Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σε έκτακτη ανάγκη η Καλιφόρνια: Ο «Ανανάς Εξπρές» φέρνει πλημμύρες, χιόνια και μπλακ-άουτ [Βίντεο]

Μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες στην πρόσφατη ιστορία της, αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια, τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα το πρώτο κύμα άφησε σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα, βροχές, καταιγίδες και ανεμοθύελλες έχουν πλήξει μία περιοχή που εκτείνεται από τη Σάντα Μπάρμπαρα μέχρι το Λος Άντζελες και απειλούν να προκαλέσουν τεράστιες πλημμύρες μέχρι αύριο Τρίτη, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του «ατμοσφαιρικού ποταμού», ενός ρεύματος που μεταφέρει σημαντική ποσότητα υδρατμών από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σημειώνεται ότι οι προειδοποιήσεις που έχουν γίνει από τους μετεωρολόγους για πλημμύρες στην Καλιφόρνια πρόκειται να επηρεάσουν το 94% του πληθυσμού της πολιτείας, δηλαδή περίπου 37 εκατομμύρια κατοίκους.

Σε κατάσταση ανάγκης τέθηκαν οκτώ κομητείες της Καλιφόρνια

Μετά το πρώτο πλήγμα της κακοκαιρίας, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ κεντρικές και νότιες κομητείες της πολιτείας, κάτι που θα επιτρέψει την ταχεία αποδέσμευση πολιτειακών πόρων για τις προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης των ζημιών.

«Καλιφόρνια: πρόκειται για μια σοβαρή καταιγίδα με επικίνδυνες και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις», είπε ο Νιούσομ. «Παρακαλούμε δώστε προσοχή σε τυχόν επείγουσες εντολές ή ειδοποιήσεις από τοπικούς αξιωματούχους».

Μεγάλα τμήματα της Καλιφόρνια είχαν ήδη πληγεί την περασμένη εβδομάδα από άλλο «ατομσφαιρικό ποταμό», που προκάλεσε βροχοπτώσεις ρεκόρ, ανεμοθύελλες και σφοδρές βροχοπτώσεις σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ως “Pineapple Express” («Ανανάς εξπρές») επειδή μεταφέρει ζεστούς υποτροπικούς υδρατμούς από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Καμπανάκι» για σφοδρές πλημμύρες – Οι αρχές εκκενώνον

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών της Καλιφόρνια ότι οι πλημμύρες και τα προβλήματα στις μετακινήσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν από τα απομεινάρια της προηγούμενης καταιγίδας, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές, υποχρέωσε τις Αρχές να στείλουν σωστικά συνεργεία για διασώσεις σε πλημμυροπαθείς περιοχές και έκλεισε τμήματα του εμβληματικού αυτοκινητόδρομου Pacific Coast.

Ακόμη, χιλιάδες κάτοικοι σε περιοχές της νότιας και βόρειας Καλιφόρνια έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους το Σάββατο πριν υποχωρήσουν οι χειρότερες επιπτώσεις της καταιγίδας. Στις κεντρικές και νότιες ακτογραμμές, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 8.500 μέλη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και έχουν διανεμηθεί περίπου επτά εκατομμύρια σάκοι άμμου.

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία λέει ότι η καταιγίδα θα μπορούσε «πιθανότατα να προκαλέσει 24 έως 36 (ή και περισσότερες) ώρες συνεχών βροχοπτώσεων με τα χειρότερα να αναμένονται μέχρι την Τρίτης.

Η περιοχή αυτή της Καλιφόρνια θα μπορούσε να δει βροχές έως και ενός μήνα – περίπου επτά έως 30 εκατοστά – με τα ποσοστά βροχοπτώσεων να κορυφώνονται σε ορισμένες περιοχές με τρία εκατοστά ανά ώρα.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες σε αστικά κέντρα, κατολισθήσεις λάσπης και ξαφνικές πλημμύρες, ανέφερε η υπηρεσία. Ο ποταμός του Λος Άντζελες «θα γεμίσει γρήγορα και θα γίνει ένας ορμητικός ποταμός και ένα πολύ επικίνδυνο μέρος», πρόσθεσε. Ισχυρό χιόνι στα ορεινά και καταστροφικοί άνεμοι αναμένονται επίσης σε μεγάλο μέρος της πολιτείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις...

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να ακούσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των ΗΠΑ πριν από μια εισβολή στη Ράφα της Γάζας, όπως δήλωσε ο...