Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Επίσκεψη στη Μαδρίτη, αντιπροσωπείας πριν από την έκθεση για τον νόμο περί αμνηστίας

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βενετίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεκινά σήμερα (8/2) επίσκεψη εργασίας στη Μαδρίτη πριν εκδώσει έκθεση για το νόμο περί αμνηστίας και συναντάται με τον Υπουργό Προεδρίας, Félix Bolaños, με μέλη του Κογκρέσο και της Γερουσίας, καθώς και με τις δικαστικές ενώσεις και τον πρόεδρο του CGPJ.

Τα μέλη αυτού του συμβουλευτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι επιφορτισμένα, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Γερουσίας, να διεξαγάγουν εξέταση σχετικά με τον σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών της πρωτοβουλίας που προωθείται από το PSOE και η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Κογκρέσο.

Στις 9:00 θα γίνουν δεκτοί από τον Υπουργό Προεδρίας, Δικαιοσύνης και Σχέσεων με το Cortes, Félix Bolaños, στο Υπουργείο.
Στη συνέχεια, σχεδιάζουν να συναντηθούν με βουλευτές από διάφορες ομάδες του Κογκρέσου, αρχικά από την Επιτροπή Δικαιοσύνης, αν και το PP θα περιλαμβάνει τον Cuca Gamarra ως γενικό γραμματέα, τον Esteban González Pons ως αναπληρωτή γραμματέα θεσμικής πολιτικής, τη María Jesús Moro, εκπρόσωπο για τη Δικαιοσύνη, Cayetana Ο Álvarez de Toledo ως αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ομάδας και ο Miguel Tellado ως εκπρόσωπος της ομάδας PP.

Το απόγευμα η ατζέντα συνεχίζεται με συνάντηση με τις τέσσερις δικαστικές ενώσεις και τον πρόεδρο του Γενικού Δικαστικού Συμβουλίου, Vicente Guilarte, στην έδρα του διοικητικού οργάνου των δικαστών στις 4:00 μ.μ.
Μια ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Γερουσίας, Pedro Rollán, θα δεχθεί τους εκπροσώπους της Επιτροπής, οι οποίοι αργότερα θα συναντηθούν μόνοι τους σε διαδοχικές ημίωρες συναντήσεις με γερουσιαστές από κάθε ομάδα, πρώτα από το PP και τον τελευταίο από το Μικτό.

Την Παρασκευή, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βενετίας, του νομικού συμβουλευτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Cándido Conde Pumpido, όπως ενημέρωσαν την EFE πηγές από το ίδρυμα.

Τα μέλη της Επιτροπής της Βενετίας θα συναντηθούν επίσης κατά την πολυήμερη επίσκεψή τους με κυβερνητικούς εκπροσώπους και νομικούς εμπειρογνώμονες, σε συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτικών και Συνταγματικών Μελετών, αν και το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη γνωστό.
Η Επιτροπή της Βενετίας θα εκδώσει έκθεση για τον προτεινόμενο νόμο περί αμνηστίας που βρίσκεται σε νομοθετική διαδικασία, ο οποίος θα είναι έτοιμος για την ολομέλειά της στα μέσα Μαρτίου.
Η γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας ζητήθηκε τον Δεκέμβριο από το Συμβούλιο της Γερουσίας, στο οποίο το PP έχει την πλειοψηφία.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Γερουσίας, Javier Maroto, εξήγησε ότι αυτή η έκθεση δεν θα επικεντρωθεί στη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου περί αμνηστίας, καθώς αποτελεί αντικείμενο άλλων νομικών εκθέσεων, όπως αιτήματα προς δικηγόρους, προς το Γενικό Συμβούλιο Εξουσίας. Δικαστικό ή Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά η Επιτροπή της Βενετίας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών.

Για το λόγο αυτό, όπως πρόσθεσε ο Maroto, είναι σκόπιμο η Επιτροπή όχι μόνο να μελετήσει το κείμενο του νομοσχεδίου και τις τροπολογίες που προτείνει ο Junts και άλλες ομάδες, αλλά και τις τροποποιήσεις που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και στον Ποινικό Δικονομικό Νόμο.

Μαζί με τον γραμματέα, Pierre Garrone, θα πάει στη Μαδρίτη η διευθύντρια της Επιτροπής, Simona Granata-Menghini η αντιπρόεδρος για την Ιταλία, Marta Cartabia ο αντιπρόεδρος της Ολλανδίας, Martin Kuijer η ελβετή εκπρόσωπος Regina Kiener ο Βούλγαρος νομικός Philip Dimitrov και ο Μεξικανός José-Luis Vargas Valdez.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...