Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Αμφίβολο παραμένει το εκλογικό αποτέλεσμα στις 18 Φεβρουαρίου καθώς ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία στη περιοχή της Γαλικίας

Μετά από δεκαπέντε ημέρες προεκλογικής εκστρατείας, το εκλογικό τοπίο στη Γαλικία βρίσκεται περισσότερο στη μέση της κλίμακας από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 15 χρόνια και ακόμη περισσότερο από ό,τι όταν ανακοινώθηκε η προκήρυξη στις 21 Δεκεμβρίου.

Από τις 2 Φεβρουαρίου, όταν αναρτήθηκαν οι αφίσες, οι δημοσκοπήσεις εντόπισαν μια πιθανή σεισμική δόνηση  γύρω από το αποτέλεσμα του PPdeG και ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό έχει κλονιστεί εν αναμονή του αν θα αποδειχθεί  τελικά ένας απλός προεκλογικός σεισμός.

Αρκετοί πολιτικοί  παρέλασαν  κατά την προεκλογική περίοδο στην περιοχή της  Β.Δ. Ιβηρικής Χερσονήσου. Από τον Πρόεδρο της κυβέρνησης, Pedro Sánchez και την Αντιπρόεδρο, Yolanda Díaz, μέχρι τους υπουργούς και συμπεριλαμβανομένων πρώην προέδρων, πρώην ηγετών και επίτιμων προέδρων.

Η προεκλογική πορεία πήγε λίγο στραβά για το PPdeG ενώ η αντιπολίτευση, PSdeG και BNG, επέσπευσαν το χρόνο τους για να φτάσουν σε άριστη κατάσταση για την προεκλογική εκστρατεία. Τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα πέρασαν μερικές ανήσυχες εβδομάδες αποφασίζοντας αν θα πάνε μαζί, μπερδεμένα ή χωρισμένα, που ήταν η τελική επιλογή.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν λιγότεροι υποψήφιοι από τις προηγούμενες εκλογές του 2020, που διεξήχθησαν ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Μετά από εκατοντάδες συγκεντρώσεις, δεκάδες επισκέψεις σε γηροκομεία, σχολεία, αγορές, ακόμη και καταστήματα κατοικίδιων ζώων, και χιλιάδες βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα με διάφορες παρωδίες, οι έρευνες αντικατοπτρίζουν μια πιθανή πτώση του PPdeG, των 42 σημερινών βουλευτών και να είναι ακόμη και στο όριο της απόλυτης πλειοψηφίας, που είναι 38 έδρες.

Η προεκλογική εκστρατεία σήμανε, αντίθετα, αύξηση της πρόθεσης ψήφου για το BNG, που ηγείται της αντιπολίτευσης, και στασιμότητα για το PSdeG, που καλείται να γίνει κυβερνητικός εταίρος του εάν η αριστερά κερδίσει την πλειοψηφία.

Τα προεκλογικά ντιμπέιτ των κομμάτων δεν έχουν φωτίσει ιδιαίτερα τις προθέσεις των εκλογέων.

Το μόνο πράγμα που έχει γίνει σαφές αυτές τις δύο εβδομάδες είναι ότι οι εκλογές τις 18ης Φεβρουαρίου δεν είναι απλώς περιφερειακές εκλογές, αλλά μάλλον παίζονται στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής πολιτικής. Σάντσες, Φεϊζό, Ντίαζ, Αμπασκάλ, όλοι μετρούν τις δυνάμεις τους εδώ.

Λένε ότι αν δεις έναν Γαλικιανό στις σκάλες δεν ξέρεις αν ανεβαίνει ή κατεβαίνει. Μόνο αν το αποτέλεσμα βγει ξεκάθαρο στις κάλπες, το βράδυ της Κυριακής η Γαλικία θα γνωρίζει αν ανεβαίνει ή πέφτει, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για κάθε έναν από τους ψηφοφόρους.

Αυτή η εκστρατεία δεν έχει μόνο εθνικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον. Σχεδόν μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι με δικαίωμα ψήφου ζουν στο εξωτερικό, το 18% του συνόλου της απογραφής.

Πηγή: EFE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις...

ΕΛΛΑΔΑ

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτηση στο facebook αναφέρεται στην ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826, υπογραμμίζοντας...