Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου την Κυριακή στη Βουδαπέστη για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Δικομματική αντιπροσωπεία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Ουγγαρία την Κυριακή, στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης στη Βουδαπέστη να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν επιστρέψει το ουγγρικό νομοθετικό σώμα από τις χειμερινές διακοπές, αναφέρει το Reuters την Παρασκευή.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η οποία απαιτεί την υποστήριξη όλων των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό επέτεινε τις σχέσεις της Βουδαπέστης με την Ουάσιγκτον και προκάλεσε ανησυχία στους συμμάχους.

Η Σουηδία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία έγινε το 31ο μέλος του οργανισμού τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν – ο οποίος έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία από οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ και σχεδόν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σημειώνει το Reuters – ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία, αλλά η επικύρωση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές θα ταξιδέψουν στην Ουγγαρία «με μια αποστολή επικεντρωμένη σε στρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ και η Ουγγαρία».

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά και την ασφάλεια της συμμαχίας συνολικά, δήλωσε αυτό το μήνα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουγγαρία, Ντέιβιντ Πρέσμαν.

Η είσοδος της Σουηδίας στη συμμαχία θα μπορούσε να επικυρωθεί όταν το κοινοβούλιο επιστρέψει από τις διακοπές, προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ανέφερε η κοινοβουλευτική ομάδα του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει από την Ουγγαρία να επικυρώσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ σύντομα.

Πηγή: Agerpres.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειαςπου πηγαίνει στη Λωρίδα της Γάζας θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. «Τις τελευταίες εβδομάδες, η...

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...