Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Παπούα Νέα Γουινέα: Νέα έξαρση βίας μεταξύ φυλών-Προσωρινός απολογισμός 64 νεκρών

Σύγκρουση μεταξύ φυλών στην Παπούα Νέα Γουινέα, οδήγησε, συμφώνα με προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας, στον θάνατο 64 ανθρώπους. Οι αστυνομικές αρχές προιηδοποιησαν το βράδυ της Κυριακής ότι είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί καθώς θεωρούν πως υπάρχουν ακόμη πτώματα σε περιοχές με πυκνή βλάστηση.

Πρόκειται για ενέδρα που έγινε κοντά στην πόλη Ουάμπαγκ (βόρεια), σε υψίπεδα, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι.

Η αστυνομία ανέφερε πως περιήλθε στην κατοχή της οπτικό υλικό που εικονίζει αιμόφυρτα πτώματα, με εμφανή πολλαπλά σοβαρά τραύματα, αραδιασμένα στο πλάι δρόμου και στην καρότσα φορτηγού.

Οι περιστάσεις των θανάτων δεν είναι ακόμη γνωστές. Η αστυνομία ανέφερε πάντως πως ενημερώθηκε ότι ακούστηκαν σφοδρά πυρά στην περιοχή.

Οι συγκρούσεις μεταξύ φυλών στη νήσο του Ειρηνικού είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο εδώ και αιώνες . Συνήθεις αιτίες είναι εδαφικές διεκδικήσεις ή κατηγορίες για κλοπές. Όμως η απόκτηση σύγχρονων όπλων, ιδίως αυτόματων τουφεκιών, έκανε τη βία πολύ πιο πολύνεκρη τα τελευταία χρόνια.

Στην χτεσινή ενέδρα, οι δράστες χρησιμοποίησαν αληθινό οπλοστάσιο, αποτελούμενο από τουφέκια SLR, AK-47, M4, AR15 et M16, επαναληπτικές καραμπίνες και αυτοσχέδια τουφέκια.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνονται μάχες σε αγροτική περιοχή, όχι μακριά από τον τόπο της σφαγής.

Ο στρατός ανέπτυξε περίπου εκατό μέλη του στην περιοχή, όμως αυτό είχε μικρό αντίκτυπο. Οι δυνάμεις ασφαλείας αδυνατούν να σταματήσουν τις συγκρούσεις, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και εξαιτίας του ότι συχνά οι φυλές έχουν υπεροπλία.

Τα βίαια επεισόδια συχνά ξεσπούν σε απομονωμένες κοινότητες. Φυλές εξαπολύουν επιθέσεις ή στήνουν ενέδρες για να εκδικηθούν για προηγούμενες επιθέσεις κι ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται.

Χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα η κυβέρνηση δοκίμασε την καταστολή, τη μεσολάβηση, την αμνηστία και διάφορες άλλες τακτικές και στρατηγικές για να ελέγξει τη βία. Τα βίαια επεισόδια συχνά ξεσπούν σε απομονωμένες κοινότητες. Φυλές εξαπολύουν επιθέσεις ή στήνουν ενέδρες για να εκδικηθούν για προηγούμενες επιθέσεις κι ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται.

Η αγριότητα των επιθέσεων ξεπερνά τα όρια οποιαδήποτε περιγραφής καθώς συχνά θύματα αποκεφαλίζονται, καίγονται ζωντανά, ακρωτηριάζονται ή βασανίζονται. Έχουν μπει συχνά στο στόχαστρο ακόμη και έγκυες και παιδιά.

Οι άνδρες της αστυνομίας λένε πως δεν τους διατίθενται τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν το καθήκον τους και δηλώνουν κακοπληρωμένοι. Είναι επίσης χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι μέρος του οπλισμού που καταλήγει στα χέρια φυλών βρισκόταν στις αποθήκες των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Αντίπαλοι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζέιμς Μαράπε απαίτησαν σήμερα να αναπτυχθούν περισσότεροι αστυνομικοί στην περιοχή και την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό την 1η Μαΐου 2024. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της...

ΔΙΕΘΝΗ

«Επιδημία» χαρακτήρισε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι τη βία εναντίον των γυναικών στη χώρα του, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στο Σίδνεϊ...

ΕΛΛΑΔΑ

Απολογούνται από το πρωί στην Ευελπίδων οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή, πραγματοποίησε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια αντιγράφου...