Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη στον ουκρανικό λαο, βοήθεια στην Γάζα και θάνατος Ναβάλνι στην ατζέντα της συνομιλίας Σούνακ – Φον ντερ Λάιεν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επικοινώνησε την Κυριακή με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ενόψει της δεύτερης επετείου της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, υπογράμμισαν τη σημασία της παροχής συνεχούς υποστήριξης στον ουκρανικό λαό. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη ανακοίνωση ότι η ΕΕ θα παράσχει 50 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξη στην Ουκρανία και περιέγραψε το έργο που επιτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της συμφωνίας  για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο του Aλέξει Ναβάλνι και υπογράμμισαν την ύψιστη σημασία να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι εντός του ρωσικού συστήματος.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και τον Βασιλιά της Ιορδανίας σχετικά με την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα. Και οι δυο συμφώνησαν για την ύψιστη σημασία του να φτάσει σημαντικά περισσότερη βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη στη Γάζα και εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις απώλειες ζωών αμάχων που συμβαίνουν εκεί.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης για τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και καταδίκασαν τις επιθέσεις των Χούτι κατά της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Χαιρέτισαν τις προσπάθειες όπως η Prosperity Guardian και η επιχείρηση Aspides για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με μια νέα συμφωνία εργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου και του Frontex, η οποία θα πρέπει να επισημοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Οι συνθήκες του θανάτου Αλεξει Ναβαλνι σχολιάζονται στον βρετανικό τυπο.

Ο Guardian αναφέρεται στην αναζήτηση της μητέρας του κ. Ναβάλνι, Λουντμίλα Ναβάλνια, για τη σορό του, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι της το κρύβουν σκόπιμα λόγω του τι μπορεί να αποκαλύψει για το πώς πέθανε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η μητέρα του , μαζί με τον δικηγόρο του κ. Naβαλνι, ταξίδεψαν στη σωφρονιστική αποικία όπου κρατούνταν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά τους δόθηκαν επανειλημμένα αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται το πτώμα.

Οι σύμμαχοι του κ. Ναβάλνι αναφέρονται λέγοντας ότι οι ρωσικές αρχές “μας κάνουν κύκλους” και “καλύπτουν τα ίχνη τους”. Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να φυλακίζει δεκάδες ανθρώπους επειδή κατέθεσαν λουλούδια και κεριά σε αυτοσχέδια μνημεία. Σε κύριο άρθρο της, η Sun αναφέρει ότι ο πρόεδρος Πούτιν νομίζει ότι μπορεί να σκοτώνει ατιμώρητα  αλλά “ο μαρτυρικός θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να κινητοποιήσει όλους εκείνους που εκτιμούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....