Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το κράτος θα στραφεί κατά μαθήτριας που αρνήθηκε να βγάλει μαντήλα

Στη Γαλλία, μια υπόθεση για την επιβολή του νόμου που ορίζει ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσια σχολεία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Λυκειάρχης δημόσιου σχολείου παραιτήθηκε επειδή ζήτησε από μαθήτριες να μην φορούν την μουσουλμανική μαντήλα ενώ ο πρωθυπουργός Ατάλ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη το βράδυ ότι το κράτος θα καταθέσει μήνυση εναντίον της μαθήτριας για «συκοφάντηση».

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Λυκειάρχης του Λυκείου Maurice-Ravel στο 20ο διαμέρισμα του Παρισιού «υπενθύμισε σε τρεις μαθήτριες την υποχρέωσή τους να αφαιρέσουν την μουσουλμανική μαντίλα» εντός του δημόσιου σχολείου προκειμένου να σεβαστούν τον νόμο που απαγορεύει οποιοδήποτε εμφανές θρησκευτικό σύμβολο σε δημόσια σχολεία.

Μια από τις μαθήτριες, ενήλικας, αρνήθηκε, τον αγνόησε και ακολούθησε διαπληκτισμός. Η μαθήτρια απευθύνθηκε στα ΜΜΕ και κατέθεσε μήνυση για βιαιοπραγία υποστηρίζοντας ότι ο διευθυντής “την χτύπησε βίαια στο μπράτσο”. Την Τετάρτη 27 Μαρτίου απορρίφτηκε και αρχειοθετήθηκε από τον δικαστή.

Αντίθετα, η μήνυση του Λυκειάρχη έγινε η αιτία να διεξαχθεί ανακριτική έρευνα για τον ρόλο της μαθήτριας “σε πράξη εκφοβισμού εναντίον προσώπου που συμμετέχει στην εκτέλεση αποστολής δημόσιας υπηρεσίας, με σκοπό να εξαιρεθεί από τους κανόνες που διέπουν αυτήν την υπηρεσία”.

Παράλληλα, ένας 26χρονος που δεν σχετίζεται με το Λύκειο ανάρτησε θανατικές απειλές μέσω μέσων μαζικής δικτύωσης εναντίον του Λυκειάρχη. Συνελήφθη, θα δικαστεί στις 23 Απριλίου στο Παρίσι κατηγορούμενος ότι απείλησε να σκοτώσει τον διευθυντή.

Η υπόθεση έχει ταράξει τη γαλλική κοινή γνώμη γιατί την Τρίτη το απόγευμα ο αναπληρωτής διευθυντής του δημόσιου σχολείου ανακοίνωσε σε μήνυμα του στους καθηγητές, μαθητές και γονείς ότι ο Λυκειάρχης αποχώρησε “για λόγους ασφάλειας”. Το υπουργείο Παιδείας, στο ανακοινωθέν του, δηλώνει ότι “βγαίνει σε πρόωρη σύνταξη”.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει παραιτηθεί από την υποχρέωση της να επιτάσσει το σεβασμό των νόμων που εγγυώνται το κοσμικό κράτος της Γαλλίας ή, χειρότερα, ότι υποχωρεί απέναντι σε ακραία ισλαμιστικά στοιχεία που ενθαρρύνουν μέρος του πληθυσμού να επιβάλλει το δόγμα, τα ήθη και έθιμά του, ξένα προς της παραδόσεις της Γαλλίας.

“Σε αυτό οδηγεί το «μην ταράσσετε», εδώ μας οδηγούν μικρές δειλίες και μεγάλες αποποιήσεις”, αντέδρασε ο επικεφαλής των δεξιών γερουσιαστών Οι Ρεπουμπλικανοί Bruno Retailleau. Ο αρχηγός των σοσιαλιστών βουλευτών Boris Vallaud θεωρεί ότι είναι “συλλογική αποτυχία”.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών εκφράζουν την ανησυχία τους για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά στα δημόσια σχολεία, θεωρούν οτι η κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει γιατί μένει στα λόγια και δεν πράττει. “Αισθανόμαστε μόνοι, κυριαρχεί σιωπηλός θυμός” καταγγέλλει ο Loïc Guibon, γενικός γραμματέας του τομέα των διευθυντών σχολείων του συνδικάτου FO.

Τον Οκτώβριο του 2020 και εκείνο του 2023, δύο καθηγητές δολοφονήθηκαν από νεαρούς ισλαμιστές, στη Γαλλία. Η Μικαέλ Πατί, αδελφή του Σαμουέλ Πατί που αποκεφαλίστηκε από νεαρό Τσετσένο, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του Γαλλικού Κράτους αν η κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει ότι δεν προστάτευσε τον δολοφονημένο καθηγητή Ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....