Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοφανείς πλημμύρες σε Ρωσία και Καζακστάν από αιφνίδια και ταχύτατη υπερχείλιση ποταμών

Η ρωσική πόλη Όρενμπουργκ παλεύει απεγνωσμένα με την άνοδο της στάθμης των υδάτων καθώς μεγάλα ποτάμια στη Ρωσία και το Καζακστάν έχουν υπερχειλίσει, προκαλώντας τις χειρότερες πλημμύρες στη Δυτική Σιβηρία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Τα κατακλυσμιαία φαινόμενα που προκάλεσαν τα χιόνια που λιώνουν εξώθησαν περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας, στη Δυτική Σιβηρία και το Καζακστάν αφού μεγάλα ποτάμια, όπως ο Ουράλης, που διαρρέει και το Καζακστάν και εκβάλλει τελικά στην Κασπία, υπερχείλισαν.

Οι κάτοικοι του Όρενμπουργκ περιγράφουν ότι τα νερά του Ουράλη φούσκωσαν πολύ γρήγορα, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, παίρνοντας μαζί λίγα μόνο υπάρχοντα.

«Συνέβη πολύ γρήγορα τη νύχτα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Ταϊσίγια, 71 ετών, από το Όρενμπουργκ, μια πόλη 550.000 κατοίκων σε απόσταση 1.200 χιλιομέτρων περίπου ανατολικά της Μόσχας. «Μέχρι να ετοιμαστώ, δεν μπορούσα να βγω έξω» συμπλήρωσε.

Ολόκληρες συνοικίες της πόλης βρίσκονται κάτω από το νερό, αφού η στάθμη του Ουράλη αυξήθηκε άλλα 32 εκατοστά στα 10,54 μέτρα, υπερβαίνοντας κατά 124 εκατοστά το επίπεδο που οι αρχές θεωρούν ασφαλές, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η στάθμη μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Οι πλημμύρες έχουν πλήξει σοβαρά περιοχές στα ρωσικά Ουράλια και το Βόρειο Καζακστάν, καθώς και νότια τμήματα της Δυτικής Σιβηρίας και κάποιες περιοχές κοντά στον Βόλγα, το μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης.

Η στάθμη των υδάτων αυξάνεται επίσης στην παραποτάμια πόλη Τομσκ της Σιβηρίας, που βρίσκεται στον ποταμό Τομ, και στην πόλη Κουργκάν, δίπλα στον ποταμό Τομπόλ, η στάθμη αυξήθηκε πάνω από το κρίσιμο όριο των 10 μέτρων. Και τα δύο αυτά ποτάμια είναι παραπόταμοι του Ομπ, από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, που χύνεται στη Θάλασσα Κάρα στον Αρκτικό Ωκεανό.

Μετά την Παρασκευή, όταν έσπασαν φράγματα του Ουράλη στην πόλη Ορσκ, πολλοί κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για τον τρόπο που τοπικοί αξιωματούχοι διαχειρίστηκαν την κατάσταση, ζητώντας μεγαλύτερη αποζημίωση και τη βοήθεια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του απάντησε ότι ο Πούτιν ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση, αλλά δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να επισκεφθεί την περιοχή, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να διαχειριστούν την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Και στο Όρενμπουργκ κάτοικοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους που οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν είχαν πάρει αρκετά μέτρα για να προετοιμαστούν για το φετινό λιώσιμο του χιονιού.

«Στον κόσμο υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, οργή και έντονα συναισθήματα τα οποία κατανοώ και συμμερίζομαι», δήλωσε ο δήμαρχος του Ορενμπουργκ, Σεργκέι Σάλμιν, που συμπλήρωσε ότι «από τα βασικότερα ζητήματα είναι το θέμα των αποζημιώσεων και η διαδικασία για την εκταμίευση των πληρωμών».

Στο Καζακστάν, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ξεπερνά τις 97.000, ενώ παραμένει σε ισχύ η κατάσταση συναγερμού σε οκτώ περιφέρειες της χώρας.

Στο μεταξύ, τα συνεργεία καθαρισμού έχουν απομακρύνει περισσότερα από 8,8 εκατ. κυβικά μέτρα νερού από πλημμυρισμένες περιοχές και από εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου σε περιοχές κυρίως του Βόρειου Καζακστάν.

Το λιώσιμο του χιονιού

Κάθε άνοιξη, οι πλημμύρες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη Ρωσία, καθώς λιώνει το χιόνι του χειμώνα και φουσκώνουν κάποια από τα μεγάλα ποτάμια της Ρωσίας και της κεντρικής Ασίας.

Φέτος, ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων πυροδότησε ασυνήθιστα σοβαρές πλημμύρες, όπως εξηγούν ειδικοί των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, αφού το έδαφος δεν είχε απορροφήσει το νερό της βροχής πριν από την έλευση του χειμώνα, ενώ στη συνέχεια το νερό αυτό πάγωσε καθώς έπεσε το χιόνι, το οποίο στη συνέχεια έλιωσε πολύ γρήγορα με την αύξηση των ανοιξιάτικων θερμοκρασιών και τις έντονες βροχοπτώσεις.

Ερευνητές σε όλον τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοδος των θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι τεράστιες δασικές εκτάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας παίζουν σημαντικό ρόλο για το παγκόσμιο κλίμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ernst and Young (ΕΥ) Ελλάδος ανακοίνωσε τη λειτουργία, για δεύτερη χρονιά,του «EY Assurance FutureLab Academy – JuniorAuditors», της ακαδημίας ελεγκτικών υπηρεσιών που δίνει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πλήρως αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του Διαδικτύου. Ένα εξαιρετικά χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο ώστε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ανάγκη η ΕΕ να κάνει περισσότερα και για τη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου και την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και για τη βιωσιμότητα του...