Νέο παραλήρημα Μπαχτσελί: Η Μεσόγειος ήταν τουρκική λίμνη και δεν το ξεχνάμε

Νέο παραλήρημα Μπαχτσελί: Η Μεσόγειος ήταν τουρκική λίμνη και δεν το ξεχνάμε

«Τουρκική λίμνη» χαρακτήρισε τη Μεσόγειο ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ( ΜΗP)   Ντεβλέτ Μπαχτσελί.  

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και ανέφερε πως «Δεν μπορεί να υπάρχει  κυριαρχία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο αφήνωντας εκτός την Τουρκία. Αυτό δεν το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε ο τουρκικός λαός. Οι προβοκάτσιες στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα προκαλέσουν την παράδοση της Τουρκίας. Οι απειλές και οι προκλήσεις δεν μπορούν να επισκιάσουν τα νόμιμα δικαιώματα μας. Η Μεσόγειος κάποτε ήταν ᾽᾽τουρκική λίμνη᾽᾽. Εμείς αυτό δεν το ξεχνάμε. Την υπομονή μας μην την θεωρούν αδυναμία μας».

Ο ίδιος με απειλητικό ύφος ανέφερε πως  «Ο τουρκικός λαός έχει τη δύναμη και τη θέληση να βγάλει νέους Μπαρμπαρός Χαίρετίν Πασά (Μπαρμπρόσα) και να λιώσει τα κεφάλια των πειρατών».

Θυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με πρόσφατες δηλώσεις τους εξέφρασαν τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, όμως το ύφος των δηλώσεών τους ήταν σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο εν όψει των γεωτρήσεων που ξεκινά η ΕΧΧΟΝ-MΟΒΙL στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην τελετή παράδοσης της τρίτης τουρκικής ναυπήγησης φρεγάτας Βurgazada, στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ο Ερντογάν, αφού αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο τις προσπάθειες καταπάτησης των δικαιωμάτων του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο που δικαιούται η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Αμέσως μετά ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε την άποψη της Αγκυρας που κάθε φορά εκφράζουν όλοι οι Τούρκοι αξωματούχοι.

Διαβάστε επίσης: Τι απαντά η Ελλάδα στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και Ακάρ
«Οσοι νομίζουν πως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορέσουν να κάνουν βήματα χωρίς την Τουρκία ήδη έχουν καταλάβει το πόσο λάθος κάνουν. Οπως εμείς δώσαμε το μάθημα στους τρομοκράτες στη Συρία, με τον ίδιο τρόπο δεν θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο στους ληστές των θαλασσών», δήλωσε χαρακτηριστικά… «Οσο οι κορβέτες μας εντάσσονται στην υπηρεσία του στόλου μας τόσο ο λόγος μας στις θάλασσες θα ηχεί με πιο ισχυρό τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Στην ίδια τελετή παράδοσης της κορβέτας μίλησε και ο. υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα πως παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. «Κατά την παρενόχληση του Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά πρόσφατα από τους Ελληνες φάνηκε για μια φορά ότι αυτό το πρόβλημα (σ.σ.: στην Ανατολική Μεσόγειο) γίνεται όλο και πιο βαθύ. Παρά τη θετική, ειρηνική και εποικοδομητική στάση μας, οι πρακτικές οι οποίες περιορίζουν τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», δήλωσε. Ο Τούρκος υπουργός για άλλη μια φορά μίλησε για «γαλάζια πατρίδα» και ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το Δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσά μας στη γαλάζια πατρίδα μας». Oλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει καμία τύχη επιτυχίας κάποιο σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Oι δηλώσεις αυτές ήρθαν μια ημέρα μετά τη NAVTEX (σ.σ.: οδηγία προς ναυτιλλομένους) που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) όπου από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019 ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum, θα κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10.

H Αγκυρα θεωρεί παράνομες τις εργασίες αυτές καθώς υποστηρίζει πως κάποια οικόπεδα που έχει δημοπρατήσει η Λευκωσία βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ διεκδικεί μερίδιο από τα έσοδα προβάλλοντας διεκδικήσεις για τους Τουρκοκυπρίους.