Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γρίπη των πτηνών: Κρίση της μαγιονέζας λόγω έλλειψης αβγών

Ενα αγαπημένο έδεσμα, που νοστιμίζει πολλά πιάτα, η μαγιονέζα, έχει αποσυρθεί από τα τραπέζια λόγω της μεγάλης έλλειψης αβγών. Αυξήσεις τιμών στα αβγά διεθνώς λόγω μεγάλων ελλείψεων από τη διάδοση της «γρίπης των πτηνών», προκαλεί ένα ντόμινο «κρίσης» που φθάνει μέχρι τα μεγάλα εστιατόρια και τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Πολλές οικονομικές εφημερίδες μιλούν για την κρίση της μαγιονέζας, καθώς οι γνωστές αλυσίδες εστιατορίων -και ιδίως ταχυφαγείων- δεν ξέρουν πώς να αντικαταστήσουν τη νοστιμιά αυτή, που παρουσιάζει έλλειψη, αφού οι παρασκευαστές δεν βρίσκουν αβγά, ή τα αγοράζουν σε διπλάσια τιμή.

Στην Ιαπωνία σφαγιάσθηκαν 15 εκατομμύρια πουλερικά για να ελεγχθεί η γρίπη των πτηνών που βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές χώρες. Μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, και τη Γαλλία, η χώρα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες πουλερικών τους τελευταίους μήνες. Οι πτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι και οι καταναλωτές βλέπουν την κρίση στα πιάτα τους.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος του διπλασιασμού των τιμών στα αβγά και συνακόλουθα, της ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με πρώτη ύλη τα αβγά.

Η αλυσίδα εστιατορίων McDonald’s και KFC της Ιαπωνίας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι δεν μπορούν να τους σερβίρουν ένα πλούσιο σάντουιτς με αβγά και μαγιονέζα. Τα καταστήματα 7-Eleven έχουν αναστείλει επίσης, τις πωλήσεις προϊόντων με μαγιονέζα.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τις μετεωρικές αυξήσεις τιμών στα αβγά, καθώς και εκεί έχει διαπιστωθεί εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Οι ειδικοί θεωρούν πως θα χρειαστούν άλλοι έξι μήνες, έως ότου περιοριστεί και ελεγχθεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.

Αν και παρατηρούνται διεθνώς οι αυξήσεις των τιμών σε αβγά και μαγιονέζα, στην Ιαπωνία η κρίση είναι μεγαλύτερη, όπως τονίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, καθώς οι μισθοί σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση ή στασιμότητα εδώ και εννέα χρόνια. Η εταιρία Kewpie της Ιαπωνίας που παρασκευάζει μαγιονέζα και άλλες σάλτσες με αβγά έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς στη λίστα των πελατών της έχει τουλάχιστον 100 αλυσίδες εστιατορίων.

Η Ιαπωνία βεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα της γρίπης των πτηνών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας που ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση της ασθένειας στα πουλερικά. Μέσα σε τέσσερις μήνες, η νόσος έχει εξαπλωθεί στις μισές τουλάχιστον περιφέρειες της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στη Γεωργία διαμαρτυρόμενοι κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί «ξένης επιρροής», που υιοθετήθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από το κοινοβούλιο,...

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την απόκτηση από την Τουρκία νέων μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή...

ΔΙΕΘΝΗ

Κορυφώνεται η ένταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομία έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να προσφύγει κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στηρίζοντας την αγωγή...