Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κινήσεις Τραμπ μετά τη δίωξη: Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την υπόθεση – «Κερδισμένο» το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ διώκεται ποινικά για την υπόθεση εξαγοράς της σιωπής της πρωταγωνίστριας ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς που ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή μαζί του στο παρελθόν. Η εξέλιξη προκαλεί ήδη σφοδρές αναταράξεις στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με τον ίδιο να κάνει λόγο για «πολιτική δίωξη».

Ο Ντόναλντ Τραμπ που επιχειρεί ήδη να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά και πολιτικά την υπόθεση, δεν αναμένεται να αυξήσει την επιρροή του στο εκλογικό σώμα. Εκτιμάται ότι θα συσπειρώσει την λεγόμενη σκληρή βάση του (αυτούς που δεν έφυγαν ποτέ από δίπλα του), όμως δεν αναμένεται να φέρει πίσω όσους τον εγκατέλειψαν μετά την μια και μοναδική νίκη του το 2016. Ο ίδιος δηλαδή πιθανόν να πληγεί από αυτή την ποινική δίωξη, δεν θα συμβεί όμως το ίδιο για το κόμμα του, καθώς λέγεται ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα θα βγει κερδισμένο, θα συσπειρωθεί και θα αυξήσει τα ποσοστά του ενόψει των εκλογών. Αυτή ακριβώς ήταν η λογική πίσω από τις δηλώσεις στήριξης των εσωκομματικών αντιπάλων του.

Εκτός από τον Τραμπ χαμένη φαίνεται να είναι και η χώρα, καθώς εισέρχεται σε μια ακόμη πρωτοφανή φάση όπου θα συμβούν πράγματα που δεν έχουν ξανασυμβεί. Με λίγα λόγια η περίοδος έως τις εκλογές, αναμένεται να είναι δημοσιογραφικά ενδιαφέρουσα, πολιτικά και κοινωνικά ταραχώδης και σε ότι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο βίας, ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Η είδηση κάνει το γύρο των Ηνωμένων Πολιτειών κι όλου του κόσμου. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρώην Πρόεδρος, που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.

«Είμαστε μάρτυρες της αμερικανικής ιστορίας. Ποτέ ένας πρώην πρόεδρος δεν είχε εκδιωχθεί ή κατηγορηθεί για έγκλημα» ανέφερε ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Νέαμα Ραχμάνι.

Μετά από έρευνα πέντε ετών, το σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης αποφάσισε να του απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς με 130.000 δολάρια, λίγο καιρό πριν τις εκλογές του 2016, προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της για την εξωσυζυγική σχέση, που διατηρούσε μαζί της.

Τριτοκοσμική χώρα χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ντόναλντ Τραμπ, που έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

(AP Photo/Bryan Woolston)

Ο Μάικ Πενς, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ, ότι η πρωτοφανής δίωξη ενός πρώην Προέδρου των Η.Π.Α. για ένα οικονομικό ζήτημα προεκλογικής εκστρατείας… εξοργίζει!».

Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Ντοναλντ Τραμπ αναμένεται να παραδοθεί οικειοθελώς την επόμενη Τρίτη, προκειμένου να του απαγγελθούν οι κατηγορίες, οι οποίες παραμένουν μυστικές.

«Είναι ο μεγαλύτερος φόβος του (Τραμπ), ότι θα ταπεινωθεί και ότι θα έχει λερωμένο ποινικό μητρώο, δήλωσε ο πρώην δικηγόρος του, Μάικλ Κοέν.

Η καταβολή των χρημάτων ήταν νόμιμη, αλλά ο Τραμπ φέρεται να την καταχώρησε παράνομα ως επιχειρηματική δαπάνη και όχι ως προσωπικό έξοδο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι 30.

Για την ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, παραμένει στην έπαυλή του στη Φλόριντα, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές του.

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης υπό το φόβο επεισοδίων

Οι κατηγορίες, που προέκυψαν από την έρευνα του δημοκρατικού εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, ενδέχεται να επηρεάσουν την «κούρσα» για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία ακόμη κι αν του απαγγελθούν κατηγορίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός στη χώρα, σήμερα, Μ. Δευτέρα με κάποιες βροχές, τοπικού χαρακτήρα αργά το βράδυ στη Θράκη, σύμφωνα με το μετεωρολόγο...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χθες Κυριακή ενόψει των ευρωεκλογών σε περιφερειακές εφημερίδες των ανατολικών περιοχών της χώρας ανέφερε...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 31 τραυματίστηκαν σε τροχαίο χθες Κυριακή στο Μεξικό, ανακοίνωσαν οι αρχές. Το δυστύχημα έγινε στην...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ και στην Ιορδανία την Μεγάλη Τετάρτη, την επομένη της συμμετοχής του σε σύνοδο...