Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία: Πώς αποτιμούν τα αποτελέσματα τα επιτελεία των κομμάτων

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,34% με καταμετρημένο το 98,22% των ψήφων, στον α’ γύρο των εκλογών, ενώ την ίδια ώρα ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 45,00% των ψήφων. Ποσοστό άνω του 5% συγκεντρώνει ο έτερος υποψήφιος Σινάν Ογάν, ο οποίος άφησε αιχμές για τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στο εξωτερικό. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου.

Απευθυνόμενος στους οπαδούς του κόμματός του, ο νυν πρόεδρος τους διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ενώ πρόσθεσε πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και αυτής αλλά και της επόμενης ψηφοφορίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του νίκη «στον δεύτερο γύρο».

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Άγκυρα Πιέρρος Τζανετάκος, η Τουρκία εκπέμπει την εικόνα μίας χώρας πολωμένης με τον Ερντογάν να γράφει την δική του ιστορία με ισχυρά ερείσματα στην τουρκική κοινωνία. Είναι κάποιοι πολίτες που ορκίζονται στο όνομά του και από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι δεν αντέχουν άλλο το αυταρχικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και περιμένουν να καταμετρηθούν οι ψήφοι του εξωτερικού που έχει περίπου 56% υπέρ του.

Ο Ερντογάν στον λόγο που έβγαλε από το μπαλκόνι, το βράδυ της Κυριακής (14/5) είπε ότι «είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε και από τον α’ γύρο», κάτι που φαίνεται να ειπώθηκε καθώς πολύ αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις της αγοράς για το γεγονός ότι δεν υπήρξε νίκη από τον πρώτο γύρο.

Μετά την ομιλία του Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να ενθουσιαστεί με τετελεσμένα» και ότι «θα κερδίσουμε τον δεύτερο γύρο». Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης αυτό φαίνεται κάπως δύσκολο καθώς υπάρχει το 5% του Ογάν, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει τη θέση τους τις επόμενες μέρες, αλλά το κοινό του σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζεται με αυτό του Ερντογάν.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Γιάννης Μανδαλίδης

Αποστολή Άγκυρα: Πιέρρος Τζαννετάκος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κέρκυρα η ατμόσφαιρα είναι ήδη πανηγυρική με αφορμή και τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ ιταλός τουρίστας δηλώνει ενήμερος και...

ΕΛΛΑΔΑ

Στοιχεία που οδηγούν τους αστυνομικούς στην πλήρη ταυτοποίηση του δράστη της δολοφονίας του 23χρονου έξω από το νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι, έπειτα από συμπλοκή...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγκλημα των Τεμπών, επιστολική ψήφος και παραγωγικό μοντέλο της ΝΔ, είναι τα θέματα στα οποία αναφέρονται οι τρεις νέες ανακοινώσεις από την Ελληνική Λύση....

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να ακούσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των ΗΠΑ πριν από μια εισβολή στη Ράφα της Γάζας, όπως δήλωσε ο...