Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

FATF: Η Κροατία στη «γκρίζα λίστα» της υπηρεσίας παρακολούθησης οικονομικών εγκλημάτων

Η διεθνής υπηρεσία παρακολούθησης του οικονομικού εγκλήματος FATF ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόσθεσε το κράτος μέλος της ΕΕ, την Κροατία, στη λεγόμενη «γκρίζα λίστα» των χωρών υπό ειδικό έλεγχο, προσθέτοντας ότι το Καμερούν και το Βιετνάμ προστέθηκαν επίσης στη λίστα, αναφέρει το Reuters.

Το μέτρο καθιστά την Κροατία τη μοναδική χώρα της ΕΕ στον κατάλογο, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Παναμά και το Μάλι, και έρχεται ως απάντηση στις αδυναμίες της χώρας στην πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο Τ. Ράτζα Κουμάρ, πρόεδρος του οργανισμού, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Κροατία έχει δεσμευτεί σε ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της συμμόρφωσής της και προέτρεψε τη χώρα να εφαρμόσει το σχέδιο “το συντομότερο δυνατό”. Το σχέδιο δράσης της Κροατίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, “εκτίμηση των κινδύνων που σχετίζονται με την κατάχρηση νομικών προσώπων και νομικών ρυθμίσεων και τη χρήση μετρητών στον τομέα των ακινήτων”, ανέφερε σε δήλωση η εποπτική αρχή.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) με έδρα το Παρίσι, η οποία πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα μία από τις τακτικές συνεδριάσεις της ολομέλειάς της, είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που υποστηρίζει την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας θέτοντας παγκόσμια πρότυπα και ελέγχοντας ότι οι χώρες συμμορφώνονται με αυτά.

Το όργανο επανέλαβε επίσης την Παρασκευή ότι «όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τους τρέχοντες και αναδυόμενους κινδύνους αποφυγής των μέτρων που ελήφθησαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προστασία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Η FATF ανέστειλε την ένταξη της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Είπε επίσης την Παρασκευή ότι μετά τη συνάντηση του Ιουνίου, κανένα μέλος της ‘’γκρίζας’’ λίστας δεν είχε αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αποστολές μαχητικών του ΝΑΤΟ για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών που προσέγγιζαν τον εναέριο χώρο συμμαχικών χωρών στην περιοχή της Βαλτικής αυξήθηκαν κατά 20-25%...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία, σε απάντηση για...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες καθώς και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος δύο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του VMRO και εκλεγμένου πρωθυπουργού της Δημοκρατίας...