Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αυξήθηκαν τα δηλητηριώδη φύκια στις παραλίες της Γαλλίας και της Ισπανίας λόγω κλιματικής αλλαγής

Oι αρχές καλούν τους τουρίστες να είναι σε επαγρύπνηση μετά την ανάπτυξη τοξικών φυκών του γένoυς Ostreopsis στις παραλίες της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Το τροπικής προέλευσης Ostreopsis έχει καταγραφεί στις μεσογειακές ακτές από τη δεκαετία του 1990, αλλά η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε υπερθέρμανση τα νερά των ημι-τροπικών θαλασσών γύρω από την Ευρώπη και σε αύξηση των επιπέδων του δηλητηριώδους φύκους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Ισπανίας.

(AFP)

Με 40σέλιδη έκθεσή της, η Γαλλική Αρχή για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία που κυκλοφόρησε το Μάιο, προειδοποιεί ότι τα μικροφύκη μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στον άνθρωπο όταν τα κύτταρά τους ή οι τοξίνες που παράγουν είναι παρόντα στο νερό ή σε θαλασσινά, ενώ μπορούν να απελευθερώσουν αέρια που προσβάλλουν τους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή με το τοξικό φύκος περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, ναυτία, εμετούς καθώς και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως πυρετό, πονόλαιμο, φτέρνισμα και καταρροή.

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι παραθεριστές, οι ψαράδες και οι καθαριστές των ακτών καθώς και αυτοί που μένουν κοντά στη θάλασσα και όσοι καταναλώσουν μολυσμένα θαλασσινά.

Προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία επαγγελματιών και τουριστών που επισκέπτονται τις παραλίες, οι αρχές ενημερώνουν το κοινό όταν υπάρχει παρουσία φυκών στο νερό, ενώ προχωρούν ακόμη και στην απαγόρευση θαλάσσιων δραστηριοτήτων και στο κλείσιμο παραλιών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις...

ΕΛΛΑΔΑ

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτηση στο facebook αναφέρεται στην ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826, υπογραμμίζοντας...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κέρκυρα η ατμόσφαιρα είναι ήδη πανηγυρική με αφορμή και τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ ιταλός τουρίστας δηλώνει ενήμερος και...

ΕΛΛΑΔΑ

Στοιχεία που οδηγούν τους αστυνομικούς στην πλήρη ταυτοποίηση του δράστη της δολοφονίας του 23χρονου έξω από το νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι, έπειτα από συμπλοκή...