Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οι Περουβιανοί επιστρέφουν στους δρόμους για να ζητήσουν την παραίτηση της Ντίνας Μπολουάρτε

Κλίμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων επέστρεψε στο Περού αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας, για να απαιτήσουν την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και το κλείσιμο του Κογκρέσου την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος πρέπει να απευθυνθεί στο έθνος για να κάνει μια αξιολόγηση της πρώτης του χρονιάς στο Εκτελεστικό.

Διάφορες κοινωνικές, νεολαιίστικες και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει έντονη ημέρα διαμαρτυριών για αυτήν την Παρασκευή, όταν η Μπολουάρτε πρέπει να προσφέρει ένα μήνυμα στο έθνος από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου με αξιολόγηση της διαχείρισής της και ανακοινώσεις για τα επόμενα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα της.

«Εάν η κυρία Ντίνα (Μπολουάρτε) δεν παραιτηθεί, αν το Κογκρέσο δεν κλείσει, ο αγώνας θα συνεχιστεί», είπε ο Εθνικός Ενιωτικός Συντονιστής Αγώνα (CNUL) την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου που κλήθηκε να αναφέρει τις λεπτομέρειες και τα αίτια της διαδήλωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Μπολουάρτε να σταματήσει την αστυνομική καταστολή

Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση Μπολουάρτε «να δώσει ένα σαφές σημάδι σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα τερματίζοντας τη χρήση θανατηφόρου βίας και απαγορευμένων πυρομαχικών» και ζήτησε πλήρη συνεργασία με την Εισαγγελία για να αποφευχθεί «οποιοσδήποτε υπαινιγμός ατιμωρησίας».

«Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε έναν δρόμο αλήθειας, δικαιοσύνης και συμφιλίωσης», πρόσθεσε.

Σε προηγούμενες αναφορές της, η οργάνωση κατήγγειλε την «υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας» κατά τις διαδηλώσεις, που προκάλεσαν το θάνατο 49 ανθρώπων σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Δεδομένων των θανάτων των κινητοποιήσεων του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο αυτοπραξικόπημα του Πέδρο Καστίγιο, η AI επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της ούτε ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.

Επιπλέον, κατήγγειλαν τις επίσημες ομιλίες που επιδιώκουν να στιγματίσουν και να απονομιμοποιήσουν τις διαδηλώσεις συσχετίζοντας τις με ανατρεπτικά κινήματα.

Η Μπολουάρτε ορκίστηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Πέδρο Καστίγιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Έκτοτε, μέρος της χώρας ζήτησε την παραίτησή της και την επιστροφή του Καστίγιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η χρήση κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας στους εορταμούς της Ανάστασης παρά τις εκκλήσεις των αρχών για την αποφυγή τους, επιφέρει βαρύ κόστος...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πασχαλινό μήνυμα από την Κέρκυρα, απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας πως: «Είμαστε μαζί για ν’ αλλάξουμε τη χώρα μας. Πρέπει να αλλάξουμε. Από το...

ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στερούνται την ύδρευση εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν...

ΔΙΕΘΝΗ

Η «εχθρική γραμμή» των χωρών της Βαλτικής έχει οδηγήσει στη διακοπή των περισσότερων δεσμών τους με τη Μόσχα, εκτίμησε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου...