Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

UNESCO για τις ζημιές στην παγκόσμια κληρονομιά στην Οδησσό: «Σοβαρότερος αντίκτυπος από τον εκτιμώμενο»

Πάνω από πενήντα μέρη υψηλής πολιτιστικής αξίας υπέστησαν ζημιές στην Οδησσό (Ουκρανία), σύμφωνα με την Unesco. Το πρακτορείο σημειώνει ότι ο αντίκτυπος είναι «πιο σοβαρός από τον αναμενόμενο».

Ο αντίκτυπος στην Οδησσό στην παγκόσμια κληρονομιά είναι πιο σοβαρός από ό,τι πιστεύαμε. Σύμφωνα με την UNESCO, περισσότερα από πενήντα κτίρια πολιτιστικής αξίας υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς που διέπραξε η Ρωσία .

Οι περισσότεροι χώροι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δηλαδή έχουν υποστεί ζημιές σε ποσοστό άνω του 60%, όπως ο Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης. Ζημιές έχουν υποστεί και μουσεία και ολόκληροι τομείς που αποτελούν μέρος της άυλης αξίας της πόλης.

«Από την επίσκεψη μπορεί να φανεί ότι το μέγεθος των επιπτώσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αρχικά», δήλωσε η διευθύντρια της UNESCO στην Ουκρανία, Chiara Dezzi Bardeschi.

Πρόκειται για μια προκαταρκτική αναφορά που έκαναν οι ειδικοί της υπηρεσίας μετά την εκτίμηση των ζημιών επί τόπου. Οι διεθνείς ειδικοί ταξίδεψαν στην Οδησσό μεταξύ 29 Ιουλίου και 1ης Αυγούστου, επισκέφθηκαν τοποθεσίες επί τόπου και συναντήθηκαν με ειδικούς και ουκρανικές αρχές προκειμένου να ετοιμάσουν μια λεπτομερή έκθεση για τις ζημιές στην πόλη-λιμάνι.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μια κλιμάκωση της βίας κατά του πολιτισμού και της πολιτιστικής ιδιοκτησίας», κατήγγειλε ο Dezzi Bardeschi, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών που χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η αποστολή της UNESCO στην Οδησσό θα χρησιμεύσει επίσης για την απελευθέρωση κεφαλαίων για την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι κατεστραμμένες περιοχές και να προστατευθούν από μελλοντική φθορά. Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπάρχουν περισσότερα από 270 κατεστραμμένα κτίρια πολιτιστικής αξίας στην Ουκρανία.

Πηγές: Εuronews, EFE

Mετάφραση – Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξαν και πάλι σήμερα τα σχολεία στο Μπανγκλαντές παρά το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυπριακές Αρχές παρουσία και Ισραηλινών αξιωματούχων για λόγους ασφάλειας θα ελέγχουν ότι πρόκειται να μεταφερθεί από τη Λάρνακα στη Γάζα. Σε ένα εκτενές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες 24 ώρες, με κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, κάποιοι αγνοώντας την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών έβαλαν φωτιές για να κάψουν κλαδέματα και υπολείμματα...