Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα νεκροί σε ναυάγια σε Λέσβο και Σάμο – Σε ετοιμότητα οι αρχές στον Έβρο για αύξηση των ροών

Την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα προετοιμάζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο Αιγαίο είχαμε δύο νέα ναυάγια με συνολικά πέντε νεκρούς.

Συγκεκριμένα, ναυάγιο σημειώθηκε το πρωί ανοιχτά του Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο, τρία ναυτικά μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, όταν οι διακινητές έσκισαν τη βάρκα.

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που περιπολούσε στην περιοχή ενημέρωσε τις τουρκικές λιμενικές αρχές, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν.

Στη συνέχεια ενημέρωσαν το θάλαμο επιχειρήσεων που έδωσε εντολή για τη διάσωση, καθώς ανθρώπινες ζωές βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Στην θέα του πλωτού του ΛΣ έπεσαν στη θάλασσα. Στη διαδικασία έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε περισυνελέγησαν 22 άτομα συνολικά 4 εκ αυτών χωρίς τις αισθήσεις τους. Σύμφωνα με το νοσοκομείο που διαπιστώθηκε ο θάνατος τους πρόκειται για ένα αγόρι 7-8 ετών και τρία κορίτσια 14 χρόνων, 8 χρόνων και 11 μηνών.

Οι 18 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια για καταγραφή στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Μαυροβούνι, ενώ 80 συνολικά άτομα διασώθηκαν σε 3 επιχειρήσεις διάσωσης από το πρωί.

Ακόμα ένα ναυάγιο έγινε τα ξημερώματα ανοιχτά της Σάμου στην περιοχή Νησάκια. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ ένα μωρό σώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και με ΚΑΡΠΑ ανέκτησε τις αισθήσεις του. Και οι δύο ήταν ανάμεσα στους 37 επιβαίνοντες της λέμβου, η οποία προσπάθησε να περάσει από τα τουρκικά παράλια.

Μάλιστα το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα το συγκλονιστικό βίντεο από την προσπάθεια για την ανάνηψη του βρέφους. Οι διασώστες προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή το παιδί, που έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του. Με έκδηλη αγωνία, προσπαθούν να επαναφέρουν το σφυγμό του. Οι μετανάστες φαίνεται να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα χέρια των ανδρών του Λιμενικού.  Τελικά, ευτυχώς, το παιδί ανέκτησε τις αισθήσεις του και πλέον νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σάμου.

Για αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και συνολικά προς την Ευρώπη, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευστης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. «Σήμερα έχουν αλλάξει οι συνθήκες προς το χειρότερο. Έχουμε μία πολύ μεγάλη αναταραχή στο Σαχέλ με πραξικοπήματα, με εμφυλίους πολέμους, μία μετα-πανδημική κρίση, διότι ο κορωνοϊός κατέστρεψε τις οικονομίες του , διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τις τιμές των τροφίμων Στην Ιταλία το πρόβλημα είναι δεκαπλάσιο» σημείωσε.

Αναφερόμενος στα δύο περιστατικά, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των συνανθρώπων μας και δήλωσε: «Τα άθλια δίκτυα των λαθροδιακινητών και οι συνεργοί τους σε Τουρκία και Ελλάδα, μπροστά στο κέρδος, συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή αθώων συνανθρώπων μας, ακόμα και παιδιών. Αυτοί που σκίζουν βάρκες, πετούν τις μηχανές στη θάλασσα και εκθέτουν ακόμα και μωρά σε ακραίους κινδύνους, συλλαμβάνονται ως υπεύθυνοι για την πρόκληση ναυαγίου. Η πρακτική αυτή είναι εγκληματική και οι διακινητές είναι δολοφόνοι. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ελληνική δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, μόνο τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου, μέσω θαλάσσης διασώθηκαν 1.172 πρόσφυγες και μετανάστες σε 36 περιστατικά, ενώ συνελήφθησαν 35 διακινητές. Τον Ιούλιο διασώθηκαν 789 άνθρωποι σε 35 περιστατικά με 17 συλλήψεις και τον Ιούνιο 608 σε 23 περιστατικά με 39 συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι θαλάσσιες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την αρχή του χρόνου έφτασαν τις 10.790, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (5.216).
Εν τω μεταξύ, νέο βίντεο – ντοκουμέντο έρχεται στο φως της δημοσιότητας με πολίτες που συλλαμβάνουν μετανάστες στον Έβρο.

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις και οι συνοριοφύλακες στην περιοχή καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση των ροών, λόγω της μείωσης της στάθμης του ποταμού. Σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής αστυνομίας από τις 14 ως τις 17 Αυγούστου απετράπη η είσοδος σε 2.720 μετανάστες και συνελήφθησαν 29 διακινητές, εκ των οποίων οι 12 στον Έβρο.

Τα κυκλώματα των διακινητών χρησιμοποιοιούν κλεμμένα αυτοκίνητα και κινούνται ταχύτατα και μεθοδευμένα πριν προλάβουν οι ιδιοκτήτες τους να δηλώσουν την κλοπή, ενώ μέσω διαφημίσεων στα κοινωνικά δίκτυα «ψαρεύουν» μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Έντονο προβληματισμό στην αστυνομία προκαλεί και η συχνότητα σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων στην Εγνατία, από διακινητές που μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα για να αποφύγουν τα μπλόκα.

Ένα από τα εργαλεία που σκέφτονται οι διωκτικές αρχές να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο είναι η χρήση ακίδων ακινητοποίησης, ενώ πυκνώνουν και οι περιπολίες τους στην περιοχή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που αποσκοπεί στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι φοιτητές στις ΗΠΑ συνεχίζουν τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, καθώς προχώρησαν σε συνελεύσεις και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις καταλήψεις τους και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός...