Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα και τα στάσιμα νερά στη Θεσσαλία – Τεράστια καταστροφή σε γεωργία και κτηνοτροφία

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό, μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Αντιμέτωποι με ασθένειες είναι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών της Θεσσαλίας και η απομάκρυνση των νεκρών ζώων είναι το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να γίνει σύμφωνα με ειδικούς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η ολοκληρωτική καταστροφή στο Θεσσαλικό Κάμπο προκαλεί απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και ντόμινο ελλείψεων και ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Aπό τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστή παραμένει για 4η ημέρα η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση παραμένει τραγική: Σπίτια και χωράφια πλημμυρισμένα, δρόμοι κατεστραμμένοι, άνθρωποι άστεγοι, χωρίς νερό και ρεύμα. Την ίδια ώρα κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα Τέμπη συνεχίζεται η αγωνία των κατοίκων για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, 05/09 έως σήμερα Τετάρτη έχει λάβει 11.409 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 4.592 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες. Το πιο σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η περισυλλογή των νεκρών ζώων. Μόνο στην περιοχή του Παλαμά εκτιμάται ότι είναι 5000 τα νεκρά ζώα. Θα πρέπει τουλάχιστον να συγκεντρωθούν και να καούν το συντομότερο, όπως λένε οι άνθρωποι, γιατί αποτελεί μία υγειονομική βόμβα.

Έχει έρθει σε συμφωνία η Περιφέρεια Θεσσαλίας με εργολάβους οι οποίοι θα τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές, εκεί δηλαδή που υπάρχει δυνατότητα ή να καίγονται ή να γίνεται υγειονομική ταφή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ζητούμενο όμως είναι να ξεκινήσει η διαδικασία.

Στον Παλαμά, την κωμόπολη των 6.000 χιλιάδων κατοίκων, αφού οι άνθρωποι πήγαν να σώσουν και να καθαρίσουν τα σπίτια τους, έσπευσαν να δουν τι γίνεται με τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες φυσικά καταστράφηκαν κι αυτές. Η δυσοσμία είναι διάχυτη παντού, ενώ το ζήτημα του νερού προβληματίζει. Υπάρχουν μάλιστα πολίτες που έχουν αναφέρει ότι έχουν βγάλει εξανθήματα.

Η Αγιά είναι αποκομμένη από τους πλημμυρισμένους δρόμους. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι που είναι άρρωστοι, έτσι σήμερα θα επιχειρηθεί μεταφορά φαρμάκων, αλλά και μεταφορά αυτών των ανθρώπων στο νοσοκομείο, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Είναι ανυπέρβλητες οι δυσκολίες γι` αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στον Άγιο Θωμά Λάρισας όπου γίνονται συνεχώς αντλήσεις. Εξακολουθούν βέβαια πολλοί κάτοικοι να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σήμερα θα ξεκινήσουν τις αυτοψίες τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών. Θα ξεκινήσουν να καταγράφουν τις ζημιές για να μπορεί ο κόσμος να παίρνει το τεχνικό δελτίο και να υποβάλει στη συνέχεια το αίτημά του στην πλατφόρμα, προκειμένου να πάρει τις αποζημιώσεις και τις επιχορηγήσεις που δικαιούται.

Στη Νέα Σμύρνη επίσης τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά. Αντλήσεις κάνουν και οι άνθρωποι του Δήμου και η Πυροσβεστική. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει το πρόβλημα στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης που οδηγεί από τη Λάρισα προς τον Τύρναβο, προς τη Γιάννουλη, προς την Κοζάνη και την Ελασσόνα.

Πολλές ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή από τη Λάρισα προς το Βόλο, καθώς έχουν ξηλωθεί οι γραμμές. Υπάρχουν ζητήματα και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου στο νομό Λάρισας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

  • Καλώντας κανείς, ενώ βρίσκεται στην περιοχή της Λάρισας, το 100 θα μπορεί πιέζοντας το ένα να λαμβάνει πληροφορίες για τις εναλλακτικές και ασφαλείς διαδρομές για να κινηθεί είτε από τη Λάρισα προς Θεσσαλονίκη, είτε οπουδήποτε αλλού. Επίσης και σαν εξωτερική γραμμή, αν κανείς βρίσκεται σε άλλο σημείο και θέλει να ταξιδέψει στην περιοχή, μπορεί να καλέσει στο 2410.621578. Είναι το τηλέφωνο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας για να λάβει πληροφορίες από όπου και αν βρίσκεται.

Τα τελευταία 24ωρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα στις Εργατικές Κατοικίες, της συνοικίας όπου έχει δημιουργηθεί πλέον ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο καθώς πέραν της κοίτης του Πηνειού έχει διαμορφωθεί και μια νέα, δεύτερη, κοίτη, εξαιτίας των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες. Τα νερά πάντως και εκεί έχουν υποχωρήσει. Σιγά, σιγά άρχισαν να φαίνονται και τα ισόγεια, αν και είναι πλημμυρισμένα. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι το πώς θα φύγουν τα νερά τα οποία έχουν συγκεντρωθεί.

Χωρίς ηλεκτροδότηση, έχουν μείνει τμήματα του Βόλου, μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν και πόσιμο νερό. Το νερό κρίνεται από τους επιστήμονες ακατάλληλο για κάθε χρήση και η σύσταση είναι να χρησιμοποιείται παντού μόνο εμφιαλωμένο. Στον νομό έχουν αρχίσει οι αυτοψίες των σχολικών κτιρίων.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα αρωγής για τον νομό Λάρισας, και μέχρι την Παρασκευή και για τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν.

Την στήριξη της ΕΕ στη χώρα μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με ποσό που θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συνάντησή του στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να διατεθούν στην Ελλάδα τα πρώτα κονδύλια από το «πακέτο» στήριξης των περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο δείχνει τη στιγμή που ένας ακτιβιστής μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου από περαστικό άντρα, μπροστά στη φίλη του, η οποία προσπαθούσε απεγνωσμένα να ζητήσει βοήθεια,...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα σήμερα έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα. Η έρευνα θα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορική μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς πριν από λίγο έγινε η καθέλκυση της φρεγάτας Κίμων, η οποία είναι η πρώτη από τις...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Επιτροπή για τις Βίαιες Εξαφανίσεις του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία χθες Τρίτη για αυτές που χαρακτήρισε ανεπαρκείς έρευνες όσον αφορά τους αγνοούμενους στο Μεξικό,...