Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ζοφερό το παρόν των Θεσσαλών, αβέβαιο το μέλλον – Πώς ο «Daniel» επηρεάζει τις έκτακτες παροχές

Ανησυχία για το παρόν, αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον. Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας – έχοντας χάσει τα σπίτια τους, ρούχα, βασικά είδη πρώτης ανάγκης – προσπαθούν να «σηκώσουν κεφάλι».

Βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Καρδίτσας, ενώ οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας θυμίζουν βάλτο. Ανυπολόγιστη είναι επίσης η καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου στα Τρίκαλα.

Παράλληλα, την οικονομική τους συνδρομή στο κόστος αποκατάστασης των καταστροφών στην Θεσσαλία ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Παγώνουν τις δόσεις δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου και τους πλειστηριασμούς για έξι μήνες.

Νερό, λάσπη και καταστροφή

Η επαναφορά της υδροδότησης και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στον Βόλο εξελίσσεται σε πραγματική «μάχη».

Ύστερα από 4 μέρες αποκλεισμού της επαρχίας Αγιάς, η Πολιτική Προστασία, ο Δήμος και η Πυροσβεστική προχώρησαν στη μεταφορά φαρμάκων και ασθενών από και προς την Αγιά, ενώ αδιάβατοι είναι οι δρόμοι στα χωρία της Καρδίτσας.

Στον Παλαμά, ακόμα και τώρα υπάρχουν σπίτια στα οποία ζουν στοιβαγμένοι 20 και 30 άτομα που δεν έχουν που να μείνουν.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

«Υπάρχουν δύο δομές στην Καρδίτσα που φιλοξενούν άστεγους που κατοικούσαν στον δήμο μας» ανέφερε ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

Στο χωριό Κουλούρι, οι επιχειρηματίες επιστρέφοντας στον τόπο τους, αντίκρυσαν την απόλυτη καταστροφή.

Σε απόγνωση και οι κάτοικοι του Πηλίου όπου άρχισαν οι αιτήσεις από τους κατοίκους στο Δημαρχείο Νοτίου Πηλίου για τις καταγραφές των ζημιών.

Το κύριο βάρος πέφτει στην απομάκρυνση των μπαζών από τους οικισμούς Μηλίνα, Χόρτο και Πλατανιά στους οποίους έχουν συσσωρευτεί τεράστιοι όγκοι ακόμα και μέσα στα σπίτια.

Οι πληγέντες μαζικά υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τις αποζημιώσεις που θα τους βοηθήσουν να ξαναστήσουν το βιός τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής διευκρινίζει ότι οι ιδιοκτήτες, εφόσον θέλουν να καθαρίσουν τις κατοικίες τους, θα πρέπει να βγάλουν φωτογραφίες από το εσωτερικό όλων των πληγέντων χώρων του κτηρίου, στις οποίες θα φαίνονται ευκρινώς τόσο το ύψος της στάθμης του νερού που εισχώρησε, όσο και η πληγείσα οικοσκευή εντός των δωματίων. Μέχρι εχθές είχαν πραγματοποιηθεί 4.336 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Μαζί με τα προβλήματα στις περιουσίες των ανθρώπων, μεγάλος και ορατός είναι πια ο κίνδυνος και για την δημόσια υγεία, δεδομένου ότι νεκρά ζώα βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα που παραμένουν ζωντανά. Η έλλειψη νερού καθιστά ακόμη δυσκολότερο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής.

Στους δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθεας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης, και Φαρκαδόνας το νερό είναι ακατάλληλο για χρήση.

Κατάλληλο είναι στους δήμους Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικέων και Μετεώρων.

Όσο πέφτει η στάθμη του νερού αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής. Εκατοντάδες κουφάρια ζώων βρίσκονται ακόμα και μέσα σε σπίτια, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Μέχρι και το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί 49.050 νεκρά αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.

Προς ώρας έχει γίνει διαχείριση για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά. Εργολάβοι κάνουν αγώνα δρόμου για την υγειονομική ταφή και καύση τους.

Συνεισφορά 50 εκατ. από τις τράπεζες – Τέλος το Market Pass

Με τις 4 συστημικές τράπεζες να βάζουν τα πρώτα 50 εκατομμύρια, ανοίγει ο κουμπαράς του λογαριασμού κρατικής αρωγής, ενώ κάλεσμα στους οικονομικά ισχυρούς της χώρας να συμβάλουν, απεύθυνε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Για τους εργαζόμενους, οι αναστολές εργασίας ενεργοποιούνται και πάλι, μαζί με το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ. Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή παρέχονται διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές

Οι καθυστερούμενες εισφορές παγώνουν. Οι τρέχουσες αναστέλλονται για 2 ή 6 μήνες εάν έχει πληγεί η επιχείρηση τους, με δυνατότητα ρύθμισης σε 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Για τα κτίσματα των περιοχών που πλημμύρισαν προβλέπεται δωρεάν ηλεκτρολογικός έλεγχος. Θα γίνεται από πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο που θα αποζημιώνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ύψους 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για αποζημιώσεις και αποκατάσταση των πληγέντων από τις θεομηνίες, επιβεβαίωσε επίσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο βραδινό δελτίο του ΑΝΤ1.

Ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ακόμα ότι δεν θα υπάρξει παράταση του market pass έως το τέλος του έτους (αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ενισχύσεις του διμήνου Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου) ενώ το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Αποκαλυπτική χαρτογράφηση

Παράλληλα, τη δορυφορική χαρτογράφηση της συνολικής πορείας, της κορύφωσης αλλά και της αποδρομής των πλημμυρικών φαινομένων που προκάλεσε ο Daniel, έκανε το κέντρο Beyond του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως φαίνεται καθαρά στις παρακάτω εικόνες, τις τελευταίες ημέρες, τα νερά υποχωρούν στις πληγείσες περιοχές:

Υπενθυμίζεται πως όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, μπορούν να καλούν και να ενημερώνονται στις τηλεφωνικές γραμμές 2410231938 και 2410231929, καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιταλικός Τύπος ασχολείται με την άσκηση ΝΑΤΟ ‘Neptune Strike’, η οποία ξεκίνησε στα ανοιχτά της Κρήτης. Il Sole 24 Ore: Η πρώτη συμμετοχή...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός σήμερα περιοδεύει στην κεντρική αγορά στο Μαρούσι ενώ το βράδυ θα παραβρεθεί στη Μητρόπολη Αθηνών όπου θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των Αγίων...

ΕΛΛΑΔΑ

Μια βόλτα κατέληξε σε εφιάλτης για μια οικογένεια στην οδό Πειραιώς, εκεί όπου σημειώθηκε το σοβαρό τροχαίο, το βράδυ της Μ. Τετάρτης. Ο 26χρονος...

ΔΙΕΘΝΗ

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη νότια Βραζιλία, όπου σχεδιάζει να μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος Λούλα, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, κατά...