Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Η “μάχη” για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία – Προτεραιότητα η δημόσια υγεία

Συνεργεία δουλεύουν συνεχώς για να απομακρύνουν τις λάσπες και τα νερά που παραμένουν σε ισόγεια και υπόγεια, μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στην Θεσσαλία. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με αντιτετανικό ορό σε όσους επιχειρούσαν όλες αυτές τις ημέρες στο πεδίο των καταστροφών. Η διαδικασία αποζημιώσεων των πληγέντων έχει ξεκινήσει ενώ οι αρχές είναι σε επιφυλακή για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Ακόμη μία μέρα ξημέρωσε για τον Θεσσαλικό Κάμπο, με τους κατοίκους και εθελοντές να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση εθελοντών και στρατού που παρέχουν στους δοκιμαζόμενους κατοίκους είδη βασικής ανάγκης και εμφιαλωμένο νερό, ώστε να καταστεί πιο εύκολο να τηρηθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια ώρα συνεργεία καθαρισμού κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα πλημμυρισμένα υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων. Οι εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ, επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στους στύλους και στα καλώδια ηλεκτροδότησης

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ξεκινούν οι εμβολιασμοί με κινητές μονάδες, από χωριό σε χωριό. Δύο κρούσματα σαλμονέλας, εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή. Τα περιστατικά βρίσκονται υπο διερεύνηση. Υπάρχουν επίσης 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι λοιμώξεις βαίνουν μειούμενες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως είπε η ίδια, οι Μονάδες Υγείας έχουν εφοδιαστεί με τεστ ταχείας ανίχνευσης. Συνεχίζεται επίσης ο δειγματοληπτικός έλεγχος για προνύμφες κουνουπιών.

Πού είναι κατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση

Στη Λάρισα κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας διενεργούν εμβολιασμούς στους πυροσβέστες, στους διασώστες και όλους όσους επιχείρησαν αυτό το διάστημα για τη διάσωση των πλημμυροπαθών. Όπως αναφέρουν οι ιατρικές υπηρεσίες, τα νερά θεωρούνται μολυσμένα και πρέπει όσοι έχουν επαφή με αυτά να εμβολιαστούν προληπτικά.

Σημαντική είναι η προσφορά των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ενώ εθελοντές φτάνουν από όλη την Ελλάδα προσφέροντας την βοήθειά τους όπου υπάρχει ανάγκη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ομάδας πολιτών από τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ «… με τα αυτοκίνητα μας, τη δουλειά μας, την αγάπη μας κυρίως, ήρθαμε σε αυτούς ανθρώπους τους συνανθρώπους μας κοντά, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα τους».

Σημαντική και η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην Πρώτη Στρατιά της Λάρισας, έφτασαν 38 οχήματα με είδη πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθούν στους πλημμυροπαθείς.

Αρκετές είναι και οι ελλείψεις σε φάρμακα στις πληγείσες περιοχές, καθώς αποθήκες φαρμάκων και φαρμακεία δεν γλίτωσαν από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Με κινητές μονάδες πραγματοποιούνται εμβολιασμοί του πληθυσμού για τον τέτανο, για όσους το επιθυμούν.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Αθανάσιος Κουτσούκης, «Έχουν χαθεί φάρμακα ψυγείο όπως ινσουλίνες, εμβόλια ,τα οποία δεν ξέρουμε πως θα μπορούν να αντικατασταθούν. Θα πρέπει να αυξηθεί η ροή προς την περιοχή της Θεσσαλίας».

Στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης στην Λάρισα, από πολύ νωρίς σήμερα το πρωί τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για την απάντληση των υδάτων από τα ισόγεια και τα υπόγεια. Παράλληλα γίνονται εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Οι ένοικοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους, βγάζουν σχεδόν ολόκληρη την οικοσκευή τους στον δρόμο, αφού μετά από πολυήμερη παραμονή κάτω από το νερό, έχουν καταστραφεί σχεδόν τα πάντα μέσα στα σπίτια.

Σε πολυκατοικίες στην περιοχή Αμπελοκήπων της Λάρισας, οι ένοικοι μόλις μπόρεσαν να μπουν στα σπίτια τους παρατήρησαν επιβάρυνση στα θεμέλιά τους και διατάχθηκε η εκκένωσή της. Πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να παραμένουν στα σπίτια τους. Οι πρώτες αυτοψίες έδειξαν ότι δενυπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην δομή των κτηρίων.

Υπάλληλοι του Δήμου Λαρισέων διανέμουν στους πλημμυροπαθείς κιβώτια με ειδικές στολές, γάντια, γαλότσες, μάσκες αλλά και είδη καθαρισμού για την υγειονομική τους ασφάλεια.

Στην Μαγνησία, το οδοιπορικό της ΕΡΤ σε χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας είναι αποκαλυπτικό, μέρες μετά την επέλαση του κυκλώνα Daniel. Χωριό – φάντασμα θυμίζουν οι Σοφάδες Καρδίτσας: χαλάσματα, λασπωμένα απομεινάρια από κατεστραμμένα έπιπλα και παλιά υπάρχοντα συνθέτουν τη σημερινή εικόνα. Στη Μηλίνα του Παγασητικού, δρόμοι, σπίτια και μαγαζιά παραμένουν στη λάσπη -παρά τις εργασίες αποκατάστασης- ενώ ακόμα υπάρχουν αυτοκίνητα μέσα στη θάλασσα.

Η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα σταδιακά υποχωρεί και απομακρύνεται ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα παρακάρλια χωριά στη Μαγνησία και τη Λάρισα, αφού η ροή των νερών του Πηνειού προς την περιοχή βαίνει μειούμενη αλλά και έχει ανοίξει η σήραγγα μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων που αποστραγγίζει τη λίμνη μεταφέροντας νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, όπως είπε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος δικαιούχοι της επιδότησης προσωρινής στέγασης θα είναι όσοι έχουν ως πρώτη κατοικία κτίσμα που έχει κριθεί ακατάλληλο. Χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία. Θα κυμαίνεται από 300 έως 500 € το μήνα και θα χορηγείται για δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι μήνες στους ενοικιαστές.

Μέχρι το μεσημέρι στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής είχαν υποβληθεί 13.091 οριστικοποιημένες αιτήσεις καθώς 4. 428 προσωρινές αιτήσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδικασίες διασταυρώσεων και ελέγχων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ και του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων. «Όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο… Φιλοδοξούμε μέσα στον Οκτώβριο όχι μόνο να πάρουν προκαταβολή, αλλά να εξοφληθούν… Νοέμβριο θα υπάρξει οπωσδήποτε μία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο. Η εξόφληση των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους και αγρότες αναμένεται πριν το τέλος του έτους».

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, με τη Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και το Βουλευτή Νομού Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Καπετάνο επισκέφθηκαν σήμερα το Πνευματικό Κέντρο Γιάννουλης. Στη συνέχεια η Υφυπουργός με τους Βουλευτές οδηγήθηκαν στον οικισμό του Δασοχωρίου ο οποίος καλύφθηκε από τα νερά του Πηνειού για να επισκεφτούν τις οικίες των πληγέντων κατοίκων και να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν ακόμη και καινούργιες κατοικίες.

Χθες συνελήφθη, τις απογευματινές ώρες στη Λάρισα, στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων για την αποτροπή έκνομων ενεργειών σε βάρος πολιτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Daniel”, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης/Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Λάρισας, ένας Ελληνας, για κλοπή σε πλημμυροπαθή επιχείρηση.

Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών των πληγεισών περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα στοιχεία που δρομολογούν εξελίξεις έφερε στο φως το «Τούνελ», για τον φαντάρο της Ρω, Μανώλη Τσικνάκη 22 χρόνων που βρέθηκε πυροβολημένος στο κεφάλι...

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν όσοι έγιναν μάρτυρες του ακραίου φαινομένου στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε το cyclades24.gr κατολίσθηση σημειώθηκε στη Θηρασιά, σήμερα το...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...