Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Προσπάθειες να απομακρυνθούν οι τόνοι από τα φερτά υλικά – Σε απόγνωση οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών

Η Θεσσαλία πασχίζει να συνέλθει από το δεύτερο, σε τρεις εβδομάδες καταστροφικό χτύπημα, της κακοκαιρίας. Πολλές περιοχές έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ το νερό εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο. Καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και έκδηλη είναι η αγωνία των κατοίκων για την επόμενη ημέρα.

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι γλίτωσαν από τον Daniel και τους χτύπησε ο Elias. Με όση δύναμη τους έχει απομείνει προσπαθούν να απομακρύνουν τόνους από φερτά υλικά.

Ένα μικρό κομμάτι από την οροφή και ο μισός καθρέφτης είναι ό,τι απέμεινε να φαίνεται από το κόκκινο αυτοκίνητο που θάφτηκε στις λάσπες. Από την πρωτοφανή αυτή εικόνα, καταλαβαίνουμε τους τόνους της λάσπης και φερτών υλικών που κάλυψαν την παραλία της τουριστικής Αγριάς Βόλου. 

Η περιοχή χτυπήθηκε με μανία από την τελευταία κακοκαιρία. Αυτοκίνητα κατέληξαν πάνω σε κορμούς δέντρων, άλλα έφτασαν στη θάλασσα, όλη η περιοχή βούλιαξε στη λάσπη.

«Ενας άνθρωπος να μας πει τι να κάνουμε… Όλα είναι γεμάτα με λάσπη…» λέει στην κάμερα της ΕΡΤ ένας πλημμυροπαθής.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους να προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση μετά το πέρασμα της θεομηνίας Elias που αποτελείωσε ότι άφησε το πέρασμα του Daniel.

Η επόμενη ημέρα στην περιοχή Αγριά έξω από τον Βόλο, μετά το κύμα κακοκαιρίας ELIAS. Λάσπη και καταστροφές από τα φερτά υλικά που προκάλεσαν οι πλημμύρες. (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

«Aντί να καθαρίσουν το χείμαρρο, έβαλαν αναχώματα, ήρθε η λάσπη και μας έπνιξε», δήλωσε ένας κάτοικος της Αγριάς Βόλου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας.

Στον Βόλο μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τους τόνους από φερτά υλικά που έφραξαν το χείμαρρο Άναυρο. Η υπερχείλιση του χειμάρρου έκοψε το χωριό Άλλη Μεριά Βόλου στα δύο. Τα σπίτια στις όχθες του χειμάρρου πλημμύρισαν για δεύτερη φορά μεσα σε είκοσι ημέρες.

Πλημμύρες στο νομό Λάρισας από την κακοκαιρία “Elias”, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023. Στιγμιότυπο από τον Πλατύκαμπο.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Χωριά κομμένα στα δύο

«Δύο φορές το καθαρίσαμε και ήρθε πάλι το μπάζωμα, 20 χρόνια παλεύουμε με αυτό το σπίτι», είπε κάτοικος του χωριού Άλλη Μεριά Βόλου.

Αγανακτησμένοι οι κάτοικοι του Αρμενίου Λάρισας, παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, μετά το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας λέγοντας ότι φοβήθηκαν για τη ζωή τους.

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στα Ορφανά της Καρδίτσας. «Μας τα πήρε όλα, πετρέλαια, σιτάρια, όλα, δεν έμεινε τίποτα» ανέφερε ένας πλημμυροπαθής, περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου. Πάνω που κατάφεραν να βγάλουν λάσπες και νερά από τις περιουσίες, ο εφιάλτης επέστρεψε.

Και όπως τονίζουν, μετά τη διπλή καταστροφή, «δεν υπάρχει όρεξη, δεν υπάρχει κουράγιο, δεν υπάρχει τίποτα». Και σα να μην έφταναν αυτά, τεράστιες είναι οι καταστροφές στις υποδομές του ΟΣΕ, στο ύψος του χωριού.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου, Βαγγέλης Μητρούσιας, Νίκος Κοντορούσης, Βασίλης Σιώμος, Ειρήνη Κυρίτση, Θοδωρής Παναγιωτίδης

Διαβάστε επίσης:

Στα λασπόνερα για δεύτερη φορά η Θεσσαλία – Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Μοιρασμένος θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια. Θα ξεκινήσει με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (κυρίως τη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου καθώς ωριμάζουν οι επενδύσεις σε νέες μονάδες εξαγωγής LNG. Σε ομιλία...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας από τους δύο διασώστες υπεύθυνους για τον θάνατο του Ελάιζα ΜακΚλέιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού στον οποίο χορήγησαν κεταμίνη μετά τη σύλληψή του το...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η άμμος τελειώνει στην κλεψύδρα και οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% – 6% του συνόλου, που δεν έχουν συμμορφωθεί θα πρέπει να το...