Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Πρεμιέρα το ακαδημαϊκό έτος 2025 – Η αναγνώριση των σπουδών, το θεσμικό πλαίσιο και τα κριτήρια

Oι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο υπουργός ενημέρωσε την ΠτΔ για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τις ψηφιακές δράσεις, τα κτιριακά ζητήματα, ιδιαίτερα όμως για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ειδικότερα για το σχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που αφορά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο υπουργός έκανε λόγο για αποδέσμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ένα αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο.

Π. Μαρινάκης: Αναγκαία μεταρρύθμιση με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα

Για μια ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», μίλησε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Θα αφήσουμε πίσω μας μια αγκύλωση του παρελθόντος που “δαιμονοποιούσε” την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων σαν να επρόκειτο να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό ρητά και κατηγορηματικά δεν πρόκειται να συμβεί, προτεραιότητα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αποτελούμε μια παγκόσμια εξαίρεση, ως η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων ΑΕΙ».

«Η προώθηση του νόμου για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων δεν αναιρεί την πρόθεση μας να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι πλέον ώριμο το πολιτικό σύστημα ώστε να έχουμε μία πιο συνεπή στάση, για να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, που θα δώσει πνοή στη χώρα και πολλές δυνατότητες στους Έλληνες φοιτητές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πώς θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Το πλαίσιο και τα κριτήρια

«Από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026 και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου θα είμαστε έτοιμοι να δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το θεσμικό πλαίσιο, που θα ανοίξει το δρόμο, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Παιδείας.

  • Η αδειοδότηση των παραρτημάτων θα γίνει υπό την αυστηρή επίβλεψη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης.
  • Η δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών campus και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελούν προϋπόθεση.
  • Το παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου οφείλει από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του να έχει τουλάχιστον τρεις πανεπιστημιακές σχολές και να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται.
  • Οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα είναι οι ίδιοι με τους τίτλους που θα είχαν χορηγηθεί εάν ο φοιτητής είχε σπουδάσει στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου. Θα έχουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» ενισχύει το δημοσιο πανεπιστήμιο, διευκόλυνει την ίδρυση νέων τμήματων και δημιουργεί μηχανισμό χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών. Παράλληλα περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσουν περαιτέρω την διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων.

«Τα κριτήρια λειτουργίας των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα ιδρυθούν ως παραρτήματα μεγάλων και καταξιωμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού σε συνεργασία με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, θα είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη. Καλώ όλους να εξετάσουν και να συγκρίνουν τα αντίστοιχα κριτήρια των άλλων χωρών και θα διαπιστώσουν από μόνοι τους του λόγου το αληθές», τόνισε, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως έκανε γνωστό, το Yale θα έρθει στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με ένα δημόσιο ίδρυμα και να ιδρύσει το παράρτημά του.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην κριτική του και συγκεκριμένα σε ανακοίνωση το Τμήμα Παιδείας του κόμματος, αναφέρει:

«Το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο του κυρίου Μητσοτάκη είναι το ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο.

Ο κύριος Μητσοτάκης, μέσα στις εσωτερικές του δυσκολίες, επιχείρησε να ενώσει όλα τα νεοφιλελεύθερα κομμάτια του κόμματος του, μέσα από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο.

Επικαλείται λόγους που δεν οδηγούν σε τέτοιες λύσεις.

Τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και στα κολλέγια γιατί η ΝΔ τα έχει αφήσει έξω από τα δημόσια πανεπιστήμια.

Δηλώνει πως θα υπάρξουν νέες συνεργασίες με τα δημόσια πανεπιστήμια, όταν ΔΕΝ χρειάζεται καμία επιπλέον αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία για κάτι τέτοιο και τα ελληνικά πανεπιστήμια ήδη έχουν αξιοζήλευτες συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.

Μιλάει για μη κερδοσκοπικά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ιδρύματα αυτά θα χρειαστούν πολλά κέρδη για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα τους.

Ανακοινώνει συνεχώς ότι επιδιώκει την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων όταν η δίκη του κυβέρνηση τα έχει αφήσει στην τύχη τους με την ελάχιστη χρηματοδότηση και την ανυπαρξία νέων θέσεων καθηγητών.

Είμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο για τον κύριο Μητσοτάκη, όμως, είναι το εξαρτώμενο, από τα ιδιωτικά συμφέροντα, πανεπιστήμιο, τα οποία άλλωστε θα το χρηματοδοτούν.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο, επίσης, για τον κύριο Μητσοτάκη σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο για τον Πρωθυπουργό σημαίνει ταφόπλακα στο Δημόσιο, το οποίο χρόνια περιφρονεί και σκοπίμως υπονομεύει τόσο με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, όσο και με τις απαξιωτικές αναφορές σ’ αυτό των στελεχών της Κυβέρνησης του.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο, τέλος, για την Κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα πανεπιστήμιο θεμελιωμένο στα συντρίμμια του Συντάγματος το οποίο, κατά τα ειωθότα, κουρελιάζει και ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Επί του πρακτέου, λοιπόν, αυτό που προοιωνίζει το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο του κυρίου Μητσοτάκη, είναι ένα ακριβό, κατευθυνόμενο από την αγορά ίδρυμα, με πολύ αμφίβολη ποιότητα εκπαίδευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι “άριστοι” της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμιση της».

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, υπό την προϋπόθεση, όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει τα πτυχία εμπόριο. «Εάν τώρα η Νέα Δημοκρατία φέρει κάτι το οποίο υπονομεύει το Δημόσιο και κάνει τα πτυχία αυτά εμπόριο μέσω μιας αγοράς ιδιωτικού χωρίς κριτήρια και κερδοσκοπικού, τότε θα το συζητήσουμε και θα είμαστε αρνητικοί» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας έκανε λόγο το ΚΚΕ: «το νομοσχέδιο, που παραπλανητικά τιτλοφορείται ως “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” μία ελευθερία, υπηρετεί: την αγοραπωλησία πτυχίων τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και με την επέκταση της εμπορευματοποίησης στα δημόσια».

Αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα. Η Ελληνική Λύση υπογράμμισε «Η βιασύνη της Νέας Δημοκρατίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γεννά μια απορία: θα νοιαζόταν τόσο πολύ αν δεν ενδιαφερόταν η γνωστή εταιρεία CVC;».

«Η μόρφωση για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δικαίωμα. Είναι προνόμιο για εκείνους που μπορούν να την πληρώσουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι «το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όχι απλώς αναγγέλλετε εκτροπή, αλλά το κάνετε στο πεδίο της παιδείας».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Έξι χρόνια παρά τρεις μήνες από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, γράφτηκε ο επίλογος της δικαστικής διερεύνησης των ευθυνών για τους 104 νεκρούς και...

ΔΙΕΘΝΗ

Τη φιλοδοξία για διεύρυνση της ΕΕ μέχρι το 2030 εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μιλώντας σε μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης στις...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βάζετε το κεφαλάκι σας σαν την στρουθοκάμηλο στην άμμο και παριστάνετε ότι δεν βλέπετε το πρόβλημα», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος,...