Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά πιλοτική ευρωπαϊκή εφαρμογή για τη μείωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων

Ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του «Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων» (Backlog Reduction Tool) στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η οποία αποσκοπεί στη μείωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικής μεταρρύθμισης στον τομέα της Δικαιοσύνης, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Τεχνικής Υποστήριξης Μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συγκεκριμένο έργο «θα συμβάλει η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEPEJ), μέσω των καινοτόμων μεθόδων που αυτή έχει εισαγάγει πανευρωπαϊκά και στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και λειτουργίας της Δικαιοσύνης».

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή του «Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων» στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη μείωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Κατά αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, «επιχειρείται η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων, ένα ακανθώδες ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη και θίγει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός ευλόγου χρόνου, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η υποστήριξη θα λάβει τη μορφή γενικών κατευθύνσεων, στρατηγικών, νομικών συμβουλών, μελετών, επιμόρφωσης, καθώς και επιτόπιων επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, για την επίλυση των προβλημάτων και την πρόληψη των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».

Στην υλοποίηση του έργου, από κοινού με τα στελέχη του υπουργείου και τους ειδικούς τεχνικούς συμβούλους, θα συμβάλουν ενεργά δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 715.000 ευρώ και η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2024 με διάρκεια 24 μηνών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην τέλεση κλοπών οχημάτων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν ως...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στον Άγιο Παντελεήμονα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών σε συνεργασία με αστυνομικούς...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης επισημαίνονται τα εξής: Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26...

ΕΛΛΑΔΑ

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιφερειακή Αιγάλεω στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω...