Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Agrotica παραμένουν οι αγρότες: Μερικοί αποτιμούν θετικά τα μέτρα ενώ άλλοι κάνουν λόγο για «ψίχουλα» – Το Σάββατο το συλλαλητήριο

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού βρήκαν τους αγρότες στα μπλόκα των Εθνικών Οδών και τα τρακτέρ παρατεταγμένα έξω από την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Όπως υποστήριξαν, τα μέτρα ικανοποιούν μέρος των αιτημάτων τους, επισημαίνοντας πως θα επιστρέψουν στα μπλόκα και θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τη στάση τους και το μέλλον των κινητοποιήσεων. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη αποτίμηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης από τους παραγωγούς

Θετικά αποτιμούν τα μέτρα οι αγρότες. Ωστόσο, άλλοι κάνουν λόγο για ψίχουλα. Μόλις τελειώσει η Agrotica σε γενικές συνελεύσεις τους θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Αυρίο Σάββατο αναμένεται να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, μπλόκα δηλαδή που βρίσκονται σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Τον τόνο συνεχίζουν να δίνουν οι αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και στάθμευσαν στη νότια πύλη της έκθεσης.

Τα μέτρα μείωσης του κόστους στο αγροτικό ρεύμα περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την επιδοτούμενη διείσδυση της καθαρής ενέργειας στο χωράφι αλλά και την τακτοποίηση των παλιών ενεργειακών χρεών.

Έκπτωση 10% και ρύθμιση χρεών

Ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος προχωρά σε ειδική έκπτωση προς τους αγρότες της τάξης του 10% για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες, τότε που εντατικοποιείται η άντληση αρδευτικού νερού και εκτοξεύει τους λογαριασμούς ρεύματος.

«Από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο που είναι οι ποτιστικοί μήνες» διευκρίνισε ο υπουργόε Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όσον αφορά στα παλιά χρωστούμενα των αγροτών προς τους ενεργειακούς παρόχους μέσω των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων τα οποία αγγίζουν τα 87 εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει πενταετής διακανονισμός, ενώ ειδικά για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας το χρέος θα αναλάβει κατά 75% το κράτος.

Φωτοβολταϊκά για μείωση κόστους 30%

Μέσω 3 διαφορετικών προγραμμάτων, οι αγρότες όλης της επικράτειας θα αποκτήσουν πρόσβαση στην καθαρή και φθηνή ενέργεια. Ειδικά για τους αγρότες που ανήκουν σε συνεταιρισμούς και για εκείνους που ασκούν συμβολαιακή γεωργία θα επιδοτηθεί κατά προτεραιότητα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία. Θα εγκατασταθούν και θα ηλεκτριστούν σε δυο χρόνια από σήμερα και θα διασφαλίσουν φθηνότερο ρεύμα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

1,5 τεραβατώρα ενέργειας καταναλώνουν για αγροτική χρήση που κοστίζει 225 εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό το λόγο, θα ενεργοποιηθεί παράλληλα και το πρόγραμμα «Απόλλων» που προβλέπει μέσω της σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων την παροχή δωρεάν πράσινης ενέργειας από ήλιο και άνεμο στους δικαιούχους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, παρέχοντας μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος άντλησης αρδευτικού νερού. Οι αγρότες θα καταναλώνουν ρεύμα από το δίκτυο, το οποίο στη συνέχεια θα συμψηφίζεται με την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές

«Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα. Θα έρθουμε και θα καλύψουμε με φθηνή πράσινη ενέργεια ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών καταναλώσεων» τόνισε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τέλος, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ.ομμυρίων ευρώ. Για το σκοπό αυτό, θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στους αγρότες ηλεκτρικός χώρος συνολικά 1350MW, ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών από 10kW σε 50kW.

Οι αγρότες θα επιστρέψουν στα μπλόκα και θα πραγματοποιήσουν νέες συνελεύσεις για την συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων τους.

 

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνολικά 1.208.661.888 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.799.517 δικαιούχους, από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ – Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο ρυθμό της επικαιρότητας» με...

ΕΛΛΑΔΑ

Με τον χθεσινό μαραθώνιο να διαρκεί 15 ώρες, συνεχίζονται από το πρωί οι απολογίες και των τελευταίων συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη συνοριακή πόλη Ράφα...