Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης – Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν επιτρέπει άλλα μέτρα, διαμηνύει η κυβέρνηση

Ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες παραμένει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει έξι νέα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη στη Νίκαια θα παρθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των αγροτών ενώ στη Θεσσαλονίκη έγινε το μεγάλο συλλαλητήριο, έξω από τον χώρο της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 30ης έκθεσης Agrotica.

“Δεν θα τους κοροϊδέψουμε, δεν θα τους εξαπατήσουμε και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο εκτιμά ο κόσμος του πρωτογενούς τομέα. Και θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας αλλά και στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης -να το τονίσω και αυτό, διότι πολλές κοινωνικές τάξεις έχουν σήμερα προβλήματα στη χώρα μας-, να δίνουμε λύσεις οι οποίες είναι σωστές, δίκαιες και πρωτίστως γρήγορα εφαρμόσιμες”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αγρότες με το μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Δεν έμεινα ικανοποιημένοι από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κόστους παραγωγής», καθώς, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας: «Αυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει δεν μας δίνουν την δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε να μένουμε στα χωριά μας»

Νέα πρόσκληση να συνεχιστεί ο διάλογος απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης από την Agrotica: «Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας».

Με στόχο τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής η κυβέρνηση προχωρά σε:

  • επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024
  • Η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες είναι μέσα στις κυβερνητικές δραστηριότητες.
  • Πρόσθετη έκπτωση ( της ΔΕΗ) 10% από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
  • Μεσοπρόθεσμη μείωση κόστους 30% στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Εκκίνηση προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι». Προϋπολογισμός 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • Υλοποίηση προγράμματος «Απόλλων».

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες που επλήγησαν απο την κακοκαιρία “Ντάνιελ”.  Η στήριξη ανέρχεται σε 5000 ευρώ αν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 10.000 αν έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, “γεωργός που είχε πάρει 2.000 ευρώ από την πρώτη αρωγή, μπορεί να λάβει επί πλέον 10.000 ευρώ και να φθάσει στις 12.000 ευρώ. Ενώ ο κτηνοτρόφος που είχε λάβει 4.000 ευρώ από την πρώτη αρωγή, μπορεί να φθάσει στις 14.000 ευρώ”.

Μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.

Πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρω το 50% του δανείου θα είναι άτοκο», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια

“Τι μας λένε λοιπόν οι αγρότες; «Έχουμε πρόβλημα με το κόστος παραγωγής». Πέραν των μέτρων που ήδη έχουμε εφαρμόσει, τη μείωση δηλαδή του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές, πώς απαντάμε εμείς σε αυτό το συγκεκριμένο αίτημα; Ερχόμαστε και βλέπουμε δύο σημαντικούς συντελεστές του κόστους παραγωγής, για τους οποίους δικαιολογημένα παραπονιούνται οι αγρότες. Τι μας λένε λοιπόν; «Ντίζελ». Λοιπόν, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, 82 εκατομμύρια, και για το 2024,”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος αξιολογεί τη νέα δέσμη παρεμβάσεων, χωρίς για την ώρα να δείχνει διάθεση υποχώρησης, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

“Με διάλογο μπορούμε να πάμε παρακάτω”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά: “Δεν είμαστε στην κατηγορία όσων λένε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε κάτι που δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Αυτή η Κυβέρνηση αυτά που λέει τα κάνει. Αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν>Με διάλογο μπορούμε να πάμε παρακάτω. Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο.

Αντιπολιτευτικά πυρά

Το παρόν στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Agrotica, εν μέσω κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων έδωσε ο
Στέφανος Κασσελάκης και όπως τόνισε:

“Η χώρα χρειάζεται τεράστιες επεμβάσεις στη δομή της οικονομίας μας στη συγκρότηση της κοινωνίας μας. Είστε αδικημένοι. θέλουμε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τον αγρότη να σπάσουν τα ολιγοπώλια, πλαφόν στην κερδοφορία εμπόρων εφοδίων. 1 Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι Έλληνες να είναι σε παραίτηση όλη η κοινωνία πρέπει να σηκώσει ανάστημα. Όντως έχει δίκιο ο Κ. Μητσοτάκης όταν λέει για τζάμπα χρήματα γιατί δίνει τζάμπα χρήματα σε λίγα συμφέροντα.”

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που επίσης πήγε στην Agrotica επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.

“Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα όραμα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Κάνει απλά διαχείριση πολιτικού κόστους μόλις τα τρακτέρ βγουν στους δρόμους.

“Περσινά ξινά σταφύλια”, αποτελούν οι δήθεν “εξαγγελίες” για τους αγρότες, αφού όσα επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, τα έχουν ήδη εξαγγείλει οι υπουργοί του και είναι αυτά ακριβώς που έχουν βγάλει τους αγρότες στους δρόμους, ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην βουλή κατέθεσε ο Κυριάκος Βερόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτα τα μέτρα – “ψίχουλα” για τους αγρότες.

Είναι η ώρα να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις για τον αγροτικό τομέα τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση Agrotica.

Oι δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν τον κίνδυνο διάλυσης της αγροτικής παραγωγής, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Πιστεύουμε ότι τα εν λόγω μέτρα θα δώσουν μερικές ανάσες στους αγρότες μας αλλά δεν θα επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα του πολύπαθου αγροτικού τομέα, ανακοίνωσε η “Νίκη“.

Κοντά στους αγρότες σε Πλατύκαμπο και Στεφανοβίκειο βρέθηκε την Παρασκευή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας ότι “οι εξαγγελίες είναι οι ελάχιστες που θα μπορούσαν να γίνουν και επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τάση να ενοχοποιεί τους αγρότες.

Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το 2018 ο έμπορος κοκαΐνης Σλόμπονταν Κοστόφσκι διέφυγε από φυλακή της Βραζιλίας όπου εξέτιε την ποινή του και επέστρεψε στην Ευρώπη με πλαστό διαβατήριο....

ΔΙΕΘΝΗ

Παρενέβη σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δημόσιο διάλογο γύρω από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι οι αρχές επιδεικνύουν...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Σεούλ αύξησε σήμερα κατά δύο βαθμίδες το επίπεδο συναγερμού σε πέντε διπλωματικές αποστολές της, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης επιθέσεων από τη Βόρεια...

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στη Γεωργία διαμαρτυρόμενοι κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί «ξένης επιρροής», που υιοθετήθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από το κοινοβούλιο,...