Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΔΕΔΥ: Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών

Το αίτημα να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, τις οποίες χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» διατυπώνει η ΑΔΕΔΥ και εκφράζει τη στήριξή της στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως: «Είναι γνωστό το απαράδεκτο καθεστώς των αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε άλλες δομές υγείας, με αποφάσεις των διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων, προκειμένου να μπαλωθούν τα τεράστια κενά και η χρόνια υποστελέχωση, που αντιμετωπίζουν τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μόνιμη επωδός των Διοικήσεων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, για τη δικαιολόγηση των αναγκαστικών μετακινήσεων αποτελεί η επίκληση έκτακτων αναγκών, ενώ είναι γνωστό ότι τα περισσότερα τμήματα στα νοσοκομεία της περιφέρειας λειτουργούν με βαριά υποστελέχωση ή στην καλύτερη περίπτωση με στελέχωση στα όρια της ασφαλείας, με αποτέλεσμα η παραμικρή μεταβολή στη δύναμη του τμήματος να οδηγεί σε εφημεριακή και λειτουργική κατάρρευση.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η απόφαση του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ (14316/21-3-2024) που μετακινεί αναγκαστικά επτά γιατρούς νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργούν οριακά, στην παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Πτολεμαΐδας που καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού».

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει πως: «Με την τελευταία όμως απόφαση (14316/21-3-2024) η Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ προχώρησε ακόμα παραπέρα, παραβιάζοντας ακόμα και αυτές τις διατάξεις του άρθρου 14 του νόμου 1264/82, των διατάξεων που προστατεύουν και διευκολύνουν τη συνδικαλιστική δράση. Αποφασίζουν τη μετακίνηση και του προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, του συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Πέλλας, που με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες, πρωτοστατεί στους αγώνες που είναι σε εξέλιξη ενάντια στις αλλεπάλληλες αποφάσεις για αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από τη διοίκηση της 3ης ΥΠΕ. Η Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ, μετακινώντας τον πρόεδρο της ΕΝΙΠ από το εφημεριακό πρόγραμμα της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών στην Πτολεμαΐδα, επιδιώκει με διοικητική εντολή να υποτάξει τους εκπροσώπους και τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών, αποσκοπώντας μάλιστα στον παραδειγματισμό των υπόλοιπων συναδέλφων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπό της και την από 22/03/2024 ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, ζητεί:

Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις, να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις για αναγκαστική μετακίνηση που είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί που έχουν μετακινηθεί στις δομές όπου εργάζονται.

Να σταματήσει η υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης, να ανακληθεί η 14316/21-3-2024 απόφαση.

Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού».

Η ΟΕΝΓΕ

Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή τη υπέρ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει!
Δεν θα πληρώνουμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με τις ζωές μας, με τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει για τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ανακοινώνουν ρεκόρ κερδών δις, προχωρούν εκατοντάδες απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, στη ΓΙΟΥΛΑ, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και αλλού.
Ένας για όλους και όλοι για έναν μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.
Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Καλούμε σε μαζική συγκέντρωση όλα τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς της Αττικής την Πέμπτη 28 Μάρτη και ώρα 5μμ στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση υποδοχής στις 4μμ στην Ομόνοια».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Μοιρασμένος θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια. Θα ξεκινήσει με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (κυρίως τη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου καθώς ωριμάζουν οι επενδύσεις σε νέες μονάδες εξαγωγής LNG. Σε ομιλία...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας από τους δύο διασώστες υπεύθυνους για τον θάνατο του Ελάιζα ΜακΚλέιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού στον οποίο χορήγησαν κεταμίνη μετά τη σύλληψή του το...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η άμμος τελειώνει στην κλεψύδρα και οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% – 6% του συνόλου, που δεν έχουν συμμορφωθεί θα πρέπει να το...