Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ και πώς λειτουργεί;

Το Ισραήλ λέει ότι το πυραυλικό αμυντικό σύστημα Iron Dome έχει συμβάλει στην προστασία της χώρας από τις ρουκέτες που εκτοξεύει η μαχητική οργάνωση Χαμάς από τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χωρίς αυτό, οι απώλειες θα ήταν «πολύ μεγαλύτερες» κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης. Ωστόσο, ορισμένοι εισερχόμενοι πύραυλοι έχουν πέσει σε κατοικημένες περιοχές.

Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από εισερχόμενα όπλα μικρού βεληνεκούς. Λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίζει τους πυραύλους και μπορεί να διακρίνει μεταξύ εκείνων που είναι πιθανό να πλήξουν δομημένες περιοχές και εκείνων που δεν είναι. Οι πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύονται μόνο σε πυραύλους που αναμένεται να πλήξουν κατοικημένες περιοχές.

Το σύστημα αποτελείται από συστοιχίες που βρίσκονται σε όλο το Ισραήλ, καθεμία με τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν 20 πυραύλους αναχαίτισης. Υπάρχουν τόσο σταθερές όσο και κινητές εκδόσεις του συστήματος.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το Iron Dome;

Το Iron Dome αναπτύχθηκε μετά τη σύγκρουση του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μιας μαχητικής ομάδας που εδρεύει στο νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες. Σε απάντηση, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα αναπτύξει μια νέα αντιπυραυλική ασπίδα.

Το Iron Dome δημιουργήθηκε από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries, με κάποια αμερικανική υποστήριξη.

Σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση υποτυπωδών όπλων όπως οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη το 2011. Εξουδετέρωσε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Iron Dome;

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι το Iron Dome έχει ποσοστό επιτυχίας έως και 90%. Η Χαμάς δήλωσε ότι την πρώτη ημέρα της επίθεσής της εκτόξευσε 5.000 ρουκέτες, αν και το Ισραήλ λέει ότι πιθανώς εκτόξευσε τον μισό αριθμό. Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί ο Σιδηρούς Θόλος.

Άλλες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο από τη Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι περισσότερες από 8.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου. Ορισμένες ρουκέτες έχουν διαφύγει από τον Σιδηρούν Θόλο και έχουν πέσει σε κατοικημένες περιοχές προκαλώντας αρκετούς θανάτους και τραυματισμούς, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Στις 27 Οκτωβρίου, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε πολυκατοικία στο Τελ Αβίβ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους δήλωσε: «Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε το σύστημα Iron Dome, το οποίο ήταν σωτήριο, όπως πάντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκε η Ανάσταση σε όλη τη χώρα. Πιστοί βρέθηκαν στις εκκλησίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας...

ΕΛΛΑΔΑ

Με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος ο Έλληνας φρουρός που συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα κατά την διάρκεια της...

ΕΛΛΑΔΑ

Άστατο θα είναι το σκηνικό του καιρού την Κυριακή του Πάσχα με κύρια χαρακτηριστικά τις συννεφιές και τις τοπικές βροχές. Σύμφωνα με την πρόγνωση...

ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες ήταν οι πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα που είδαν το έθιμο των «Μπότηδων» στην πλατεία Σπιανάδα της Κέρκυρας. Μέσα από πλάνα drone, που...