Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Τουλάχιστον 64 συλλήψεις για εγκληματική οργάνωση – Αναφορές για δράση σε Αττική, Βόλο και Γιάννενα

Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση του βασικού πυρήνα των χούλιγκαν που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, πραγματοποιεί από τα ξημερώματα η Αστυνομία. Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 64 άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη, αλλά και σε άλλα περιστατικά συμπλοκής οπαδών. Δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, θα υποβληθεί την Τρίτη (23/4) στον Εισαγγελέα, ενώ αναμένεται να αποδοθούν και κατηγορίες για ηθική αυτουργία στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Τουλάχιστον επί πέντε χρόνια, από το 2019 μέχρι σήμερα, φέρονται να δρούσαν τα 158 άτομα που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που αριθμεί περισσότερες από 3000 σελίδες, όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην επαρχία, τον όπως τον Βόλο και τα Ιωάννινα.

Από τα 64 πλέον άτομα που έχουν συλληφθεί, τα έμπειρα  στελέχη της ασφάλειας Αττικής, έχουν ταυτοποιήσει πολλά από αυτά σε 11-12 περιπτώσεις οπαδικής βίας.

Ωστόσο ο «πολύ σκληρός πυρήνας των χούλιγκανς», ο ηγετικός πυρήνας, ανέρχεται σε περίπου 20 άτομα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές 5 άτομα φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφ0ονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.

Τα μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Οι αστυνομικοί της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους κατάφεραν μέσα την μυστική έρευνα εδώ και τέσσερις μήνες να «δέσουν» την κατηγορία της  εγκληματικής οργάνωσης, μέσα από σημαντικά ευρήματα κυρίως από το σημείο της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ.

Βασικά στοιχεία «έδωσαν» τα βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια «μίλησαν» και διάφορα πολεμοφόδια που είχαν εντοπιστεί έξω από το γήπεδο μελίνα μερκουρη και είχαν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς και από τις τουαλέτες του γηπέδου εκεί όπου είχαν βάλει φωτιά σε ρούχα προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Παράλληλα από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου ταυτοποιήθηκαν πρόσωπα ενώ στο στόχαστρο των ερευνών είχαν μπει και μετακίνησεις που είχαν κάνει.

Χαρακτηριστική περίπτωση, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση των ερευνών, είναι η συγκέντρωση που είχαν πραγματοποιήσει κάποια από τα μέλη στο στάδιο Γεώργιος Καραισκάκης, πριν τον αγώνα στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη και την δολοφονική επίθεση σε βάρος του Γιώργου Λυγγερίδη. Εκεί, φόρτωσαν πολεμοφόδια σε οχήματα και τα πήγαν «εν πομπή»  στο γήπεδο  μελίνα Μερκούρη, μπαίνοντας κανονικά μέσα σε αυτό.

Οι φερόμενοι αρχηγοί κάποια στιγμή έδωσαν το σύνθημα λέγοντας «πάμε τώρα έξω να τους τελειώσουμε, να τους καθαρίσουμε». Στη συνέχεια μοίρασαν τα πολεμοφόδια όπως μπουκάλια, φωτοβολίδες και άλλα , με αποτέλεσμα και τη δολοφονία του αστυνομικού.

Μεταξύ των περιστατικών που φέρονται να είχαν συμμετοχή είναι τον Απρίλιου του 2024 μεταξύ οπαδών ίδιας ομάδας στο Γεώργιος Καραισκάκης, με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης να αναφέρουν πως αυτή η συμπλοκή έγινε για την ηγεσία. Στον Βόλο μερικά 24ωρα πριν από τα επεισόδιο στου Ρέντη και την επίθεση εναντίον των αστυνομικών που χαρακτηρίστηκε ως αντίποινα για τον Βόλο, σε άλλο επεισόδιο το 2023 όταν είχαν τραυματίσει με μαχαίρι οπαδό άλλης ομάδας, καθώς και το 2019 όταν είχαν μαχαιρώσει γυναίκα οπαδό επίσης, άλλης ομάδας.

5.000 ευρώ είχε στις τσέπες του άνεργος «ομαδάρχης»

Όλοι οι συλληφθέντες προέρχονται από την θύρα των οργανωμένων οπαδών της συγκεκριμένης ομάδας και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης με διαφορετικές επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο ανήλικος αδελφός του κατηγορούμενου για την εκτόξευση της φονικής φωτοβολίδας, όπως και ο μάνατζερ γνωστού τράπερ.

Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί σε βάρος των συλληφθέντων είναι πολλά και «καίνε» τους άμεσα εμπλεκόμενους με τα σκληρά επεισόδια εκείνης της νύχτας, καθώς όλους αυτούς τους μήνες έχουν ταυτοποιηθεί μέσω των ευρημάτων από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια όσο και από την ανάλυση των βιντεοληπτικών υλικών.

Ειδικά για τον κύριο πυρήνα των «ομαδαρχών» έχουν γίνει έρευνες και για χρήματα. Μάλιστα, στην κατοχή ενός εκ των άμεσα εμπλεκομένων που είναι άνεργος, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 5.000 ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Ένας εξ αυτών συνελήφθη στα Ιωάννινα στην προσπάθειά του να διαφύγει από την χώρα.

«Έχασα ένα γιο, έχασα έναν ήρωα»

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., έγινε γνωστή την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ημερίδα «Όχι στη Βία, Ναι στον Αθλητισμό» στη μνήμη του Γιώργου Λυγγερίδη, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της οικογένειας του 31χρονου, με τον πατέρα του στο άκουσμα της είδησης να πέφτει στην αγκαλιά των αστυνομικών που υπηρετούσαν στην ίδια διμοιρία με τον γιο του.

«Έχασα έναν γιο, έναν ήρωα. Αλλά μέσα από αυτόν τον γιο βρήκα μια άλλη οικογένεια. Τη διμοιρία του. Και όλους εσάς. Αυτά τα παιδιά ό, τι τράβηξαν με τον γιο μου, θα συνεχίσουν να τραβάνε», είπε ο πατέρας του 31χρονου αστυνομικού, Θανάσης Λυγγερίδης.

«Ό,τι πει ο νόμος, από εκεί και πέρα εμείς τι να πούμε; Πάει το παλικάρι μας. Ό,τι και να κάνουν τώρα… Δικαίωση υπάρχει πάντα φυσικά. Αν τιμωρηθούν οι μεγάλοι όμως. Τα άλλα τα παιδαρέλια που τα πληρώνουν; Τι να πω;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο παππούς του Γιώργου Λυγγερίδη.

Τη διαβεβαίωση ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, όπως προβλέπει η Δημοκρατία και το Σύνταγμά μας στην υπόθεση του Γιώργου Λυγγερίδη έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι συλλφθέντες αναμενεται να οδηγηθούν αύριο, Τρίτη στον εισαγγελέα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, στα πλαίσια του αυτοφώρου, στο Κορωπί από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 3 ανήλικοι ημεδαποί, ηλικίας 16 και 15 ετών, για...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα σήμερα (3/5) στο βόρειο Πακιστάν, όταν το λεωφορείο τους έπεσε σε φαράγγι του ποταμού Ινδού, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο τουρκικός στρατός «εξουδετέρωσε» 32 μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένα ελληνικό μπρούτζινο άγαλμα, φιλοτεχνημένο από τον αρχαίο γλύπτη Λύσιππο, βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα το ζήτημα κατέληξε...