Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Απογραφή 2021: Γιατί ρωτάτε πόσα δωμάτια έχει το σπίτι μου; – Η ΕΛΣΤΑΤ απαντά μέσω Twitter

Απογραφή 2021: Με σύνθημα «Ολοι μετράμε», η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 έχει ξεκινήσει και οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν αρχίσει να διανέμουν στις κατοικίες τους κλειστούς ανώνυμους φακέλους με τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής», με τους οποίους θα μπορούν οι πολίτες να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά.

Η εφετινή απογραφή όμως έχει προκαλέσει πληθώρα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς κάποιοι αρνούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία, εφευρίσκοντας διάφορους λόγους. Η ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν, μέσα από μια σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter επιχειρεί να λύσει τις απορίες και να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών.

Απογραφή 2021: Απαντήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ

«Γιατί ρωτάτε πόσα δωμάτια έχει το σπίτι μου;» και η ΕΛΣΤΑΤ δίνει την απάντηση: Ο αριθμός δωματίων είναι κρίσιμη πληροφορία για την αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των μελών του νοικοκυριού.

Σε μια άλλη ανάρτηση δικτύωσης περιγράφεται με ένα παράδειγμα πώς συμπληρώνουμε τον πίνακα «Στοιχεία και Σχέσεις των Μελών του Νοικοκυριού». Το παράδειγμα αφορά ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα παντρεμένο ζευγάρι (μπαμπά, μαμά), δύο παιδιά και πεθερά.

«Τι ισχύει για τους στρατιωτικούς που απουσιάζουν για εκπαίδευση στο εξωτερικό;» είναι μια ακόμη ερώτηση. «Αν η εκπαίδευση έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, θα απογραφεί από κάποιο μέλος του νοικοκυριού του /της στη μόνιμη κατοικία του /της», είναι η απάντηση.

Γιατί κάνετε Απογραφή και δεν παίρνετε τα στοιχεία μου από την Εφορία;

«Οι Απογραφές διενεργούνται με βάση τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο τα στοιχεία που θα συλλεγούν πρέπει να είναι σε επίπεδο κατοικίας, νοικοκυριού και ατόμου. Τα στοιχεία που διαθέτει η εφορία αφ’ ενός δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και αφ’ ετέρου δεν αφορούν όλους τους μόνιμους κατοίκους της Χώρας».

Δεν γνωρίζω από υπολογιστές και δεν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει. Πώς θα απογραφώ;

«Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοαπογραφής, θα τους επισκεφθεί ο Απογραφέας της περιοχής τους προκειμένου να τους απογράψει με έντυπο ερωτηματολόγιο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».

Τι ισχύει για όσους έχουν γεννηθεί ή αποβιώσει μετά τις 22 Οκτωβρίου 2021 (ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής);

Το παιδί μου είναι μαθητής/μαθήτρια και κατά τη σχολική περίοδο μένει μακριά από το σπίτι του. Πού θα απογραφεί;

Πού απογράφονται όσοι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εργάζονται μακριά από το οικογενειακό σπίτι, αλλά επιστρέφουν σε αυτό τα Σαββατοκύριακα;

«Θα απογραφεί στο οικογενειακό του σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού), ανεξάρτητα εάν ο τόπος της εργασίας του βρίσκεται οπουδήποτε αλλού στη Χώρα ή στο εξωτερικό».

Πώς απογράφονται οι ναυτικοί που αυτό το διάστημα ταξιδεύουν;

«Οι ναυτικοί θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας και τους απογράφει κάποιο μέλος του νοικοκυριού στη μόνιμη κατοικία τους».

Πώς απογράφονται τα παιδιά διαζευγμένων γονέων;

«Τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων απογράφονται στην κατοικία που περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους. Εάν ο χρόνος τους μοιράζεται εξίσου και στους δύο γονείς, τότε θα απογραφούν εκεί όπου βρέθηκαν την 22α Οκτωβρίου 2021».

Βρήκα το φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής και στο εξοχικό μου. Πρέπει να ξαναπογραφώ;

«Με τον κωδικό της εξοχικής κατοικίας θα απογραφεί μόνο η εξοχική κατοικία σας. Το νοικοκυριό απογράφεται μόνο μία φορά, στην κατοικία όπου διαμένει συνήθως».

Διαμένω σε δύο κατοικίες. Πού θα απογραφώ;

Μένω 6 μήνες στην επαρχία και 6 μήνες στην πόλη. Πού θα απογραφώ;

Τι είναι η ημερομηνία αναφοράς;

Ποιοι συμμετέχουν στην απογραφή; – Τι σημαίνει συνήθης διαμονή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ευελπίδων κατέθεσε νωρίτερα σήμερα παράσταση υποστήριξης κατηγορίας ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένος κατά του Κωνσταντίνου Φλώρου. «Η δίωξη είναι σε βαθμό...

ΕΛΛΑΔΑ

Μέλη της διαβόητης συμμορίας με διεθνή πλοκάμια «Ροζ Πάνθηρας», οι δύο Σέρβοι που συνελήφθησαν από μέλη του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής. Τους τελευταίους...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας κήρυξε ένοχο τον οδηγό υπηρεσιακού βουλευτικού αυτοκινήτου που προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα έξω από τη Βουλή με θύμα τον 22χρονο Ιασονα...

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 26 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη της Οσίας Γλαφύρας. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα. Οσία...