Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα γίνει το… black out στις αυξήσεις ρεύματος

Αποφασισμένη να προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις για τη μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό οι συσκέψεις με αντικείμενο την επεξεργασία του εθνικού σχεδίου περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Σε σύσκεψη χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν εκ νέου τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για μία οριζόντια παρέμβαση που θα αφορά πλέον και τις καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατώρων και για την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε και χθες ότι θα είναι «πολύ δραστική και ουσιαστική» και θα έχει ευρύ χρονικό ορίζοντα.

«Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αποφέρουν δραστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι για όλους, χωρίς εξαιρέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο… τραπέζι

Οσον αφορά τα σενάρια που εξετάζονται, πηγές εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο ότι έχουν τεθεί επί τάπητος όλες οι παράμετροι που θα αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει παρέμβαση στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Ταυτόχρονα, οι επιδοτήσεις φαίνεται να συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί σύντομα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στον «Ε.Τ.» οι ίδιες πηγές, εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβάλει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, θέτοντας όριο στην αμοιβή της προσφερόμενης τιμής ρεύματος. Το επιπλέον κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς θα καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στόχος είναι να πέσει η μέση τιμή αναφοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, άρα και το κόστος που αγοράζουν ρεύμα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών. Παράλληλα, εξετάζεται και ένα «υβριδικό» μοντέλο που θα συνδυάζει παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά και συνέχιση των επιδοτήσεων.

Οπως προκύπτει από το κυβερνητικό σχέδιο, θα μπει ανώτατη τιμή στη χονδρική που θα βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του περυσινού πρώτου 6μήνου, δηλαδή περί τα 100 ευρώ και με βάση αυτή την τιμή θα προκύπτουν οι λογαριασμοί.
«Η όποια διαφορά υπάρχει με την αγορά και την τιμή, όπως αυτή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα δίνεται ως επιδότηση από το κράτος στις εταιρίες ενέργειας, αλλά ο καταναλωτής θα δει τους λογαριασμούς του να κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Επιδοτήσεις
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στοχευμένη ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, όπως έχουν επικοινωνήσει πολλάκις. Εχοντας αυτό ως δεδομένο, αναμένεται να συνεχιστούν οριζόντια οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες.
Παρότι τα ποσά ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει», εκτιμάται ότι η επιδότηση του κράτους για το μήνα Μάιο θα κυμανθεί στα επίπεδα του Απριλίου για τις επιχειρήσεις, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές ενδεχομένως να είναι σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξήθηκε κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.
Οσον αφορά τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάστηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Κονδύλια
Για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης, η διάρκεια της οποίας θα φθάσει τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, πέραν των «εργαλείων» που αξιοποιούνται και όλο το προηγούμενο διάστημα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ενέργεια, θα χρησιμοποιηθούν και πόροι από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, το ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί από τη ΡΑΕ, αλλά και πόροι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με την κυβέρνηση να καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία ότι θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί», επανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου, εκπέμποντας μήνυμα ότι «το νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων θα απαντά πειστικότατα και δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας».

Απαντήσεις
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση αποδομώντας την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις ανατιμήσεις που προκαλούν η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «και σε αυτή την κρίση το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει την τοξικότητά του με απίθανα και ασύστολα ψέματα» και απαντώντας στον ισχυρισμό ότι «οι Ελληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους», ανέφερε ότι «τα στοιχεία τόσο της Eurostat για 2021 όσο και του διεθνούς οργανισμού HEPPI για τον Μάρτιο του 2022 δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι χαμηλότερα στην τιμή λιανικής από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που συχνά επικαλείται η αντιπολίτευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου στην εκκλησία διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια καθώς και το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…». Σύμφωνα με το ekklisia online...

ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστικές εξελίξεις αναμένονται προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων σχετικά με την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τη φονική πυρκαγιά στο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε...

ΕΛΛΑΔΑ

Για μια ακόμη μέρα εντός του αστικού ιστού της Αθήνας σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο δυστύχημα, το οποίοι κόστισε τη ζωή σε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Το...