Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η Παραλία που αγαπήθηκε μέχρι θανάτου

Ο εντυπωσιακός κόλπος Μάγια της Ταϊλάνδης, που έγινε διάσημος από την ταινία The Beach, πριν από τέσσερα χρόνια «πνιγόταν» από στους τουρίστες. Μετά την ταινία του 2000 με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο αριθμός των καθημερινών επισκεπτών αυξήθηκε κατά οκτώ φορές (από 1.000 σε μέχρι και 8.000 επισκέπτες την ημέρα), ασκώντας πιέσεις στο οικοσύστημα που κατέστρεψαν τους κοραλλιογενείς υφάλους, το νερό και την άγρια ζωή του κόλπου.

Σε απάντηση, η Ταϊλάνδη έκανε κάτι το οποίο σπάνια κάνουν τα μέρη που εξαρτώνται από τους τουρίστες: Έκλεισε την περιοχή στους επισκέπτες για τέσσερα χρόνια, θυσιάζοντας έσοδα εκατομμυρίων προκειμένου να αφήσει τον κόλπο να θεραπευτεί.

Τώρα, η μητέρα φύση κάνει τη δουλειά της. Τα ψάρια κλόουν, οι αστακοί και οι μαυροπτέρυγοι καρχαρίες επέστρεψαν και ζευγαρώνουν ξανά. Οι επιστήμονες έχουν ξαναφυτέψει περίπου 30.000 κοράλλια, το 50 τοις εκατό των οποίων έχει επιβιώσει. Και η Ταϊλάνδη έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει να μετριάζει τον τουρισμό για να διατηρήσει τον κόλπο υγιή: μόλις επτά μήνες μετά την επαναλειτουργία του, το Maya Bay έκλεισε ξανά για τους επισκέπτες, αν και αυτή τη φορά μόνο για δύο μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, κατά την κρίσιμη περίοδο των μουσώνων.

«Η καλύτερη λύση είναι να μην ξαναέρθει κανείς», σχολιάζει στο CNN ο θαλάσσιος βιολόγος και καθηγητής Δρ. Thon Thamrongnawasawat.«Αν με ρωτάτε ως επιστήμονα, ας κρατήσουμε τον κόλπο για τους καρχαρίες. Αλλά όπως ξέρουμε, ο κόλπος είναι μεγάλος πόλος έλξης για τουρίστες. Επομένως, πρέπει να συμβιβαστούμε».

Ο Suthep Chaikaow, σημερινός επικεφαλής του εθνικού πάρκου Maya Bay, θυμάται την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν κλείσει το πάρκο το 2018.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήταν τρομερό», λέει. «Στο παρελθόν, όταν οι τουρίστες προσπαθούσαν να βγάλουν φωτογραφίες, το μόνο που έβλεπαν ήταν ο κόλπος, πλημμυρισμένος από αγκυροβολημένα σκάφη. Η θέα δεν ήταν όμορφη. Και η παραλία ήταν επίσης γεμάτη τουρίστες».

@ AP /Sakchai Lalit

Για να διορθωθεί αυτό, το Τμήμα Εθνικών Πάρκων έχει περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών σε όχι περισσότερους από 4.125 την ημέρα, που έχουν κατανεμηθεί σε χρονοθυρίδες της μιας ώρας. Η πρώτη είναι στις 7 π.μ. και κάθε μία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 375 άτομα.

Τα σκάφη δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν στον κόλπο. Αντίθετα, οι οδηγοί πρέπει να αποβιβάσουν τους επιβάτες σε μια νεόκτιστη προβλήτα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του νησιού μακριά από τον διάσημο όρμο – όλα μέρος του προγράμματος αναζωογόνησης που έχει σχεδιαστεί για να αποφευχθούν τα προβλήματα του παρελθόντος.

Photo: Cybercap, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ένας νέος πεζόδρομος που οδηγεί από την αποβάθρα διασχίζει το δάσος, προσφέροντας μια ευχάριστη βόλτα πέντε λεπτών μέσα από το δάσος μέχρι την παραλία στην άλλη πλευρά του στενού νησιού.

Και επιπλέον, απαγορεύεται το κολύμπι! Τόσο για να μην ενοχλούνται οι καρχαρίες, όσο και για να μην πατηθούν τα αναγεννημένα κοράλλια για τα οποία οι επιστήμονες εργάστηκαν τόσο σκληρά.

Στον αναγεννημένο αυτό παράδεισο η γενναία απόφαση των αρχών έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία. Πλέον τα «άγρια» κοπάδια τουριστών δεν θα διώχνουν τα «ήμερα» πλάσματα του κόλπου.


Με πληροφορίες από: CNN, Euronews, Reasons to Be Cheerful

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 31 τραυματίστηκαν σε τροχαίο χθες Κυριακή στο Μεξικό, ανακοίνωσαν οι αρχές. Το δυστύχημα έγινε στην...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ και στην Ιορδανία την Μεγάλη Τετάρτη, την επομένη της συμμετοχής του σε σύνοδο...

ΔΙΕΘΝΗ

Επτά άνθρωποι δολοφονήθηκαν στον Ισημερινό κατά τη διάρκεια επίθεσης στην περιφέρεια της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), πλέον επίκεντρο της βίας στη χώρα, ανακοίνωσε η αστυνομία το...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση και αυτά αναμένεται να απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ξεκινά στις...