Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος Διάσκεψης Μονάχου: Στη διένεξη Τουρκίας – Ελλάδας δεν υπάρχει στρατιωτική λύση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά όλες οι εστίες αναταραχής στον πλανήτη θα συζητηθούν στην 59η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που θα ανοίξει τις πύλες την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο νέος της πρόεδρος της Διάσκεψης μίλησε αποκλειστικά στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Γιώργο Παππά για την τουρκική επιθετικότητα, τονίζοντας ότι δεν νοείται στρατιωτική λύση σε ένα ζήτημα πρωτίστως πολιτικό και διπλωματικό.

Ο Κρίστοφ Χόισγκεν, (Christoph Heusgen) Πρόεδρος Διάσκεψης Μονάχου «MSC», αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Έπαιρνα τον Εντογάν πάντα στα σοβαρά. Είναι ένας πολιτικός της πυγμής, από τον οποίο πρέπει να περιμένει κανείς τα πάντα. Είμαι ωστόσο της γνώμης ότι στη διένεξη Τουρκίας – Ελλάδας δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Σημαντικό θεωρώ να προσπαθεί κανείς συνεχώς να φτάσει σε μία πολιτική λύση, σε συνομιλίες. Η Γερμανία κατέβαλε αυτήν την προσπάθεια επανειλημμένα στο παρελθόν, διότι έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά για διάφορους λόγους δεν έχουμε κακές σχέσεις με την Τουρκία. Προσπαθήσαμε επανειλημμένα να βοηθήσουμε».

Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν ενόψει και των τουρκικών προεδρικών εκλογών παραμένει αμείωτη.

Όπως λέει στην αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος Διάσκεψης Μονάχου «MSC» Κρίστοφ Χόισγκεν:

«Είμαστε σε μία δύσκολη φάση, αλλά δεν πρέπει να παραιτηθείτε. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να καταβάλλεται ξανά και ξανά η προσπάθεια, και ως ελληνική κυβέρνηση, για μία προσέγγιση σ΄ αυτές τις διενέξεις, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ώστε να φτάσουμε σε κάποιο ειρηνικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα δεν θα εξαφανιστεί, η Τουρκία δεν θα εξαφανιστεί, πρέπει με κάποιο τρόπο να συμβιώσουν μεταξύ τους».

Στη Διάσκεψη του Μονάχου θα δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με άλλους 40 και πλέον ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων και περίπου 400 προσκεκλημένους.

H φετινή διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια πραγματοποιείται ένα χρόνο από την κήρυξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπήρξαν εποχές που ο Ρώσος πρόεδρος Βαντιμιρ Πούτιν και ο υπουργός εξωτερικών Λαβρόφ ήταν πρωταγωνιστές στο Μόναχο. Τώρα είναι οι μεγάλοι απόντες και η διεθνής κοινότητα αναζητά την απάντηση στον επιθετικό πόλεμο που ξεκίνησαν στο κέντρο της Ευρώπης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας άνδρας ηλικίας 78 ετών συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα στο Βέλγιο, καθώς θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του, η εξαφάνιση της...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανίδες γερουσιάστριες, από κοινού με τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Χάλι Μπέρι, κατέθεσαν σήμερα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την αποδέσμευση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για...

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλο μέρος της Κένυας βυθίστηκε στο σκοτάδι, λόγω «διακοπής στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», όπως ανακοίνωσε ο κυριότερος πάροχος της χώρας, προσθέτοντας ότι εργάζεται...