Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ην. Βασίλειο: Νέα συμφωνία για το Brexit

Μια νέα συμφωνία για το Brexit αναμένεται να ανακοινωθεί  το επόμενο δεκαπενθήμερο που αφορά στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Telegraph, ο Ρίσι Σουνάκ θα συνομιλήσει με ευρωπαίους ηγέτες αργότερα τις επόμενες ημέρες ώστε την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το νέο σχήμα της συμφωνίας .
Στο πλαίσιο του σχεδίου, τα εμπορεύματα που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και προορίζονται μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα αντιμετωπίσουν φυσικούς τελωνειακούς ελέγχους χάρη σε ένα νέο σύστημα με «κόκκινες»και «πράσινες» ζώνες.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ένας από τους πιο ευαίσθητους τομείς της συμφωνίας, σχετικά με την Βόρεια Ιρλανδία, ενδέχεται να παρουσιαστεί διαφορετικά από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η συμφωνία θα αποδείξει ότι το ΔΕΚ θα είναι ο τελικός διαιτητής των διαφορών σχετικά με το δίκαιο της ΕΕ που προκύπτει από τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών συγκρούσεων σχετικά με το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα εμπλέξει το ΔΕΚ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς είπε ότι οι Βρυξέλλες «δεν θα φείδονταν προσπαθειών» για να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις επίμαχες εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Ο Σέφκοβιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι συνεχίζεται η «εντατική αναζήτηση» για την εξεύρεση κοινών λύσεων.

«Η Επιτροπή και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζονται στενά και εποικοδομητικά.  Γίνεται πρόοδος, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν», είπε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα θετικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο φαίνεται ότι «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,...

ΔΙΕΘΝΗ

Ορκίστηκε πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Για μένα γιορτή της Μητέρας είναι κάθε φορά που πηγαίνω Κρήτη και συναντιόμαστε. Στα μάτια της μητέρας μας θα είμαστε πάντα παιδιά. Να σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το γεγονός ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή να συνομιλούμε με μία χώρα η οποία με την οποία διαχρονικά αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, ζητήματα, εντάσεις πολλές...