Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έφοδος αστυνομίας στο Σταθμαρχείο Λάρισας – Για 5 λεπτά ο Σταθμάρχης θα μπορούσε να αποφύγει την τραγωδία

Τα τελευταία κρίσιμα λεπτά πριν την μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου φαίνεται πως υπήρξε ενημέρωση πως το εμπορικό λαμβάνει γραμμή καθόδου προς Αθήνα. Η σταθμάρχης των Νέων Πόρων φέρεται να επικοινωνεί πως στις 23.05 η εμπορική αμαξοστοιχία ξεκινά από τον Σταθμό των Νέων Πόρων με κατεύθυνση προς Αθήνα. Ένα λεπτό πριν, έχει αναχωρήσει και η επιβατική αμαξοστοιχία από την Λάρισα. Για 16 ολόκληρα λεπτά τα δύο τρένα βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης.

Η επικοινωνία μεταξύ σταθμαρχών καταγράφεται βάση πρωτοκόλλου στο βιβλίο τηλεγραφημάτων, τον εποπτικό πίνακα κυκλοφορίας και το καταγραφικό των συνομιλιών.

«Υπάρχει ένα τηλέφωνο, εσωτερικό… το οποίο παίρνει ο Σταθμάρχης των Νέων Πόρων και λέει στον Σταθμάρχη της Λάρισας, ότι εγώ από τους Νέους Πόρους έδιωξα την 80501 στη γραμμή καθόδου προς Αθήνα. Ο Σταθμάρχης Λάρισας είναι υποχρεωμένος να καταγράψει τον αριθμό τηλεγραφήματος. Προφανώς ο σταθμάρχης Λάρισας δεν αντιλήφθηκε ότι η αμαξοστοιχία πέρασε στη γραμμή καθόδου», αναφέρει ο προϊστάμενος αμαξοστοιχιών ΟΣΕ και αντιπρόεδρος ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θωμάς Χαμάμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η ενημέρωση από τη Σταθμάρχη των Νέων Πόρων για την εμπορική αμαξοστοιχία ακούστηκε από όλους όσοι είχαν τα ραδιοτηλέφωνα ανοιχτά, αλλά δεν είναι γνωστό αν το πρωτόκολλο επικοινωνίας ακολουθήθηκε από τον Σταθμάρχη της Λάρισας.

«Με το που έφυγε η αμαξοστοιχία 62 από τον Σταθμό της Λάρισας, ο σταθμάρχης της Λάρισας ήταν υποχρεωμένος να σηκώσει το τηλέφωνο, να πάρει τους Νέους Πόρους και να πει ότι η αμαξοστοιχία έφυγε από τη γραμμή ανόδου προς Νέους Πόρους. Τι έγινε μεταξύ 2 σταθμαρχών αυτό δεν το γνωρίζω», προσθέτει ο κ. Χαμάμης.

Ερωτήματα σχετικά με την τοποθέτηση του Σταθμάρχη Λάρισας στο συγκεκριμένο πόστο παραμένουν αναπάντητα:

Γιατί ο Σταθμάρχης τοποθετήθηκε σε σιδηροδρομικό κόμβο όπως αυτός της Λάρισας και όχι σε έναν άλλον μειωμένων απαιτήσεων ως άπειρος που ήταν;

Γιατί δεν τοποθετήθηκε ως εφεδρικός στη Λάρισα έως ότου αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία;

Με εντολή εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα έφοδος της αστυνομίας στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και καταγεγραμμένες συνομιλίες, απαραίτητα κατά τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Ρεπορτάζ: Έλενα Αποστολίδου, Ελβίρα Κρίθαρη, Βαλέρια Δολαψάκη

Οι κινήσεις του Σταθμάρχη τα μοιραία λεπτά

Αστυνομικοί έχουν πάρει το καταγραφικό από τις κάμερες ασφαλείας του Σταθμού στη Λάρισα. Πάνω από το γραφείο του Σταθμάρχη, κάμερα έχει καταγράψει όλες τις κινήσεις εκείνης της ημέρας.

Μια δεύτερη κάμερα που βρίσκεται 10-15 μέτρα παρακάτω, είναι στην είσοδο του Σταθμαρχείου και με βεβαιότητα έχει καταγράψει τους επιβάτες που ανέβηκαν στο τρένο το μοιραίο βράδυ.

Ενδεχομένως να μπορεί να ρίξει φως και στο κατά πόσο κάποιοι επιβάτες να μπήκαν τελευταία στιγμή και συνεπώς να καταγράφηκαν μετά την επιβίβασή τους στο τρένο, καθώς όσοι επιβαίνουν τα τελευταία 10 λεπτά, είναι χειρόγραφη η καταγραφή τους, δεν κόβουν εισιτήριο στα εκδοτήρια.

Όπως αναφέρει από τη Λάρισα ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Αλέξανδρος Καλαφάτης, από την αυτοψία στην κονσόλα που αλλάζουν τα κλειδιά, προέκυψε ότι για 5 λεπτά ο Σταθμάρχης θα μπορούσε να σώσει 57 ζωές.

Με το που πήρε το τρένο τη λάθος τροχιά, για 5 λεπτά μπορούσε να δει στην κονσόλα του Σταθμαρχείου ότι το τρένο έχει μπει στις ράγες της ανόδου.

Στην συνέχεια η κονσόλα δεν παρέχει τη δυνατότητα στον Σταθμάρχη να δει προς τα πού κινείται το τρένο.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται πλέον η αγορά με τους καταναλωτές να έχουν ήδη ξεκινήσει τις αγορές τους και τους επιχειρηματίες – εμπόρους να είναι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της...

ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο μάνατζερ γνωστού τράπερ που φέρεται να είναι μεταξύ των πέντε ηθικών αυτουργών στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Μετά την απολογία...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία θα αναζητήσει τρόπους για να παρακάμψει τις παράνομες κυρώσεις –όπως τις χαρακτηρίζει–που επιβάλλει η ΕΕ επί των επιχειρήσεών της του υγροποιημένου φυσικού...