Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτική κόντρα «στη σκιά» του ναυαγίου: «Βολές» κατά ΕΕ, διαξιφισμοί κομμάτων

Η τραγωδία ανοιχτά της Πύλου με το ναυάγιο πυροδοτεί νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα κόμματα να αναζητούν αιτίες και να επιρρίπτουν ευθύνες. Για ευκαιριακή κριτική με στόχο πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη έκανε λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθεσε μεταξύ άλλων το ερώτημα αν υπήρξε επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο και πότε.

«Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μία συγκροτημένη εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να κλείσουν τα κυκλώματα και να συγκροτηθούν πύλες εισόδου νόμιμες. Η ρητορική που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα και η οποία τείνει να στοχοποιήσει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τη χώρα είναι μια πολιτικά ευκαιριακή κριτική η οποία δυστυχώς γίνεται για την προσκόμιση οποιονδήποτε πολιτικών ευκαιριακών πολιτικών ωφελημάτων» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πολλές ώρες στα χέρια μας τους χάσαμε, βυθίστηκαν, το να λέμε δικαιολογίες ότι φταίνε οι πεθαμένοι που δεν ζήτησαν βοήθεια… Ο κ. Τουρνάς που προχθές με ενημέρωνε ήταν υπουργός του κυρίου Μητσοτάκη και ο άφαντος υπουργός Ναυτιλίας, ο υπηρεσιακός, που έχει την πολιτική ευθύνη ήταν μέχρι εχθές ο αρχηγός του λιμενικού (…) Η ΝΔ είναι γεμάτη Κρικέτους. Η άποψη αυτή που εξέφρασε είναι πλειοψηφική στην κοινωνία και στη ΝΔ δυστυχώς, μια αντίληψη εσφαλμένη κατά την άποψή μου, ότι οι ξένοι είναι εξ ορισμού εχθρός της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, διαμηνύει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πιστεύω ήρθε η ώρα η Ευρώπη με αλληλεγγύη να καθορίσει μία αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν προκύπτουν σε Αθήνα ή Ρώμη για την τραγωδία», σχολιάζει η Επίτροπος Μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν λειτουργεί καλά. «Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Ρώμη ή η Αθήνα έχουν την οποιαδήποτε ευθύνη (…) Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κράτη – μέλη δεν έκαναν αρκετά» ανέφερε η Ίλβα Γιόχανσον.

Νέος γύρος διευρυμένης πολιτικής αντιπαράθεσης

«Πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να δώσει συνέντευξη και να πει τι ακριβώς έπραξε η χώρα για να μην υπάρχουν σκιές και ερωτήματα και δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αφού λοιπόν όλοι αυτοί είναι φιλάνθρωποι στα κόμματα αυτά, τους λέμε, αντί να αντιδικούν, να φιλοξενήσουν ο καθένας απ’ αυτούς από ένα ναυαγό στο δικό τους σπίτι» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Τα αρμόδια όργανα και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση για το ναυάγιο, υπογραμμίζει η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, γνώμες και απόψεις, η θέση της όμως είναι ότι επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτους δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη να εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση» τονίζεται από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Η διαπίστωση των συνθηκών και των αιτίων προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα των πραγματικών γεγονότων και πολύπλοκες τεχνικές κρίσεις, σημειώνει το γραφείο τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατ΄οίκον περιορισμό με κατηγορίες διαφθοράς έχει τεθεί ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας, Τζοβάνι Τότι. Πρόκειται για δημοσιογράφο και πρώην «δελφίνο» του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ιδιαίτερη χαρά παρευρέθηκα στον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, κυρίαρχης μορφής της θρησκευτικής μας πίστης και της λαογραφικής μας παράδοσης και Προστάτη του...

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή του Βύρωνα από τους οποίους έχασε τη ζωή του...

ΔΙΕΘΝΗ

Έντεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι τέσσερις σοβαρά, όταν αεροσκάφος ναυλωμένο από την αεροπορική εταιρεία Air Sénégal βγήκε από τον διάδρομο κατά την απογείωσή του από...