Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα η υπόθεση του εργαζόμενου που σέρβιρε πελάτες δια θαλάσσης (video)

Στο θέμα των συνθηκών εργασίας στον επισιτισμό – τουρισμό, και συγκεκριμένα στο περιστατικό της Ρόδου, όπου εργαζόμενος πήγαινε τις παραγγελίες στους πελάτες μπαίνοντας μέσα στη θάλασσα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τοπικού εργατικού κέντρου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Π. Εγγλέζος: «εμείς σαν Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε τις διαδικασίες που προβλέπονται. Ειδοποιήσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να ελέγξει. Δυστυχώς όμως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να ελέγξει την υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων. Το αρμόδιο όργανο είναι οι τεχνικοί επιθεωρητές που δυστυχώς στο Νότιο Αιγαίο σε μια περιοχή που είναι πρώτη σε ανάπτυξη προϊόντων, σε τουρισμό, πρώτη σε κατασκευές, δεν υπάρχει. Εμείς υπαγόμαστε στο ΚΕΠΕΠ Πειραιά και πρέπει να έρθουν από τον Πειραιά οι τεχνικοί επιθεωρητές.για να ανοίξουν όχι μόνο την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και οποιοδήποτε ατύχημα εργατικό γίνει. Περιμένουμε σχεδόν ένα χρόνο για να έρθουν να ελέγξουν αυτές τις καταστάσεις.

Οι επιθεωρητές ανήκουν στην ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης που έχει δημιουργηθεί στο Σώμα Ανεξάρτητων Επιθεωρητών.

Εαν υπήρχαν τεχνικοί επιθεωρητές στην περιοχή θα βοηθούσε στο γεγονός και μόνο ότι ο επιχειρηματίας υπάρχει ο φόβος ότι κάποια στιγμή θα ελεγχθεί, άσχετα αν είναι γνωστός στην κοινωνία ή όχι. Τώρα για τη νομιμότητα και όλα τα υπόλοιπα που έχουν συμβεί, προφανώς το τελευταίο διάστημα στη Ρόδο έχει ξεκινήσει ένας έλεγχος εξαντλητικός το οποίο δεν είναι αρμοδιότητα δική μου.

Τουλάχιστον θα ξέραμε εμείς ότι θα υπήρχε ένα πόρισμα ότι η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι σε κίνδυνο και δεν θα υπήρχε αυτή η αερολογία αυτή τη στιγμή που λέει ότι είναι νόμιμο να σερβίρει κάποιος μέχρι το λαιμό μέσα στο νερό. Οι αρμόδιοι πρέπει να το κρίνουν, Είναι το συγκεκριμένο τμήμα. Άρα λοιπόν εμείς θέλουμε στα χέρια μας αυτή την έκθεση γιατί σήμερα που θα πάμε στον εισαγγελέα στις 11 η ώρα το μόνο που θα καταθέσουμε είναι το πόρισμα των επιθεωρητών που στην ουσία είναι καθαρό. Και την επιστολή την οποία λάβαμε εχθές το βράδυ και εμείς στο Εργατικό Κέντρο, αυτή που παίζει στο διαδίκτυο από τους εργαζόμενους που στην ουσία εμάς μας βγάζουν εκτός πλάνου, εκτός παιχνιδιού, μας αφαιρούν το δικαίωμα να τους υπερασπιστούμε με την έννοια ότι δεν υπάρχει καταγγελία. Είναι όλα καλά. Άρα λοιπόν εσείς για ποιο λόγο παρεμβαίνετε; Παρόλα αυτά εμείς θα το κάνουμε. Είναι υποχρέωσή μας. Γιατί οι εικόνες αυτές ντροπιάζουν το εργατικό κίνημα, ντροπιάζουν τον κάθε εργαζόμενο και δυστυχώς φοβόμαστε ότι αυτό θα γίνει πλέον μόδα και δεν ξέρουμε τις επόμενες ημέρες, το επόμενο διάστημα ποια άλλη πατέντα και ποια άλλη τεχνολογία θα ανακαλύψουν οι εργοδότες ώστε να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη.

Με δική μας πρωτοβουλία θα πάμε να ενημερώσουμε τον Εισαγγελέα και θα του ζητήσουμε να κινήσει αυτός τις διαδικασίες με όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να λάβουν χώρα σε αυτό το συμβάν και η πρώτη υπηρεσία που πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και να διατάξει να κατέβει στη Ρόδο είναι το Σώμα Τεχνικών Επιθεωρητών από τον Πειραιά ώστε να ελέγξουν αυτό που εμείς φωνάζουμε και μας ενδιαφέρει την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων».

Σε ανταπόκρισή του για την ΕΡΤ από τη Ρόδο ο Αριστείδης Μιαούλης, τόνισε ότι: «να χωρίσουμε σε δύο μέρη την περίπτωση αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας με τον σερβιτόρο ο οποίος μέσα από τη θάλασσα εξυπηρετούσε πελάτες σε μία πλατφόρμα σε γνωστή τουριστική επιχείρηση της Ρόδου. Το πρώτο αφορά τον εργαζόμενο ο οποίος με βάση και τα όσα δήλωσαν οι συνάδελφοι του δεν καταπιέζεται, δεν ζουν στο μεσαίωνα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι και δεν υποχρεώνονται να κάνουν αυτό που κάνουν.

Απλά το θέλουν διότι τους αποφέρει και αρκετά tips αλλά είναι και υψηλόμισθοι. Τώρα το κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο, δηλαδή να εξυπηρετείς πελάτες κάτω από τέτοιες συνθήκες, αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Το μόνο σίγουρο που ξέρουμε είναι τα δύο διοικητικά πρόστιμα που επέβαλε χθες το Λιμενικό Σώμα στην επιχείρηση διότι έχει στήσει αυτές τις πλατφόρμες και μάλιστα η κατηγορία είναι η κατάληψη της θαλάσσιας περιοχής. Τώρα τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εντάξει, μπήκαν τα πρόστιμα, ξαναμπήκαν άλλα δύο, ένα στις 16/6 του και ένα στις 21/6 είναι πρόστιμα τα οποία ποιος τελικά τα υλοποιεί ως προς την πραγμάτωση της ποινής. Δηλαδή ποιος είναι αυτός που θα πάει να τα γκρεμίσει. Εδώ οι υπηρεσίες έχουν διιστάμενες απόψεις. Δεν είμαι εγώ ή εσύ όχι, είναι ο άλλος.

Το πρόστιμο το επιβάλει το Λιμεναρχείο όπως μετά και από εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας του κυρίου Βαρβιτσιώτη. Τώρα ποιος είναι αυτός που θα τα γκρεμίσει αγνοείτε. Γιατί αν ξέραμε ποιος ήταν θα μπορούσαμε να πούμε ότι γιατί δεν πήγες να τα γκρεμίσεις».

Διαβάστε ακόμη:

Ρόδος: Παρέμβαση Βαρβιτσιώτη για τον σερβιτόρο που παραδίδει παραγγελία… κολυμπώντας

Ρόδος: Στον Εισαγγελέα το θέμα με το σερβίρισμα στη θάλασσα -“Δεν με ενοχλεί αυτός ο τρόπος” δηλώνει ο σερβιτόρος

Παρέμβαση Γεωργιάδη για συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης σε beach bar της Ρόδου – Σερβίρουν πελάτες μέσα στη θάλασσα

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν χθες Παρασκευή τις κεντρικές ΗΠΑ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά και τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές. Περισσότεροι από...

ΕΛΛΑΔΑ

Μοιρασμένος θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια. Θα ξεκινήσει με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (κυρίως τη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου καθώς ωριμάζουν οι επενδύσεις σε νέες μονάδες εξαγωγής LNG. Σε ομιλία...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας από τους δύο διασώστες υπεύθυνους για τον θάνατο του Ελάιζα ΜακΚλέιν, ενός νεαρού Αφροαμερικανού στον οποίο χορήγησαν κεταμίνη μετά τη σύλληψή του το...