Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δ. Κουτσούμπας: Να διευκολύνονται να ψηφίζουν μόνο οι ομογενείς που οι συνθήκες ζωής τους προσομοιάζουν σε εκείνες των υπολοίπων ψηφοφόρων

Στις πυρκαγιές αναφέρθηκε στην έναρξη της ομιλίας του στη βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη και ότι ρίχνει πάντα την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή. «Η κλιματική αλλαγή φταίει για την ελλιπή στελέχωση των Δασαρχείων; Για το ότι δεν είχαν στα δάση φτιαχτεί έγκαιρα αντιπυρικές ζώνες; Για το ότι δεν έχει ενισχυθεί η πυροσβεστική με το απαραίτητο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα και πάει λέγοντας; Για άλλη μια χρονιά τα χρήματα που εγκρίθηκαν για έργα δασοπροστασίας είναι το 10% αυτών που είναι αναγκαία σε ετήσια βάση για το σύνολο της δασοπροστασίας. Με τα χρήματα αυτά, έγιναν αποσπασματικοί και αμφίβολης αποτελεσματικότητας καθαρισμοί, στο 1% των εκτάσεων, ενώ έπρεπε να έχουν γίνει καθαρισμοί σε 4 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ως απόλυτη προτεραιότητα, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου», δήλωσε.

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τις φυσικές καταστροφές για να επιταχύνει την λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» και την εμπορευματοποίηση των δασών.

Όσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς, εξέφρασε τον προβληματισμό για τα κίνητρα της κυβέρνησης: «Γιατί αυτή η βιασύνη για την ψήφο των αποδήμων; Μήπως συνδέεται και με μια άλλη σας βιασύνη, να προωθήσετε τις επικίνδυνες διευθετήσεις με την Τουρκία και μάλιστα υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό; Ακούσαμε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να μιλάει για “αναγκαίες υποχωρήσεις” και να λέει ότι “η εθνική κυριαρχία είναι σχετική έννοια”. Τι ακριβώς εννοεί; Κυριαρχία σημαίνει έδαφος, χωρικά ύδατα και εθνικός εναέριος χώρος. Τι από όλα αυτά είναι σχετικό;» αναρωτήθηκε.

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δουλεύει συστηματικά για να διαμορφωθούν οι όροι της συνδιαχείρισης, συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με το τουρκικό κράτος, προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, σε βάρος βέβαια των δύο λαών, με βαριές συνέπειες στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Υπενθύμισε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη έχει ωθήσει αρκετούς στη μετανάστευση και στη συνέχεια επεσήμανε το πρόβλημα του κλεισίματος αρκετών ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

Υποστήριξε ότι η θέση του κόμματός του είναι ότι πρέπει να διευκολύνονται να ψηφίζουν οι ομογενείς εκείνοι που διατηρούν πραγματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, που οι συνθήκες ζωής τους προσομοιάζουν στις συνθήκες ζωής των υπολοίπων ψηφοφόρων. Που θα δεχτούν – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – και τις συνέπειες της μίας ή της άλλης πολιτικής επιλογής για το κόμμα που θα ψηφίσουν. «Αυτό που πάτε να κάνετε είναι μια μεγάλων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με τη διευκόλυνση και τη συμπερίληψη ανθρώπων που δεν έχουν κανέναν δεσμό με την Ελλάδα, εκτός από τον συναισθηματικό που δεν αμφισβητούμε καθόλου, που τον εκτιμάμε βεβαίως, τον υπολογίζουμε, αλλά δεν αρκεί.»

Κατέληξε ότι το νομοσχέδιο διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί διχόνοια ανάμεσα στους “μέσα” και στους “έξω”και επομένως το ΚΚΕ δεν προτίθεται να το ψηφίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη, από το μεσημέρι στα βορειοανατολικά, και το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά της βόρειας και κεντρικής...

ΔΙΕΘΝΗ

«Έχει πολλά προβλήματα. Κάνει κάθε είδους εξετάσεις. Είναι κάπως σαν ναυάγιο όσον αφορά την υγεία », δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο δικηγόρος του 72χρονου...

ΕΛΛΑΔΑ

Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε στις 4 παρά είκοσι...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα στοιχεία που δρομολογούν εξελίξεις έφερε στο φως το «Τούνελ», για τον φαντάρο της Ρω, Μανώλη Τσικνάκη 22 χρόνων που βρέθηκε πυροβολημένος στο κεφάλι...