Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Πέμπτη: Στόχος τα «ήρεμα νερά» – Οι βασικοί άξονες των συνομιλιών

Στον αστερισμό της επίσκεψης Ερντογάν η Αθήνα. Έξι χρόνια από την τελευταία επεισοδιακή επίσκεψή του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αφιχθεί το πρωί της Πέμπτης στην ελληνική πρωτεύουσα. Αφορμή η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και κορωνίδα της ολιγόωρης παρουσίας του το τετ α τετ κορυφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Προσερχόμαστε στη συζήτηση χωρίς διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες, αλλά αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις…Το Κυπριακό είναι ύψιστης σημασίας ζήτημα και οι θέσεις μας ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε το πρωί στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών

Όπως και στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συνομιλίες, στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη, έτσι και τώρα δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα. Δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Με την Άγκυρα τους τελευταίους μήνες να απέχει από τη ρότα των αναθεωρητικών βερμπαλισμών και των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας επιδιώκεται να σηματοδοτήσουν το επόμενο βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα έχουν 11 Έλληνες και 8 Τούρκοι υπουργοί θα βρεθούν:

-Οικονομική συνεργασία
-Τουρισμός
-Πολιτισμός
-Προσφυγικό-μεταναστευτικό,
όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και Τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο περιορισμός των ροών.

Φρούριο η Αθήνα – Τα μέτρα ασφαλείας

Περίπου 3.000 αστυνομικοί προβλέπεται να βρίσκονται επί ποδός στη διάρκεια της παρουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σε όλα τα νευραλγικά σημεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έως το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται διασκορπισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ πέρα από την συνοδεία των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας που θα έχει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου. Σε εγρήγορση θα βρίσκονται η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ, στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου, με τη μορφή γεύματος εργασίας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υποστηρίζουμε τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα

Θετικά βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας – Ελλάδας Τουρκίας, όπως υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ηνωμένες πολιτείες χαιρετίζουν τις εποικοδομητικές επαφές μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων Τουρκίας και Ελλάδας, σημειώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης, υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων.

Για το θέμα της πώλησης των μαχητικών F -16 στην Τουρκία ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως πάγια τακτική είναι να μην επιτρέπεται η επιβεβαίωση και ο σχολιασμός προτεινόμενων πωλήσεων αμυντικού εξοπλισμού έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω...

ΕΛΛΑΔΑ

Στους εννέα ανέρχονται πλέον οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και για τη δολοφονία το αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη τον περασμένο...

ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση συμμορίας, που αποτελούνταν κυρίως από ανήλικα μέλη, και φέρεται να πραγματοποιούσε διακίνηση ναρκωτικών πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα το Τμήμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετά από καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας διακινητής που κατελήφθη να μεταφέρει στοιβαγμένους 15 παράτυπους μετανάστες σε όχημα τύπου van....