Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας δίχως υποχώρηση στις κόκκινες γραμμές, προσβλέπει η Αθήνα λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Ερντογάν

«Κυριάκο, φίλε μου…». Σε αυτό το σύντομο χαιρετισμό, που απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, αποτυπώνεται η θετική διάθεση που καταγράφεται ανάμεσα σε Ελλάδα – Τουρκία, εν όψει της συνάντησης των δύο ηγετών. Με στόχο τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, η Αθήνα διαμηνύει ξανά ότι αποδέχεται μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, ενώ η έμφαση και από τις δυο πλευρές δίδεται σε θέματα οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας αλλά και στο μεταναστευτικό.

Ερντογάν: Στόχος η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους γείτονές μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας», ανέφερε ο Ερντογάν για την επίσκεψη του στην Αθήνα.

Οι στόχοι και οι προσδοκίες της Αθήνας – Απρόβλεπτος ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στείλει ένα θετικό μήνυμα, γεγονός πολύ σημαντικό ενόψει της συνάντησης. Ακόμη κι τα μεγάλα προβλήματα μένουν άλυτα, πρέπει να υπάρξει συνεργασία και «να μη ζούμε σ’ αυτό το πολεμικό κλίμα», αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Υπάρχουν θέματα, όπως το Αιγαίο, η στάση της Δύσης για τη Γάζα, το θέμα της μειονότητας αλλά και τα ευρωτουρκικά. Μερικές διατυπώσεις από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να είναι προβληματικές, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος.

Ο Ερντογάν περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον και μίλησε για συζήτηση, υπό μορφή πακέτου, των προβλημάτων του Αιγαίου, οπότε και της και της υφαλοκρηπίδας, πράγμα που δείχνει ότι θα περιλαμβάνει όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει μια απόκλιση από τις ελληνικές θέσεις «κι αυτό ίσως δείχνει και το όριο, την «κόκκινη γραμμή» που μπορεί να φτάσει ο πολιτικός διάλογος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρώτη ιδέα της «ατζέντας» που θα έχει μαζί του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετέφερε με συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν, που καταφθάνει το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Επιπλέον αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Απάντηση στο «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» δίνει ακόμη σημειώνοντας πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».

Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Υπουργικό Συμβούλιο – Τουρκία: Επί τάπητος ελληνοτουρκικά και συνομιλίες Ερντογάν στην Αθήνα

Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Στην ατζέντα ψηλά βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά και οι συνομιλίες του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Μήνυμα στις ΗΠΑ να ψηφίσουν για τα τουρκικά F-16 και να ψηφίσει ταυτόχρονα η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνομιλία που είχε «εν πτήσει» με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι της επιστροφής του από το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι “αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το κοινοβούλιό μας”. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιό μας. Ως Πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί, ταυτόχρονα».

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter δήλωσε: «Εξάλλου, η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Γερμανία. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προκειμένου να εξαλείψει τις δυσκολίες. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι ότι δεν έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

«Αστακός» η Αθήνα

«Φρούριο» θα θυμίζει η Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εμφαση θα δοθεί στην φύλαξη με αστυνομικούς σε όλη την διαδρομή που θα ακολουθήσει η Τουρκική Αντιπροσωπεία, ενώ θα επιστρατευτούν dronesελικόπτερα και ελεύθεροι σκοπευτές.

Θα υπάρξει πρόβλεψη για διακοπή στην κίνηση των οχημάτων πριν και κατά την διάρκεια των μετακινήσεων της πομπής των οχημάτων με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Δρακόντεια» αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας σε δρόμους όπως η Βασιλίσσης Όλγας, η Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος ενώ ΕΥΠαντιτρομοκρατική και ασφάλεια θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....