Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

F-601 «ΚΙΜΩΝ»: Δοκιμές στη θάλασσα εντός του 2024 – Το επίσημο χρονοδιάγραμμα για τις τρεις ελληνικές Belharra

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζονται στα γαλλικά ναυπηγεία της Lorient οι εργασίες ναυπήγησης των τριών φρεγατών Belharra του Πολεμικού Ναυτικού. Το Onalert.gr αποκαλύπτει το επίσημο χρονοδιάγραμμα της κατασκευάστριας εταιρείας και για τα τρία πλοία «ΚΙΜΩΝ», «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ» το οποίο όχι απλά βρίσκεται εντός της συμφωνίας αλλά όπως φαίνεται επισπεύδεται.

Η πρώτη φρεγάτα F-601 «ΚΙΜΩΝ» στην οποία ήδη έχει τοποθετηθεί ο ιστός PSIM με όλους τους αισθητήρες μεταξύ των οποίων και το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire αναμένεται να αρχίσει τις θαλάσσιες δοκιμές (sea trials) μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 με την παράδοση στον ελληνικό Στόλο να τοποθετείται τους πρώτους μήνες του 2025. Ενώ εντός του 2024 θα πραγματοποιηθεί από την ελληνική φρεγάτα και όχι από την γαλλική «Amiral Ronarc’h» η πρώτη βολή αντιαεροπορικού πυραύλου Aster 30 η οποία θα εκτελεστεί από Belharra.

Το χρονοδιάγραμμα

Όταν στις αρχές του 2025 οι Γάλλοι θα παραδίδουν στο Πολεμικό Ναυτικό την «ΚΙΜΩΝ» θα έχουν ήδη αρχίσει τα sea trials για την δεύτερη Βelharra, την F-602 «ΝΕΑΡΧΟΣ» η οποία ήδη «χτίζεται» με τη γάστρα του πλοίου να παίρνει σταδιακά σχήμα από τα blocks.

Η καθέλκυση της δεύτερης ελληνικής FDI τοποθετείται στα τέλη του 2024 με τις θαλάσσιες δοκιμές να αρχίζουν το 2025 και να διαρκούν πιθανότατα μικρότερο χρόνο καθώς θα έχουν ήδη προηγηθεί αυτές της «KIMΩΝ» αλλά και της πρώτης Γαλλικής, με το πλοίο να παραδίδεται στον Ελληνικό Στόλο έως τα τέλη του έτους.

Εντός του 2024 και συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες προγραμματίζεται να μεταφερθεί στην dry dock δεξαμενή των γαλλικών ναυπηγείων το πρώτο block της τρίτης ελληνικής FDI, της F-603 «ΦΟΡΜΙΩΝ» ενώ η παράδοση του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζεται εντός του 2026 για να ολοκληρωθεί το μεγάλο πρόγραμμα απόκτησης από τον Στόλο και των τριών υπερσύγχρονων Γαλλικών πλοίων. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κοπής των μετάλλων για την κατασκευή των πρώτων blocks της φρεγάτας.

Έχει επιλεγεί ο κυβερνήτης

Έτσι πλέον οι Γάλλοι κατασκευαστές της Naval Group εργάζονται πλέον ταυτόχρονα τους τελευταίους μήνες και στα τρία Ελληνικά πλοία με τις εργασίες ναυπήγησης να προχωρούν παράλληλα και να παρακολουθούνται από το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο βρίσκεται από την έναρξη των εργασιών στα γαλλικά ναυπηγεία.

Η υλοποίηση της σύμβασης η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2022 πάνω στο εμβληματικό θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» προχωρά με ρυθμούς που ικανοποιούν απόλυτα της ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα ναυπήγησης καινούργιων Κύριων Μονάδων Επιφανείας έπειτα από τρεις δεκαετίες με την τελευταία φρεγάτα την οποία έχει παραλάβει ο Στόλος να είναι η φρεγάτα ΜΕΚΟ κλάσης «ΣΑΛΑΜΙΣ» το 1998 δηλαδή πριν από 25 χρόνια ενώ η «ΥΔΡΑ» έχει ήδη συμπληρώσει 32 χρόνια υπηρεσίας.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στη Γαλλία για την τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας “Κίμων” και τη διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας. Τον κ. Δένδια υποδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sebastien Lecornu), στην Αεροπορική Βάση Lann-Bihoue
Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Ήδη το Ναυτικό Επιτελείο βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής του πληρώματος της πρώτης φρεγάτας F-601 «ΚΙΜΩΝ» η πλειονότητα του οποίου θα μεταβεί στη Γαλλία για να στελεχώσει το πλοίο και να συμμετέχει στις θαλάσσιες δοκιμές. Βασικό κριτήριο αποτελεί η υψηλή κατάρτιση καθώς πρόκειται για πλοίο τελευταίας τεχνολογίας, την πρώτη παγκοσμίως ψηφιακή φρεγάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr έχει ήδη επιλεγεί ο κυβερνήτης της πρώτης Ελληνικής Belharra.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΑ

Τα κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα Καποδίστριας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης....

ΕΛΛΑΔΑ

Η συναρμολόγηση του PSIM (The Panoramic Sensors and Intelligence Module) της δεύτερης φρεγάτας Belharra «Νέαρχος» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου από τη...

ΕΘΝΙΚΑ

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού» διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο Ουκρανός...

ΕΘΝΙΚΑ

Ακόμη περισσότερο ενισχύεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με την απόκτηση των ελικοπτέρων Romeo, των πιο σύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων παγκοσμίως. Το 2025 το πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει...