Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

To απόγευμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου και της μέσης ανατολής σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και μετά τις συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, θα γίνει δεκτός το απόγευμα στην οικία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων. Οι δυο άνδρες θα έχουν κατ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι: Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Σημείωναν με έμφαση ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεων αλλά δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας έχει καταθέσει αίτημα για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Και όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης «είναι θέμα χρόνου η Έλλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε».

Πρώτος σταθμός της περιοδείας η Τουρκία – Πιθανή συνάντηση με Ερντογάν

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Άντονι Μπλίνκεν. Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του ο κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του και τον Τούρκο Πρόεδρο.

Βασικά θέματα στις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού στην Τουρκία είνα το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16, δύο θέματα τα οποία το τελευταίο διάστημα είναι αιτία σημαντικών τριβών στον άξονα της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Η τουρκική πλευρά θα θέσει μετ’ επιτάσεως επίσης και το θέμα των εξελίξεων γύρω από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι θέσεις των δυο πλευρών είναι αρκετά διαφορετικές.

Η Τουρκία έχει συνδέσει το θέμα της ένταξης της Σουηδία στο ΝΑΤΟ και με την αγορά των μαχητικών F-16 και το θέμα θα έρθει στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μετά τις 16 Ιανουαρίου, οπότε οι βουλευτές επιστρέφουν από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Και έκτη προφυλάκιση αποφασίστηκε μεταξύ των 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Πρόκειται για 33χρονο, κάτοικο Γερμανίας κατηγορούμενο...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του “miniΠΑΣΟΚ” κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να “πιάσει” την...

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι την Μ. Τετάρτη θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς δημοσιοποίησε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται ενδείξεις ζωής των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Ομρί Μιράν 64 και 46 ετών αντίστοιχα....