Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Θήρα – Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο: ΑΜΕΑ και Περιφερειακή Κοινωνική πολιτική Συμπερίληψης

Θήρα – Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο: ΑΜΕΑ και Περιφερειακή Κοινωνική πολιτική Συμπερίληψης

 
Σε μια κοινωνία  που σχεδόν το 8% των  μελών της θα αντιμετωπίσει κάποια βραχυχρόνια ή μόνιμη μορφή αναπηρίας είναι το λιγότερο ακατανόητη η έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης και οι ελλείψεις των απτών κοινωνικών  πολιτικών ,  εκείνων των κατάλληλων παρεμβάσεων  που θα χρειαστεί στη Ζωη του κάποιο μέλος της οικογένειας μας αν όχι εμείς οι ίδιοι.
  
Προτείνουμε :
 
Για τα ΑΜΕΑ παιδιά 
 
  • Δημιουργία κέντρων ημερήσιας φροντίδας αλλά και 24ωρης διαμονής
  • Διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων
  • Παραχώρηση σχολικών βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή: Αποδεδειγμένα, οι ΑμεΑ μαθητές/ριες μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω ηλεκτρονικών μέσων (υπολογιστές, τάμπλετς κτλ). Π.χ. μαθητές με πρόβλημα όρασης μπορούν να μεγεθύνουν τα κείμενα ή/και να τα ακούσουν στον υπολογιστή τους.
 
Εξειδίκευση εκπαιδευτικών στη διδασκαλία παιδιών με αναπηρία.
Δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου για ΑμεΑ
 
Χρειάζεται να υιοθετηθούν σωστές τεχνικές προδιαγραφές για πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις. 
 
Η δημιουργία ραμπών σε δημοσίους χώρους, οι ράμπες σε εισόδους κατοικιών/ πολυκατοικιών, η διαπλάτυνση θυρών, τα λειτουργικά σπίτια είναι μερικά από τα ζητήματα που τίθενται στους αρμοδίους.
 
Είναι αναγκαία τα προσβάσιμα λεωφορεία
 
Επιβάλλεται να σεβαστούμε τους χώρους στάθμευσης των ΑμεΑ, αλλά και τους χώρους που χρειάζονται. Να μην σταθμεύουν, δηλαδή, τα αυτοκίνητα πάνω στις ράμπες των πεζοδρομίων ή σε εισόδους που κλείνουν την πρόσβαση. Να σκεφτόμαστε πάντα ότι από ένα σημείο μπορεί να περάσει ένα αναπηρικό τροχοκάθισμα, όπως και μια μητέρα με το παιδί της στο καροτσάκι.
 
Οι χώροι υγιεινής των ΑμεΑ να μην μετατρέπονται σε αποθήκες.
 
Ήρθε η ώρα το κράτος να εκπονήσει και ένα στεγαστικό σχέδιο. Τόσο για κάλυψη κόστους μετατροπών μετά από απόκτηση αναπηρίας, αλλά και για απόκτηση κατοικίας.
 
Να μελετηθεί το ενδεχόμενο οι θεσμικοί παράγοντες / αξιωματούχοι του κράτους να έχουν πάντοτε δίπλα τους άτομο που να επικοινωνεί στη νοηματική γλώσσα.
 
H πρόνοια να αναλαμβάνει την επικουρική συντομία ενός ενήλικα ΑΜΕΑ όταν μένει Ορφανος  ή χωρίς τον σύντροφο του που τον φρόντιζαν μια Ζωή .
 
Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ΑΜΕΑ ας κάνουμε κάτι Τώρα για τον Εαυτό μας ,για τον Συνάνθρωπο μας !
 

Αντώνης Γάκης (Μητροπίας)

 
Δρ.Περιβαλλοντος -Θεατροπαιδαγωγός 
Υπ.Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με την Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο
Νικηφόρος Παπανικόλας 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μία ακόμα διάκριση για ένα ελληνικό νησί ήρθε από ταξιδιωτικό γραφείο του εξωτερικού. Πρόκειται για το νησί της Κίμωλου, βόρεια της Μήλου στις Κυκλάδες,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το F/B Anemos εισέρχεται στο λιμάνι των Καμαρών της Σίφνου ερχόμενο από Κίμωλο και Μήλο. Ο Cpt. Μανώλης Τρασάνης πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή δεξιόστροφη μανούβρα...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Την ενίσχυση του Λιμεναρχείου Πάρου, το οποίο αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στελέχωσης, ζήτησε με επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο δήμαρχος του...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στο νησί της Νάξου και συγκεκριμένα στην Οδό Παπαβασιλείου με αποτέλεσμα το τραυματισμό του οδηγού μιας μηχανής μικρού...