Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Έτοιμα τα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών – Οι αλλαγές σε σχέση με το 2019

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εφοδιαστούν σταδιακά με ψηφοδέλτια οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις με βάση των προδιαγραφών που καθορίστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ψηφοδέλτια των Δήμων είναι διαφορετικά για κάθε δημοτική κοινότητα, αφού στις επικείμενες εκλογές καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Έτσι, επί παραδείγματι για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κάθε παράταξη έχει τυπώσει 9 διαφορετικά ψηφοδέλτια για κάθε δημοτική κοινότητα, καθώς το ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη δημοτικών συμβούλων είναι ενιαίο για όλο το νησί, αλλά αλλάζουν οι υποψήφιοι για το τοπικό συμβούλιο κάθε περιοχής. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι που απαιτεί μεγάλη προσοχή καθώς αν στην κάλπη βρεθεί ψηφοδέλτιο άλλης δημοτικής κοινότητας, άλλης περιοχής δηλαδή, τότε αυτό θα θεωρείται άκυρο ακόμα και αν οι σταυροί για τους δημοτικούς συμβούλους έχουν μπει σωστά!

Η προσοχή εστιάζεται στα σταυρωμένα ψηφοδέλτια, καθώς εκεί υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να παρουσιαστεί κάποιο λάθος. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις προηγούμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα ψηφοδέλτια διέφεραν ανά δημοτική ενότητα, καθώς ήταν διαχωρισμένοι και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Πλέον, δεν ισχύει αυτό αφού για πρώτη φορά όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ψηφιστούν από τους ψηφοφόρους σε όλο το νησί, πλην των τοπικών συμβούλων.

Οι δημότες της Σύρου μπορούν να να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης σε οποιαδήποτε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, ανεξαρτήτως δημοτικής ενότητας. 

Σε ό,τι αφορά στους τοπικούς συμβούλους οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως και δύο σταυρούς. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο και σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου Δήμου.

Τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών εκτυπώνονται με μέριμνα του οικείου συνδυασμού.

Από κει και πέρα, μαζί με το εκλογικό υλικό που θα φτάσει στα νησιά, θα συμπεριλαμβάνονται και τα ψηφοδέλτια τα οποία θα διατεθούν στα εκλογικά κέντρα. Με μέριμνα των οικείων Δήμων, τα ψηφοδέλτια θα διαμοιραστούν στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων και θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη επάρκεια στον αριθμό τους προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες κάθε περιοχής ξεχωριστά. 

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης με στόχο την πρώιμη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας Το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Νάξου και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Με απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής παρατείνεται για έναν ακόμη μήνα η παρουσία του πλοίου «Άρτεμις» στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Σύμφωνα με την...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι ευχές του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων για της Άγιες ημέρες του Πάσχα Πηγή: cyclades24.gr

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ στους Δήμους των Κυκλάδων για ναυαγοσωστική κάλυψη Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και με χρέωση του...