Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σε Σύρο και Νάξο τα υπεράκτια αιολικά πάρκα των Κυκλάδων

Μέσα σε διάστημα 35 ημερών το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου πρόκειται να διατυπώσει εγγράφως τη γνώμη του αναφορικά με το περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης πρότασης 6ης Αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020.

Η υπεράκτια αιολική ισχύς των Κυκλάδων παρά το υψηλό δυναμικό της, περιορίζεται λόγω τουριστικής ανάπτυξης και πιθανολογούμενων κοινωνικών αντιδράσεων στα 250 MW και στην περιοχή μεταξύ Σύρου και Νάξου. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Ρόδου είναι προβλέπεται να φιλοξενηθεί πάρκο 550 MW

Όπως αναφέρει η rodiaki.gr, όλον τον Νοέμβριο θα βρίσκεται σε διαβούλευση το πρόγραμμα και η ΣΜΠΕ και τον Δεκέμβριο θα γίνει η έγκριση του εθνικού προγράμματος με ΚΥΑ. Τον Ιανουάριο του 2024 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις τεχνικές μελέτες και ΣΜΠΕ για κάθε περιοχή ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2024 θα υποβληθεί προς έγκριση κάθε τεχνική μελέτη και ΣΜΠΕ στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναμένεται η οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων με Προεδρικό Διάταγμα, εντός των περιοχών που θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαγωνισμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου για το θέμα η παρακάτω ανακοίνωση:
«Σήμερα 1-11-2023 ημέρα Τετάρτη, πρωτοκολλήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/105030/6915/12-10-2023 έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας– Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής – Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – Τμήμα Γ΄, ΣΜΠΕ με θέμα:

«Διαβίβαση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της αναδιαμορφωμένης πρότασης 6ης Αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020.

Αρμόδια Αρχή σχεδιασμού για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της αναδιαμορφωμένης πρότασης 6ης Αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Μεταφορές 2021-2027» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικού.

Ο φάκελος της μελέτης, έχει καταχωρηθεί από την αρμόδια Αρχή, στη διαδικτυακή διεύθυνση:
https://www.ymeperaa.gr/images/SMPE_6th_REVISION.pdf στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση των στοιχείων της ΣΜΠΕ και να διατυπώσουν τις απόψεις τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση sec.dipa@prv.ypeka.gr

Το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου γνωστοποιεί στο κοινό ότι αντίτυπο της ανωτέρω ΣΜΠΕ υπάρχει στην Γραμματεία του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και η πρόσβαση σε αυτή, είναι ανοικτή για την ενημέρωση του μετά από σχετικό αίτημα. (Ταχ. Δ/νση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Συλλογικών Οργάνων Κυκλάδων Πλατεία Τσιροπινά, Ερμούπολη, Τ.Κ. 84 100 Σύρος, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).

Το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου θα διατυπώσει εγγράφως τη γνώμη του και τυχόν παρατηρήσεις του επί του περιεχομένου της ΣΜΠΕ, μέσα σε προθεσμία (35) ημερών, αρχής γενομένης από 1-11-2023.

Η παρούσα ανακοίνωση είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, http://www.pnai.gov.gr, καθώς και στον πίνακα ανακοινώσεων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι ευχές του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων για της Άγιες ημέρες του Πάσχα Πηγή: cyclades24.gr

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ στους Δήμους των Κυκλάδων για ναυαγοσωστική κάλυψη Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και με χρέωση του...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συγκλονιστικό βίντεο από την Τήνο – Κύματα καταπίνουν το καράβι Η “μάχη” του Αικατερίνη Π. με τα κύματα σήμερα λίγο πριν το λιμάνι της...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ολόκληρη η εκπομπή «Αρένα» του ΑΝΤ1 με αφιέρωμα το Πάσχα σε Σύρο και Τήνο (vid) Την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου, η εκπομπή «Αρένα»...