Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μονή Ουρσουλινών: “το χρονικό των Ουρσουλινών της Τήνου”

«Μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, όταν η σχολή των Ουρσουλινών στα Λουτρά έσφυζε από ζωή, να γινόμαστε μάρτυρες της καθημερινής κινητικότητας και δράσης όχι μόνο των εξήντα Αδελφών και τριακοσίων μαθητριών, αλλά και των κατοίκων της Τήνου που συνέβαλαν και συμμετείχαν με τον τρόπο τους στη ζωή της Σχολής». (απόσπασμα από το βιβλίο «Το χρονικό των Ουρσουλινών της Τήνου», από τον χαιρετισμού του Αρχιεπισκόπου Νάξου Τήνου Σεβασμιότατου Ιωσήφ).

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 στις 8 το βράδυ στον προαύλιο χώρο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών στον οικισμό Λουτρά έγινε η παρουσίαση του βιβλίου  «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ».Εκδήλωση που συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Δήμου Τήνου.

Από την έναρξή της φάνηκε ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η εκδήλωση. Με τα κείμενα που ακούστηκαν αλλά και με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε, το κοινό ταξίδεψε σε μια άλλη Τήνο, στην Τήνο του χθες… που μπορεί να μην είναι εφικτό να επανέλθει… αλλά αυτό το «χθες» δεν πρέπει να ξεχαστεί. Μικροί και μεγάλοι μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη, παρακολουθούσαν μια αλλιώτικη εκδήλωση από τις συνηθισμένες. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις Ουρσουλίνες, που υπηρέτησαν για πάρα πολλά χρόνια την Μονή και τη Σχολή της Τήνου, πιστές στους σκοπούς του Τάγματός τους και στα Χριστιανικά ιδεώδη, για τα οποία δεκαετίες ολόκληρες εργάστηκαν μαζί με τα παιδιά και αφουγκράστηκαν την ψυχή τους, δίνοντας αγάπη αλλά και παίρνοντας αγάπη από τις μαθήτριες της σχολής και τους κατοίκους της Τήνου. Ήταν ένα γλυκό αντάμωμα με το παλιό, γεμάτο συγκίνηση. Άλλωστε στις παλιές φωτογραφίες που προβλήθηκαν, κάποιες κυρίες αναγνώρισαν τον εαυτό τους…

Διαβάστηκαν κείμενα γραμμένα από τις πρωταγωνίστριες της Μονής, την  ιδρύτρια, Αδ. Ιγνατία, από μια μαθήτρια και από μια επισκέπτρια.  Η Άννα Σικελιανού, η Hannah Lynch, ήταν αυτές που έγραψαν για τις Ουρσουλίνες της Τήνου… Ένα μικρό μέρος από τα κείμενα τους, καθώς και το συναρπαστικό χρονικό της ίδρυσης της Μονής, γραμμένο από την ιδρύτρια Mary Anne Leeves, αναγνώστηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης από κυρίες οι οποίες είχαν επιφορτιστεί και συνεργαστεί για αυτή την έκδοση, ταξιδεύοντας το κοινό αρκετές δεκαετίες πίσω. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό το οποίο υπάρχει και φυλάσσετε, από τις επετειακές εκδηλώσεις του 1962, οι οποίες τότε εκδηλώσεις, εόρταζαν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Μονής, οι οποίες  έλαβαν χώρα τόσο στα Λουτρά όσο και στο Ξώμβουργο και οι οποίες μεταξύ άλλων περιελάμβαναν αναπαράσταση των πρώτων ημερών από την ζωή των πρώτων 4 καλογριών που είχαν έρθει το 1862 και είχαν εγκατασταθεί στην Τήνο. Τέλος έγινε μνεία στο  της κ. Ιλιάνας Θεοδωροπούλου η οποία φιλοτέχνησε 350 Ουρσουλίνες και το οποίο εκτίθεται στο κοινό σε αίθουσα του μουσείου της Μονής στα Λουτρά της Τήνου.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης δόθηκε ο λόγος σε μια μαθήτρια της σχολής η οποία ανέφερε κάποια στοιχεία της ζωής στην σχολή αλλά και από τις επετειακές εκδηλώσεις που είχε συμμετάσχει.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συντονιστής και επιμελητής της έκδοσης π. Μάρκος Φώσκολος, ευχαρίστησε όσες και όσους συνεργάστηκαν για την έκδοση αυτή. Μετά το πέρας δόθηκε κέρασμα στους παρόντες, προσφορά του συλλόγου γυναικών Τήνου.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης και τον συντονισμό είχε ο ακούραστος ιερέας, μελετητής και ιστορικός π. Μάρκος Φώσκολος. Στην αρχή χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Ιωσήφ Πρίντεζης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κ. Πέτρος Μαρκουίζος, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Τήνου που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν εφικτό να είναι παρόν.

Οι Αδελφές της Μονής αλλά και οι Ουρσουλίνες Μοναχές των σπιτιών συνέβαλαν τα μέγιστα, στην μόρφωση παιδιών πλουσίων αλλά και φτωχών οικογενειών σε εκείνους τους δύσκολους καιρούς. Όλα αυτά τα χρόνια προσφοράς στο νησί της Τήνου, άφησαν σπουδαία παρακαταθήκη για τις τωρινές αλλά και για τις μέλλουσες  γενιές. Τελευταία Ουρσουλίνα Μοναχή στο νησί της Τήνου, η αδελφή Θηρεσία Φόνσου, η οποία υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια αυτών των εκδηλώσεων υπενθύμισης και εορτασμού αυτής της επετείου, (των 350 ετών από την εγκατάσταση των Ουρσουλινών στην Ελλάδα) που παρά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε και αντιμετώπιζε ήταν πάντα παρούσα και πρωτοστατούσε πάντα όπως έκανε και στην περσινή εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2020.  Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μέσα σε στιγμές ανείπωτης χαράς, εορτάζοντας τα 50 χρόνια από την ημέρα που είχε ενταχθεί στο Τάγμα των Ουρσουλίνων Μοναχών, έφυγε για την γειτονιά των Αγγέλων ώστε να πάει προς συνάντηση με τον Κύριο της, τον Ιησού Χριστό που με τόση θέρμη υπηρέτησε σε όλο της το βίο.

Η έκδοση αυτή αποβλέπει, μέσω των κειμένων που παραθέτει, να προσφέρει την γνώση στους αναγνώστες  της  για τις συνθήκες ζωής και δράσης των Ουρσουλινών. Το βιβλίο περιέχει κείμενα και πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή στη Μονή και στη Σχολή στα Λουτρά της Τήνου. Μπορείτε να προμηθευτείτε το  βιβλίο τηλεφωνώντας στην κ. Ρένα Φυρίγου, στο τηλέφωνο 22830.51813, Δευτέρα έως  Παρασκευή, κατά τις πρωινές ώρες, έτσι ώστε να ταξιδέψετε και εσείς νοερά στα μονοπάτια, στους κήπους, στη Μονή και γενικά να κάνετε ένα μικρό ταξίδι στην τότε ζωή και καθημερινότητα της Μονής και Σχολής των Ουρσουλινών.

Επιμέλεια κειμένου: δμφ

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη προς τον Μητροπολίτη Σύρου Συλλυπητήρια επιστολή προς τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, απέστειλε ο Δήμαρχος Άνδρου...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες – ΔΕΔΔΗΕ: Οι προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή 24/5 Δείτε σε ποια νησιά των Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, την Παρασκευή 24...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τήνος: Συλλυπητήριες ανακοινώσεις από Δήμο και Λιμενικό Ταμείο προς τον Σεβασμιώτατο Δωρόθεο Β’ Συλλυπητήρια Ανακοίνωση Δήμου Τήνου Εκ μέρους του Δήμου Τήνου εκφράζουμε τα...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ελληνικός Πολιτισμός: Μουσική από την Αρχαιότητα έως τη Σύγχρονη λυρική Σκηνή στο Katsaboo Πέμπτη 23 Μαΐου στις 20:30 μια μοναδική μουσική σκηνη με αρχαία...