Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Από πού πήραν το όνομά τους ορισμένα από τα πιο αγαπημένα νησιά μας;

Από πού πήραν το όνομά τους ορισμένα από τα πιο αγαπημένα νησιά μας;

Εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε μεριά της Ελλάδας και από όλον τον κόσμο  πλημμυρίζουν τα καλοκαίρια τις Κυκλάδες. Αλλά πόσοι πραγματικά γνωρίζουν από πού προέρχονται οι ονομασίες τους; Αρχαίοι θεοί, ήρωες και βασιλιάδες έδωσαν το όνομά τους για την ονομασία πολλών ελληνικών νησιών.

Ανάφη

Οι κάτοικοι του νησιού αποδίδουν την ονομασία του στο γεγονός ότι δεν έχει φίδια. Σύμφωνα πάντως με τη μυθολογία οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα συνάντησαν κακοκαιρία και παρακάλεσαν τον θεό του φωτός Απόλλωνα να τους γλιτώσει. Οι εκκλήσεις τους εισακούστηκαν όταν ξαφνικά είδαν μπροστά τους να αναφαίνεται από τη θάλασσα ένα νησί, στο οποίο και τελικά βρήκαν καταφύγιο.

Ίος

Η Ίος πήρε το όνομά της από τη λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατά άλλη εκδοχή το όνομά της προέρχεται από τη φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Ακόμα πιο παλιά η Ίος ονομαζόταν Φοινίκη με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι πήρε αυτή την ονομασία της είτε από τους Φοίνικες κατοίκους της, οι οποίοι αποχώρησαν από το νησί πριν τον 10 π.Χ. αιώνα είτε από τους φοίνικες, δένδρα τα οποία υπήρχαν άφθονα στο νησί.

Μύκονος

Η κοσμοπολίτισσα Μύκονος πήρε την ονομασία της από τον μυθικό ήρωα Μύκονο, απόγονο του βασιλιά της Δήλου Ανίου.

Νάξος

Οι γνώμες διίστανται για την ιστορία πίσω από την ονομασία της Νάξου. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Νάξος ονομάστηκε προς τιμή του Νάξου, ηγεμόνα των πρώτων αποίκων του νησιού, ενώ άλλοι ότι προέρχεται από την αρχαία λέξη νάξαι, που σημαίνει θυσίες, τις οποίες έκαναν οι ευσεβείς κάτοικοι προς τιμή των θεών του Ολύμπου.

Σαντορίνη/Θήρα

Η ονομασία Σαντορίνη πιθανότατα προέρχεται από διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους, οι οποίοι κατά το πέρασμά τους ανεφοδιάζονταν κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, ενώ το όνομα Θήρα από τον πρώτο άποικο του νησιού τον Σπαρτιάτη Θήραν.

Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος ονομάστηκε έτσι  είτε από τη φοινικική λέξη phelekgundari που σημαίνει πετρώδης γη είτε από τον πρώτο μυθολογικό οικιστή, τον Φολέγανδρο, γιο του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα.

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σαντορίνη: Μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εθελοντών που ανάβουν τις φωτιές την Μεγάλη Παρασκευή στον Πύργο Ο Δήμος Θήρας, η Κοινότητα Πύργου Καλλίστης...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κύθνος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου Πηγή: cyclades24.gr

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δήμαρχος Αμοργού: «Το μήνυμα Αγάπης και το Αναστάσιμο Φως να πλημμυρίσει τις ζωές όλων» Διαβάστε το μήνυμα του Δημάρχου Αμοργού κ. Ελ. Καραΐσκου, για...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι Πασχαλινές ευχές του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά Συνδημότες και επισκέπτες του ευλογημένου νησιού  Ο Δήμαρχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , οι Πρόεδροι & οι...