Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μαρμάρινο ειδώλιο των Κυκλάδων επιστρέφει στη χώρα μας από τη Νέα Υόρκη

Τo μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης, ένα μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο, ένα κορινθιακό κράνος από κράμα χαλκού και άλλες 27 ελληνικές αρχαιότητες, συνολικής αξίας 3,7 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην Ελλάδα ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Aλβιν Λ. Μπραγκ.

Oπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι 19 από τις αρχαιότητες παραδόθηκαν οικειοθελώς στην Εισαγγελία από τον Μάικλ Γουόρντ, ιδιοκτήτη γκαλερί της Νέας Υόρκης, ενώ τρεις από αυτές κατασχέθηκαν σε χώρο που ανήκε στην υπό εκκαθάριση εταιρεία του Bρετανού εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα (στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι χρονολογήσεις των αρχαιοτήτων), το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης είναι βασισμένο στην από αιώνες χαμένη «Αφροδίτη της Κνίδου» του Πραξιτέλους.

Εντοπίστηκε σε χώρο αποθήκευσης που ανήκε στον Σάιμς και στον οποίο το άγαλμα βρισκόταν κρυμμένο τουλάχιστον από το 1999.

Επαναπατρίζονται 30 αρχαιότητες από τη Νέα Υόρκη-1

Το μαρμάρινο ειδώλιο είχε ανασκαφεί παρανόμως στις Κυκλάδες και βρέθηκε σε αποθήκη ιδιώτη συλλέκτη με έδρα τη Νέα Υόρκη, από όπου και κατασχέθηκε νωρίτερα μέσα στο 2023.

Το κορινθιακό κράνος εξήχθη λαθραία από την Ελλάδα, βρέθηκε στη Γερμανία όπου πλαστογραφήθηκε η προέλευσή του και έπειτα επιχειρήθηκε να διακινηθεί παρανόμως.

Επαναπατρίζονται 30 αρχαιότητες από τη Νέα Υόρκη-2

Ο γκαλερίστας Μάικλ Γουόρντ δήλωσε ένοχος για συμμετοχή στο εγχείρημα, το οποίο οργανώθηκε από τον διακινητή αρχαιοτήτων Γιουτζίν Αλεξάντερ και περιελάμβανε πώληση κλεμμένων αρχαιοτήτων καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επαναπατρίζονται 30 αρχαιότητες από τη Νέα Υόρκη-3

Στην τελετή απόδοσης των αρχαιοτήτων στο ελληνικό Δημόσιο, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μανχάταν, παρευρέθησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και εκπρόσωποι των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι 30 αρχαιότητες αναμένεται να επαναπατριστούν στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη Νέα Υόρκη η συλλογή Στερν
 

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2023 οι εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα άλλες 29 αρχαιότητες, που μεταξύ άλλων είχαν βρεθεί στη συλλογή της Αμερικανίδας συλλέκτριας Σέλμπι Γουάιτ.  

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης: Εκδήλωση με θέμα “Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό” Διαβάστε τι αναφέρει η πρόσκληση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, για την...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αεροδιακομιδές ασθενών από Πάρο, Μύκονο και Σαντορίνη Τη Mεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μήλος: Βλάβη σε ιστιοφόρο σκάφος και παροχή βοήθειας από το Λιμενικό Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή της Μήλου από το Ενιαίο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

«Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου Σ’ ένα παράξενα γοητευτικό νησί, με δύο φυσικά...