Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κορδελάτοι και κουδουνάτοι έδωσαν ξεχωριστό χρώμα και ήχο στη Ναξιώτικη αποκριά

Εντυπωσίασε τους επισκέπτες κι εμένα προσωπικά το καρναβάλι της Νάξου! Εντυπωσιακό, επιβλητικό. Οι Απόκριες στο νησί, αναδεικνύουν την ομορφιά της Νάξου και τον πολιτισμό της. Η γιορτή αυτή φαίνεται να συνδυάζει με εντυπωσιακό τρόπο την αρχαιότητα και τη σύγχρονη κουλτούρα, προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία.

Ποια είναι η μοναδική ομορφιά που δίνει μια πολύχρωμη νότα στα δρώμενα; Φυσικά η αυθεντική παρουσία των δρώμενων που πραγματοποιούνται στα χωριά της Νάξου με τους Κορδελάτους ή φουστανελάτους και τους Κουδουνάτους να εντυπωσιάζουν και να κεντρίζουν τα βλέμματα.

Και εφέτος έχουν προετοιμαστεί για σκληρές «μάχες» για να κερδίσουν νέα τρόπαια, από νέες νύφες άλλων χωριών που έχουν ομάδες Κορδελάτων, από Εγγαρές, Μέλανες, Κουρουνοχώρι, Αγερσανί, Κυνίδαρο, Βίβλο και Γλινάδο.

Αυτή είναι και άλλωστε η γοητεία του δρώμενου. Όσο οι Κορδελάτοι από το Κουρουνοχώρι και οι ακόλουθοί τους γλεντούν και χορεύουν με τις γυναίκες της Γαλήνης η θορυβώδης πομπή των Φουστανελάδων του Κυνίδαρου κάθονται στο τραπέζι που τους έχουν στρώσει οι γυναίκες των Μελάνων, τις χορεύουν και αναζητούν κι αυτοί μαντήλια νεόνυμφων μεταξύ τους.

Οι πομπές των Κορδελάτων κανονίζουν έτσι το πρόγραμμα τους, για να μη συναντηθούν. Αν όμως βγουν από τα πρόγραμμά τους και συναντηθούν, τότε οι μπαϊραχτάρηδες σταυρώνουν τα μπαϊράκια τους και ανταλλάσσουν δώρα που τυχαίνει να έχουν πάνω τους.

Εμείς είχαμε την τύχη να βρεθούμε στα χωριά Γαλήνη, Μέλανες, Αγερσανί και να δούμε τους Κορδελάτους ενώ την Καθαρά Δευτέρα τα κουδούνια των Κουδουνάτων (Διαβάστε περισσότερα) μας κατεύθυναν προς το Φιλώτι, ενώ το έθιμο γίνεται και στην Απείρανθο της Νάξου.

Πάρτε μια μικρή γεύση από το βίντεο του Cyclades24.gr

 

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μία ακόμα διάκριση για ένα ελληνικό νησί ήρθε από ταξιδιωτικό γραφείο του εξωτερικού. Πρόκειται για το νησί της Κίμωλου, βόρεια της Μήλου στις Κυκλάδες,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το F/B Anemos εισέρχεται στο λιμάνι των Καμαρών της Σίφνου ερχόμενο από Κίμωλο και Μήλο. Ο Cpt. Μανώλης Τρασάνης πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή δεξιόστροφη μανούβρα...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Την ενίσχυση του Λιμεναρχείου Πάρου, το οποίο αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στελέχωσης, ζήτησε με επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο δήμαρχος του...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στο νησί της Νάξου και συγκεκριμένα στην Οδό Παπαβασιλείου με αποτέλεσμα το τραυματισμό του οδηγού μιας μηχανής μικρού...