Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Λ.Σ. Πάρου: “Να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια”

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη και τα σχολεία επιτέλους και πάλι ανοίγουν!

Η ευχή για «καλή σχολική χρονιά» έχει πολλά ερωτηματικά με δεδομένο το 4ο κύμα πανδημίας και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για να είναι ασφαλής και αποτελεσματική  αυτή η σχολική χρονιά για τα παιδιά μας.

Αντί λοιπόν για μέτρα που εγγυώνται το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων μια σειρά από ζητήματα είναι μπροστά μας, με τις κυβερνητικές ευθύνες να είναι τεράστιες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της εκπαίδευσης:

  • Η καθαριότητα στους σχολικούς χώρους δεν μπορεί να διασφαλίζεται με βάση τους κυβερνητικούς περιορισμούς για τις ανθρωποώρες που ορίζει η κυβέρνηση αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
  • Το αίτημα της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανα αίθουσα έπεσε στο κενό ενώ την ίδια ώρα καταργούν ολιγομελή τμήματα όπως στη περίπτωση του ΕΠΑΛ Πάρου.
  • Τα μόνιμα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό καλύφθηκαν μόνο κατά 20% ενώ οι ανάγκες σε προσωπικό ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης είναι τεράστιες.
  • Στο αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, η κυβερνητική απάντηση είναι  self-test στους μαθητές και επί πληρωμή τεστ στους εκπαιδευτικούς, πετώντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη.
  • Αντι να πάρουν μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των μαθητών και τις μαθησιακές τους ανάγκες σαν αποτέλεσμα των κλειστών για δυο περίπου χρόνια σχολείων, πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω τους και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους.

Οι κυβερνητικές ευθύνες, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα και την επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς γονείς εκπαιδευτικούς, μαθητές ούτε ρίχνοντας τις δικές της ευθύνες στους Δήμους.

 Η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής στο νησί μας, είναι ότι αδιαμαρτύρητα δέχεται και πρακτικά στηρίζει αυτή την πολιτική χωρίς να διεκδικεί αυτά που έχουν ανάγκη τα σχολεία μας και ο μαθητικός πληθυσμός της Πάρου. 

Προϋποθέσεις  για  το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είναι :

  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, ώστε να σπάσει  η αλυσίδα μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ.
  • Να εξαντληθούν τα περιθώρια για 15 μαθητές ανά τάξη. Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, να σηκώσουν οι Δήμοι το οικονομικό –και όχι μόνο- βάρος. 
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
  • Μονιμοποίηση των καθαριστών – καθαριστριών, με πλήρες ωράριο και πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας τους.
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
  • Να ληφθούν άμεσα, συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.
  • Να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και η Τράπεζα Θεμάτων.

Το σχολείο που διαμορφώνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας του 21ου αιώνα, δεν αντιστοιχεί στις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής μας αλλά στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνό, ευέλικτο καταρτισμένο εργατικό προσωπικό. Αυτός είναι μεταξύ των άλλων ο στόχος των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το σχολείο του μέλλοντος πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της κουβέντας και της διεκδίκησης από όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ευχόμαστε σε όλους δύναμη, αισιοδοξία και αγωνιστική διάθεση για μια πραγματικά καλή σχολική χρονιά!

Πάρος 12-9-21

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Εκατομμύρια μαθητές στο Μπανγκλαντές κλήθηκαν να παραμείνουν αυτή την εβδομάδα στα σπίτια τους, καθώς η χώρα αυτή της νότιας Ασίας πλήττεται από ένα από...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σε διημερίδα στην Πάρο η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Σύρου – Ερμούπολης Χρηστιάννα Πάπιτση Σε διημερίδα που διοργανώθηκε στην Πάρο, το Σάββατο 13 και την Κυριακή...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σε διημερίδα στην Πάρο για τον Βιώσιμο Τουρισμό η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Σύρου – Ερμούπολης Χρηστιάννα Πάπιτση Σε διημερίδα που διοργανώθηκε στην Πάρο, το Σάββατο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τις τελευταίες ημέρες διάφοροι επιτήδειοι, επικαλούμενοι και υποδυόμενοι υπαλλήλους της Δ/νσης Οικονομικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , προσπαθούν να αποσπάσουν μέσω τηλεφώνων, χρηματικά ποσά...