Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

«Συστήνοντας την mail art στη Νάξο»

Μία διαφορετική διεθνής έκθεση εικαστικών στη Νάξο, βασισμένη στο κίνημα τέχνης mail art ή «ταχυδρομική τέχνη»

Η mail art ή «ταχυδρομική τέχνη» είναι ένα κίνημα τέχνης, γεννημένη από τα καλλιτεχνικά ρεύματα τέχνης DADA και FLUXUS, το οποίο ξεκίνησε από τον αμερικανό καλλιτέχνη Ray Johnson το 1943.

Όταν ο Johnson θέλησε να αλληλογραφήσει με το φίλο του και καλλιτέχνη Arthur Secunda, ο οποίος είχε πρόσφατα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, αντιλήφθηκε ότι είχε χρήματα μόνο για το γραμματόσημο και όχι για την κάρτα. Πήγε λοιπόν στο ατελιέ του, πήρε ένα μικρό χαρτόνι, το ζωγράφισε, έγραψε τα νέα του και τον παραλήπτη, και το ταχυδρόμησε ως ταχυδρομική κάρτα.

Ο παραλήπτης καλλιτέχνης, όταν παρέλαβε το μικρό ζωγραφικό έργο, σκέφτηκε να ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο.Πήρε λοιπόν μια λευκή κάρτα, τη ζωγράφισε, τοποθέτησε ένα γραμματόσημο και την έστειλε πίσω στο Ray Johnson.Έτσι ξεκίνησε η αλληλογραφία μεταξύ καλλιτεχνών, οι οποίοι αντάλλασσαν μικρά ζωγραφικά έργα (mail art), με τα νέα, τις σκέψεις και τις ιδέες τους.

Παράλληλα στην Ευρώπη βλέπουμε σε διαφορετικά κινήματα καλλιτέχνες, οι οποίοι φτιάχνουν τα δικά τους γραμματόσημα, κάρτες, σφραγίδες και φακέλους (Νεορεαλισμός στη Γαλλία, Φουτουρισμός στην Ιταλία κλπ)

Το 1962 ο Ray Johnson, ίδρυσε την περίφημη «Σχολή Αλληλογραφίας της Νέας Υόρκης». Αναζήτησε όλες τις λίστες με διευθύνσεις καλλιτεχνών που αλληλογραφούσαν ανά τον κόσμο, τις έστειλε όλες σε όλους και ξεκίνησε ένα ατελείωτο ταξίδι της τέχνης γύρω από τη υφήλιο και η mail art καταγράφηκε στην ιστορία της τέχνης ως επίσημο καλλιτεχνικό κίνημα.

Το 1988 ο mail artist Ruud Jansen δημιουργεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα «International Union Of Mail Artists», μέσα από την οποία γίνονται γνωστά τα Projects που συμβαίνουν ανά τον κόσμο, και οι καλλιτέχνες μπορούν να αναζητήσουν διευθύνσεις καλλιτεχνών που αλληλογραφούν μέσω της τέχνης.

Χαρακτηριστικό στη mail art είναι, ότι μπορεί κανείς να δει διαφορετικές τεχνοτροπίες και τεχνικές και πολλά συνεργατικά έργα, καθώς γίνονται περισσότερα από 150 θεματικά Projects ετησίως.

Τα έργα ανήκουν στον παραλήπτη καλλιτέχνη και δεν πωλούνται.

Η Μαρία Χωριανοπούλου είναι επίσημα mail artist από το 2008 και έχει διοργανώσει στην Ελλάδα 7 διεθνή mail art Project, με συμμετοχές καλλιτεχνών από 36 χώρες του πλανήτη.

Η Διεθνής έκθεση που διοργάνωσε για το 2021 έχει τίτλο «Συστήνοντας την mail art στη Νάξο» και θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο της “Cycladia org” στο Δαμαλά Νάξου από τις 3 έως τις 16 Αυγούστου από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ τα απογεύματα θα γίνονται και mail art εργαστήρια.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Νάξος: Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις εν όψει Πάσχα – Τι δήλωσε ο Μιχάλης Κρητικός (vid) Το νησί της Νάξου θα επισκεφθούν πολλοί επισκέπτες, εν...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη Μύκονο για συναντήσεις Κατερίνα Γιαννακά και Αντώνης Σέργης Η Κυκλαδίτισσα υποψήφια Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Γιαννακά επισκέπτεται το νησί της Μυκόνου αύριο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Επίσκεψη της υποψήφιας ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων Το Επιμελητήριο Κυκλάδων επισκέφθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου η υποψήφια ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη, στο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Άρθρο Feelhellas: “Η Σύρος και η Άνδρος ανάμεσα στους ιδανικούς προορισμούς για την πασχαλινή σας απόδραση” Η σημαντικότερη γιορτή της Ορθοδοξίας πλησιάζει, η άνοιξη...